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Mr. W .A. Andrews 
Vice President 
Georgia Fire Protection 
2090 Tucker Industrial Road, Suite A-6 
Tucker, Georgia 30084 

Ref. No. 12-0176 

Dear Mr. Andrews: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your July 30, 2012letter and September 11, 2012 email requesting further 
clarification of your May 25, 2012letter of clarification under Ref. No. 12-0129 on 
requalification of cylinders under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts 171-180). Specifically, you request clarification of when a cylinder may be retested 
under § 180.205(g)(5) due to equipment failure that results in a failed outcome. In your 
email and May 25 letter, you describe two types of failure scenarios that led to your 
request: 1) during a test of a 3AA cylinder, the test equipment failed to transfer volume 
from the jacket to the weight indicating device leading to the device showing minimal or 
no increase in weight, which results in either an aborted test or a failure at 100% 
expansion; and 2) during a test of a 3AL cylinder, the test adapter to the cylinder had an 0-
ring failure resulting in a greater than 10% permanent expansion reading. During both of 
these scenarios your technician became aware of the test equipment failure that you believe 
accounted for an erroneous permanent expansion reading. 

You explain further that your company uses computerized test equipment that performs 
and records the test and results. Moreover, you provide information from the manufacturer 
of this equipment that corroborates your conclusion of equipment failure. Finally, you also 
provide the cylinder test result reports associated with these scenarios for our reference. 

In accordance with§ 180.205(g)(3) of the HMR, the retester must confirm test equipment 
is properly functioning before the onset of any retesting. This accuracy check of the 
testing system, as well as adherence to any manufacturer maintenance recommendations, is 
designed to make a retester aware of any testing system problem(s) prior to the onset of 
pressure testing. Also, in accordance with§ 180.205(g)(5), a retester may perform a 
system check at or below 90% of the test pressure prior to a retest to look at the testing 
system and cylinder for any leaks. However, we understand that test equipment can and 



will occasionally fail during performance of a cylinder pressure test. Your questions are 
paraphrased and answered as follows: 

Ql. Does § 180.205(i)(1)(iv) require condemnation of the 3AA cylinder in 
scenario 1 or does the test equipment failure invalidate the first attempt results and 
allow a retest under § 180.205(g)(5)? 

Al. As previously stated in our response under Ref. No. 12-0129, in the case of a 
malfunction of the test equipment during a full retest (above 90% of the test 
pressure), performance of a repeat test is authorized in accordance with 
§ 180.205(g)(5). However, a cylinder required to be condemned under 
§ 180.205(i) is not authorized for retesting. Section 180.205(i)(1 )(iv) refers to 
condemnation of a DOT specification cylinder experiencing permanent expansion 
exceeding 10% of total expansion under proper test conditions. The cylinder does 
not have to be condemned if it can be substantiated that the test equipment failure 
led to a false reading. Note that the reason for this repeat test must be included on 
the test record in accordance with § 180.215(b )(2). The repeat test must be 
performed at a pressure increased by 10% or 100 psig, whichever is less. Because 
of the unique circumstance of the equipment malfunction, we recommend 
recalibrating the test equipment before conducting the repeat test. Also, we 
recommend performance of a system check at or below 90% of test pressure prior 
to the repeat test to ensure the system is functioning properly. Finally, we caution 
that at no time should a cylinder retest exceed 110% of the minimum test pressure. 
If a cylinder is pressurized to more than 110% of the minimum test pressure, it may 
cause embrittlement of the cylinder's sidewall which could result in failure of the 
cylinder in service. 

Q2. Does § 180.205(i)(1)(iv) require the condemnation of the 3AL cylinder in 
scenario 2 or does the test equipment failure invalidate the first attempt results and 
allow a retest under § 180.205(g)(5)? 

A2. See Al. 

I hope this answers your inquiry and clarifies our previous response. If you need 
additional assistance, please contact this office at (202) 366-8553. 

Sincerely, 

7#-ZJ'h-
Robert Benedict 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Fire Protection 

US DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: Robert Benedict, Chief, Standards Development Branch 
Standards and Remarking Division 
1200 New Jersey Ave. SE 
Washlngton, DC 20590 0001 

RefNo. 12-0129 

Dear Mr. Benedict: 
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July 30, 2012 

I find myself in the unenviable position of requesting a clarification of your clarification 
letter dated July 19, 2012. Your clarification letter would appear to say that a retest is 
allowed and is in order. The South East Region's interpretation appears to say that under 
180.205(i)(iv), we are not allowed to retest the cylinders because the first test results 
showed a permanent expansion of greater than 10%. 

I will try to ask the question as specifically as possible. 

On both Example 1 and 2, the pressure test was performed by an automated, computer 
directed test method. The computer records the test results as an aborted, failed or passed 
indication. In Exan1ple 1, the computer aborted the test but recorded a 1 00% permanent 
expansion reading. In Example 2, the computer failed the test and recorded a greater than 
1 0% permanent expansion reading. 

During both of the tests our technician became aware of a test equipment failure that 
accounted for the erroneous permanent expansion readings that were recorded. 

Your letter appears to agree that the observed test equipment failure would allow a retest 
under 180.205(g)(5). 

However under 180.205(i), both of these cylinders recorded a permanent expansion 
reading of greater than 1 0% during the first defective test attempt. 

The question is: Does 180.205(i)(iv) require the condemnation of both cylinders or does 
the test equipment failure invalidate the first attempt results and allow a prescribed retest 
under 180.205(g)(5)? 

Vice- President 

2090 Tucker Industrial Road * Suite A-6 * Tucker, Georgia 30084 
(770) 934-4449 * (770) 934-9974 *Fax (770) 934-4860 

A DeKalb Fire Protection Service, Inc. Company 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Cc: 
Subject: 
Attachments: 

Carolyn, 

Billings, Delmer (PHMSA) 
Tuesday, September 11,2012 2:01PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Betts, Charles (PHMSA) 
FW: Retesting restrictions 
Attachment A pdf; Attachment B. pdf; Attachment C. pdf 

Please log into Filemaker and assign for response. 
Thanks. 
Del 

From: Betts, Charles (PHMSA) 
Sent: Tuesday, September 11, 2012 1:33PM 
To: Billings, Delmer (PHMSA) 
Subject: Fw: Retesting restrictions 

Fyi 

From: Woody Andrews [mailto:wandrews@georgiafire.net] 
Sent: Tuesday, September 11, 2012 09:42 AM 
To: Betts, Charles (PHMSA) 
Subject: Retesting restrictions 

United States Department of Transportation 
Standards Development 
Attn: Charles Betts 

Mr Betts, 
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We would like to request a clarification as to when a cylinder may be retested under 180.205(g)(5) due to equipment 
failure that results in a recorded failed outcome. Does equipment failure invalidate the results of the initial test or is the 
retest prohibited under 180.205(i)(1 )(iv) (specifically, permanent expansion greater than 1 0%) due to the recorded results 
of the inititial test? 

We have performed retests on cylinders that on the first test attempt have been pressurized to more than 90% of test 
pressure and we have experienced equipment failure. The question is does the first recorded permanent expansion 
reading of greater than 10% prevent us from performing the retest? 

Background. 
We operate a Galiso REC4 computerized test machine that performs and records the test function and results 
automatically. 

There have been two types of failures that created this delima. 
Example #1: On a 3AA 1800 cylinder at an achieved pressure of 3019 psi, during the test the test equipment fails to 
transfer volume from the jacket to the weight indicating device, the weight indicating device does not show or shows a 
minimal increase in weight, at the end of the test the weight indicating device shows the same weight. The test is either 
aborted by the test equipment or fails at 100% permanent expansion. 
Attachment A sample of results of test and data. (items #8 and 9) 
Attachment B. letter from manufacturer confirming test equipment failure. 

Example #2: A cylinder reaches 90%+ of test pressure during an initial test but has a test adapter to cylinder o ring failure 
during the test resulting in a greater than 1 0% permanent expansion reading, is a retest allowed on this cylinder when the 
o-ring defect is apparent or does 180.205(i)preclude the retest. 
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Attachment C. sample of results of test and data. (items #29 and 30) 

Our reasoning is: 
The results of the first test are invalid because of the equipment failure and the greater than 10% results qo not preclude a 
retest. 

Under the first example it is obvious to us that a cylinder cannot fail at 1 00% expansion and then pass a retest at 2.9% 
without the first set of results being invalid. 
Under the second example the leakage inside the jacket prevented a correct reading of the volume returned to the jacket. 
The retest results show a total expansion number and permanent expansion results expected of a 3AA cylinder. 

Thank you for your consideration, 

Woody Andrews 

Georgia Fire Protection 

Office (770) 934-4449 

Fax(770)934-4860 
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