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NOV 2 0 2012 

Mr. Jerry Mahl 
Groendyke Transport, Inc. 
2510 Rock Island Blvd. 
Enid, OK 73 701 

Ref. No. 12-0226 

Dear Mr. Mahl: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your October 1, 2012 email requesting clarification of the recordkeeping 
requirements for cargo tank inspections and testing under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you request clarification 
whether the reports specified in § 180.41 7 (b) on the testing and inspection of a cargo tank 
under§ 180.407 may be kept in electronic format. 

The answer is yes. Unless specifically prohibited in the HMR, electronic methods of 
recordkeeping are authorized; with the general understanding that a record must be in such 
a format that it can be made available to a DOT representative upon request. Thus, in 
accordance with § 180.417(b )(3), so long as the owner and the motor carrier, if not the 
owner, each retain a copy of the test and inspection report until the next test or inspection 
of the same type is successfully completed, the copy may be in electronic format. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

/(?&-(_)~ 
Robeti Benedict 
Chief~ Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From; 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Friday, October 05, 2012 4:09PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: electronic records 

Der kinderen 
c§l7l- 20 I 
§> 180. 111/ 

Sh;ffinj l'Qp-er~ 
) Z.- DZ'Z ~ 

Mr. Mahl requested we forward this e-mail regarding 49 CFR 180.417 as a request for a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

-----Original Message---­
From: Jerry Mahl 
Sent: Monday, October 01, 2012 3:36 PM 
To: 'lnfocntr@dot.gov' 
Subject: FW: electronic records 

Can I please get a written determination on having electronic files for the HM183 inspections. These files can be printed 
if needed. 

Thank you, 

Jerry 

-----Original Message-----
From: kris.phillips@dot.gov [mailto:kris.phillips@dot.gov] 
Sent: Monday, September 24, 2012 4:23 PM 
To: Jerry Mahl 
Subject: RE: electronic records 

Safety records (Parts 391-397) can be maintained electronically as per 390.31. As far as the Part 180 cargo tank 
inspection and testing records, the only thing I can find is in 180.417 where it says that non-fading copies must be 
maintained. Since PHMSA writes these regulations, interpretations on whether electronic printable versions are 
considered non-fading copies must come from them. Please call1-800-467-4922. 

Sorry I couldn't do any better ... kp 

-----Origi na I Message-----
From: Jerry Mahl [mailto:jmahl@groendyke.com) 
Sent: Monday, September 24, 2012 4:04 PM 
To: Phillips, Kris (FMCSA) 
Subject: RE: electronic records 

Sorry, i should have clarified. I am wondering about anual inspections and hm183 inspections. 

Sent from my Samsung smartphone on AT&T 

''kris.phillips@dot.gov" <kris.phillips@dot.gov> wrote: 
1 



49 CFR 172.201(e). This is for retention only. There is no allowance for using electronic shipping papers while in 
transportation. Hope this is what you need ... kp 

From: Jerry Mahl [mailto:jmahl@groendyke.com] 
Sent: Friday, September 21, 2012 10:54 AM 
To: Phillips, Kris (FMCSA) 
Subject: electronic records 

I was hoping you could give me the regulation number that allows electronic record retention as long as the form is 
printable. 

Thank you, 

Jerry Mahl 
Maintenance Coordinator 
Groendyke Transport, Inc. 
Enid, OK. 
580-213-9235 direct 
580-242-3350 fax 
[cid:image00l.jpg@01CD9A6C.4D560180] 

The information in this message is confidential and may be legally privileged. It is intended solely for the addressee. 
Access to this message by anyone else is unauthorized. If you are not the intended recipient, any disclosure, copying, or 
distribution of the message, or any action or omission taken by you in reliance on it, is prohibited and may be unlawful. 
Please delete the message and immediately contact the sender if you have received this message in error. 

The information in this message is confidential and may be legally privileged. It is intended solely for the addressee. 
Access to this message by anyone else is unauthorized. If you are not the intended recipient, any disclosure, copying, or 
distribution of the message, or any action or omission taken by you in reliance on it, is prohibited and may be unlawful. 
Please delete the message and immediately contact the sender if you have received this message in error. 

2 


