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Dear Ms. Fink: 

1200 New Jersey Avenue SE 
Wash1ngton. DC 20590 

This is in response to your August 1, 2012 letter requesting clarification on how to apply the 
exception in § 171.4( c) of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) 
to a marine pollutant shipment described as "UN 3077, Environmentally hazardous substance, 
solid, n.o.s., 9 (miscellaneous), PG III" in non·bulk packagings. You state this material is 
transported in a freight container that is imported into a United States port by vessel under one 
shipping paper and to its eventual destination by motor vehicle under another shipping paper. 
We have paraphrased your questions and answered them in the order you provided. 

Q 1. Since the original vessel shipping paper terminates at the port, is the material still 
considered a Class 9 material for the portion of its transpmiation between the port and 
the final destination (e.g., our warehouse or a customer)? 

A 1. Provided the material meets the definition of no other hazard class under the HMR and 
is not a hazardous substance or a hazardous waste, a marine pollutant material that is 
transported in the United States in non· bulk packages in a manner in which no portion 
of its transportation occurs by vessel is no longer regulated as a Class 9 material under 
the HMR (see§ 171.4(c)). 

Q2. Should the shipping paper for tbe land portion of the material's transportation indicate 
that the material is still regulated? 

A2. The answer is no. See A 1. 

Q3. Does the tem1ination of the vessel shipping paper and subsequent issuing of a new land 
shipping paper have any bearing on how§ 171.4( c) is applied? 



A3. The answer is yes. Under§ 171.l(c), the transportation of a hazardous material begins 
when it is offered for shipment to the carrier and the carrier takes possession of the 
package that contains the material. Transportation of the material ends when the 
package is delivered to the final destination indicated on the shipping document, 
package marking, or other medium, the carrier relinquishes possession of the package, 
and the carrier is no longer responsible for performing functions subject to the HMR for 
that particular package. In the example you provided, the final destination indicated on 
the first shipping paper is the United States port. Therefore, from the time the packages 
of marine pollutant enter United States territorial waters until they are delivered to the 
port stated on the shipping paper and the carrier relinquishes possession, the shipment 
must comply with all applicable requirements prescribed for marine pollutants under the 
HMR. 

Q4. What is the final destination of this material-is it the port or is it the location of our 
customer or warehouse? 

A4. Based on the information you provided in your example, the final destination of the 
material described in the first shipping paper is the designated port; the final destination 
of the material described in the second shipping paper is the customer or warehouse. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Subject: Request for Letter of Interpretation 
Re: 49 CFR 171.4(c) 

Dear Mr. Betts: 

I am seeking a Letter of Interpretation to clarify 49 CFR 171.4(c) regarding import by vessel and 
subsequent land transport of UN 3077, Class .9, PG Ill, Environmentally Hazardous Substance, Solid, 
which is considered a marine pollutant. 

Our material is shipped via vessel container in non-bulk packages, and arrives at the designated port. At 
the port, the sealed containers are transferred to a vehicle and transported to our warehouse or customer 
location for delivery and/or storage. 

During vessel transport, the containers, individual packages, and paperwork use the proper hazardous 
material designation of UN 3077/Ciass 9/PG 111/MC!rine Pollutant per IMDG code. Upon arrival at the port, 
the original vessel bill of lading is terminated, ahd ttie material is turned over to a freight forwarding 
service for transport to our warehouse or customer location. A new land bill of lading is issued for this 
subsequent transport from the port. 

The original vessel bill indicates the "shipper" as the non-US manufacturing location, "consignee" as our 
US-based corporate headquarters, with the port as final destination for vessel bill. The land bill indicates 
the "shipper" as our freight forwarding service at the port, and the "consignee" as our US-based 
warehouse location or customer (final destination for land bill). 

171.4(c) indicates that the non-bulk material is still covered by the HMR because part of its journey was 
via vessel. Since we terminate the original vessel bill of lading at the port, is the material still considered 
a regulated Class 9 material for its transfer between the port and the final destination (warehouse or 
customer)? Should the new land bill of lading indicate the material is still regulated? Does the 
termination of the vessel bill and subsequent issuing of a new land bill have any bearing on how 171.4(c) 
is applied? 

To further clarify, what is the "final destination" of this material? Since the ocean bill is terminated at the 
port when the material is turned over to our freight forwarding agent, is the port the final destination? Or 
is the final destination at our customer or warehouse? Per the US DOT Maritime Administration Glossary 
of Shipping Terms (May 2008), one definition of "Destination" is "the place where a carrier actually turns 
over cargo to a consignee or his agent." Therefore, I believe the "final destination" to be the location 
where the shipper provides the cargo to our agent, i.e., the port is the final destination per the vessel bill 
of lading. Do you concur? 

Any assistance you can provide in clarifying these rules would be appreciated. Thank you in advance. 

~~ 
Cynai Fink 
Distribution Safety Manager 
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August 1, 2012 
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