
PI-81-0106 
 
May 7, 1981 
 
Mr. N. L. Conrad 
Butler Associated, Inc. 
P.O. Box 45207 
Tulsa, OK 74145 
 
Dear Mr. Conrad: 

In response to your letter of April 27, 1981, regarding 49 CFR 195.212(b)(ii), I am enclosing a copy of a 
Federal Register Document published November 25, 1977 which clearly states that your second 
interpretation is correct. 

 
Sincerely,  
SIGNED 
Melvin A. Judah 
Acting Associate Director for 
Pipeline Safety Regulation 
Materials Transportation Bureau 



Butler 
P.O. Box 45207 
Tulsa, Oklahoma 74145 
 
April 27, 1981 
475-81-001 

U.S. Department of Transportation  
Research and Special Programs  
Administration 
Materials Transportation Bureau  
Washington, D.C. 20590 

ATTENTION:  Mr. F. S. Robinson 

SUBJECT: Request for Interpretation of 195.212 

Dear Sir: 

We are writing to request an official interpretation of the following section of Part 195 - Transportation of 
Liquids by Pipeline: 

195.212  Bending of Pipe 

(3)  On the pipe containing a longitudinal weld the longitudinal weld must be 
as near as practicable to the neutral axis of the bend unless-- 
(ii)  the pipe is 12 inches or less in outside diameter or has a diameter to 

wall thickness ratio less than 70. 

In (ii) we want to know if it can be interpreted to mean: 

1. No concern for longitudinal weld position for pipe 12 inches and under unless the 
D/t ratio is greater than 70, but should place weld near neutral axis for all pipe larger 
than 12 inch. 

OR 

2. No concern for longitudinal weld position for pipe 12 inches and under. Also, no 
concern for any size pipe which has a D/t ratio of less than 70. 

Which is the right interpretation? 

We would appreciate a response at an early date. 

Very truly yours, 
N.L.Conrad  


