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This responds to your August 8, 2012 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the display of limited 
quantity package marking. Specifically, you describe and provide photographs of the 
following two scenarios and ask whether they conform to the marking display requirements 
as prescribed in § 172.315 of the HMR: 

Scenario 1: A reduced-size limited quantity marking of at least 50 mm but less than 100 
mm on each side is displayed in a square-on-point configuration as 
authorized by§ 172.315. The marking is durable, legible, and readily visible. 
Is this scenario in accordance with the HMR? 

Answer 1: The answer is yes. As authorized in§ 172.315, a reduced-size marking 
between 50 mm and 100 mm may be used in place of a corresponding 
marking that otherwise conforms to the requirements of the HMR, which 
permit use of a reduced-size hazard marking when a package surface is too 
small or of an irregular shape for a full size marking. 

Scenario 2: A limited quantity marking of 100 mm on each side is displayed in a square­
on-side configuration. The marking is durable, legible, and readily visible. 
Is this scenario in accordance with the HMR? 

Answer 2: The answer is yes. The HMR do not prohibit the placement of a limited 
quantity marking in an orientation where the square-on-point is located with 
its flat sides parallel to the sides of the packages. A limited quantity marking 
that otherwise conforms to the requirements of the HMR may be 



placed square-on-side when the square-on-point is not practicable if the 
package surface is too small or of an irregular shape for a full size marking. 
However, the square-on-point configuration is the preferred (recommended) 
method for displaying the limited quantity marking required by the HMR. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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E.A. ALTEMOS 
PATRICIA A. QUINN 

This is to request clarification of the provisions of Section 172.315 of the 
Hazardous Materials Regulations ("HMR"), as revised in final rules issued under Docket 
No. HM-215K, relating to the display of the limited quantities ("LQ") mark on packages. 
Specifically, I seek clarification of the conditions for display of the LQ mark on packages 
which, owing to their configuration, cannot readily accept a mark with dimensions of 100 
mm by 100 mm when that mark is placed in a square-on-point orientation. 

The packages concerned are of a "shoebox" configuration - that is, a fibreboard 
·box packaging closed by means of placing a top section or "cover" over a bottom section, 
and then securing the top to the bottom (this as opposed, for example, to the more 
common configuration where closure is effected by means of "flaps" at the top of the 
box). A photograph illustrating the configuration of a sample package (approximate 
overall dimensions 16 inches long by 12 inches wide by 7.5 inches high) is provided in 
Attachment 1. The vertical dimension ("height") of the "cover" and the distance tha1t the 
sides of the cover extend over the sides of the bottom section, are such that there is 
insufficient space on either the side of the cover or on the exposed (when the cover i~; in 
place) side of the bottom section to display a 100 mm by 100 mm LQ mark in a square­
on-point orientation. Significantly altering the configuration of the box is impracticable 
owing to costs associated with modifying or replacing equipment on packaging lines. 
Displaying the LQ mark in such a manner that part is on the side of the cover and part on 
the exposed side of the bottom section is also considered impracticable because the 
junction between the two parts of the mark on each section of the package would 
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preclude the mark from appearing exactly in the manner prescribed in § 172.315 of the 
HMR (owing to, for example, imperfect alignment, the seam between the top and bottom, 
etc.). 

Section 172.315 of the HMR provides that the minimum 100 mm by 100 mm 
dimensions of the mark may be reduced to not less than 50 mm by 50 mm when "the 
packaging size requires a reduced size marking." For the packages configured as 
described above, please confirm whether either or both of the following approaches to 
applying the LQ marking would be acceptable under§ 172.315 of the HMR: 

1) An LQ mark of at least 50 mm, but less than 100 mm minimum 
dimensions on each side is displayed in the area on the side or end of the bottom 
section left exposed when the cover is applied (the dimensions of the mark would 
be the greatest that allow the mark to fit in the area without being obstructed by 
the cover, see example in Attachment 2); or 

2) An LQ mark with dimensions of 100 mm on each side is displayed in the 
area on the side of the bottom section left exposed when the cover is applied, but 
in other than a "square-on-point" orientation (i.e., with the sides of the mark 
parallel to the edges ofthe package). 

In both instances, the LQ mark would be durable, legible, and readily visible and the aim 
of putting all parties on notice of the LQ nature of the contents would appears to be 
achieved. 

Regarding the first of the above options, I note that a prior interpretation (Ref. No. 
11-0051) may have some relevance to this subject as that interpretation- albeit 
addressing a different package configuration- concerned a package with overall 
dimensions sufficient to accommodate a full size LQ mark, but on which such display 
was considered impracticable owing to the configuration of the package. 

Thank you for your consideration of this matter, and please do not hesitate to 
contact me if you have questions concerning this request. 

Sincerely, 

e(jcu~ 
E. A. Altemos 

Attachments 

Cc: Michael Stevens (PHH-12 






