
COVID-19: Frequently Asked Questions 
Friday, May 1, 2020 
This page provides answers to frequently asked questions regarding PHMSA’s Hazardous 
Materials Regulations (HMR) and Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) related guidance 
published on the PHMSA website. 

Note:  This guidance does not have the force and effect of law and is not meant to bind the 
public in any way.  This guidance is intended only to provide clarity regarding existing 
requirements under the law. 

 
Hand Sanitizer Guidance 

Q1.    Does PHMSA’s Notice of Enforcement Discretion issued on April 10, 2020, and 
titled “Temporary Policy for the Transportation of Certain Alcohol-Based Hand Sanitizer 
Products During the Public Health Emergency (COVID-19)” apply to all hand sanitizers? 

 
A1.    The relief granted in the April 10, 2020, notice applies to hand sanitizer products that 
are: 

1. Prepared in accordance with the FDA Guidance Document (available 
at: https://www.fda.gov/media/136118/download); and  

2. Packaged and transported as described in the April 10, 2020, notice, as applicable. 

 
Contaminated Personal Protective Equipment (PPE) 

Q1.    Which PHMSA regulations apply to PPE that is known or reasonably expected to be 
contaminated with an infectious substance and that is shipped for cleaning or 
refurbishment? 

A1.    According to the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), specimens of 
SARS-CoV-2 should be treated as a Category B infectious substance.  Therefore, 
potentially contaminated personal protective equipment (e.g., N95 respirators) packaged 
and marked according to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) 
Bloodborne Pathogen Standard requirements found in 29 CFR 1910.1030 may be 
transported for cleaning or refurbishment in accordance with 49 CFR 
173.134(b)(12)(i).  Note: The provisions of 49 CFR 173.134(b)(12)(i) do not apply to medical 
equipment being transported for disposal.   

Q2.    What PHMSA regulations apply to potentially contaminated PPE transported for 
disposal? 

https://www.phmsa.dot.gov/sites/phmsa.dot.gov/files/2020-04/PHMSA%20Revised%20Hand%20Sanitizer%20Notice%20wLinks.pdf
https://www.phmsa.dot.gov/sites/phmsa.dot.gov/files/2020-04/PHMSA%20Revised%20Hand%20Sanitizer%20Notice%20wLinks.pdf
https://click.icptrack.com/icp/relay.php?r=10168411&msgid=300118&act=1RL2&c=176410&destination=https%3A%2F%2Fwww.fda.gov%2Fmedia%2F136118%2Fdownload


A2.    Potentially contaminated PPE transported for disposal must be transported in 
accordance with 49 CFR 173.134(c) and 173.197 of the HMR. 

Q3.    Do placarding requirements apply when transporting contaminated PPE? 

A3.    No.  There is no infectious substance (Division 6.2) placard, as such placarding is not 
required.  (See 49 CFR 172.500(b)(1)) Note: When potentially contaminated PPE is shipped 
as regulated medical waste in bulk packaging contained in or on a transport vehicle or 
freight container, if the BIOHAZARD marking on the bulk packaging is not visible, the 
transport vehicle or freight container must be marked with the BIOHAZARD marking on 
each side and each end, in accordance with 49 CFR 172.323. 

 
Shipping Papers 

Q1.    Does PHMSA’s guidance issued on April 10, 2020, titled “Notice Highlighting Existing 
Options Related to Hazardous Materials Shipping Papers and Social Distancing during the 
COVID-19 Public Health Emergency” provide any relief from the HMR or enforcement 
actions? 

A1.    No.  The guidance is intended to clarify that shippers and carriers can comply with the 
HMR with respect to the exchange of shipping papers while also adhering to social 
distancing guidelines.  

Q2.    Is a computer-generated signature an acceptable way of complying with the signature 
certification requirements of the HMR? 

A2.    Yes.  A certification may be accomplished by mechanical means such as a computer-
generated electronic signature, in addition to other conventional forms of certification (e.g., 
signed manually, by typewriter, or by other mechanical means). (See 49 CFR 
172.204(d)(2))   

Q3.    When hazardous materials are being transported by highway, do electronic shipping 
papers comply with the requirements of the HMR?  

A3.    No.  In accordance with 49 CFR 177.817(e), during highway transportation a shipping 
paper must be in hard copy form.  Furthermore, a driver of a motor vehicle containing 
hazardous material and each carrier using such a vehicle, shall ensure that the shipping 
paper is readily available to, and recognizable by, authorities in the event of an accident or 
investigation.  Note: While a physical paper is required to be in the vehicle, the HMR do not 
prohibit having and transmitting an additional electronic shipping paper throughout the 
transport chain to support efficiencies and/or social distancing. 

 

https://www.phmsa.dot.gov/sites/phmsa.dot.gov/files/2020-04/PHMSA%20Shipping%20Paper%20Notice.pdf
https://www.phmsa.dot.gov/sites/phmsa.dot.gov/files/2020-04/PHMSA%20Shipping%20Paper%20Notice.pdf
https://www.phmsa.dot.gov/sites/phmsa.dot.gov/files/2020-04/PHMSA%20Shipping%20Paper%20Notice.pdf
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