
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

Mr. Kendall Wilcox 
Data Domain, BRS Division of EMC Corporation 
2421 Mission College Blvd. 
Santa Clara, CA 95054 

Ref. No.: 12-0137 

Dear Mr. Wilcox: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your June 24, 2012letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the requirements for 
lithium batteries. In your letter, you describe a 7.2V battery pack that consists of two United 
Nations (UN) Manual of Tests and Criteria (UN 38.3) tested lithium ion cells connected in 
series. The battery pack itself has been tested under section 38.3 of the UN Manual of Tests 
and Criteria and incorporates protective circuitry. You install these battery packs in your 
systems, which incorporate a charging circuit. You state that there are between 3 and 6 
battery packs on each system, each with its own identical charging circuit. The packs are 
connected in parallel to provide 7 .2V power and are protected via fusing and diodes to 
prevent reverse currents between packs. In addition, the packs and charging circuits have 
been evaluated for compliance with UL2054 battery regulations. You ask if the final 
connected system, as shown in your attached diagram, must be evaluated to the UN 38.3 
transportation test. If so, you ask whether every system needs to be tested or can a single 
system be used to represent all of them, assuming all of the protection circuitry is identical. 

It is the opinion of this Office that in your scenario, each battery assembly, with different 
numbers of battery packs, would not require additional testing under UN 38.3. Based on 
your scenario, the final connected system you describe does not appear to be a battery 
assembly as described in UN 38.3(£). Under this section, the battery assembly is not 
required to undergo tests 3, 4, 5 and, in addition, test 7 in the case of a rechargeable battery 
assembly. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 

----------------
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Data Domain, BRS Division ofEMC Corporation 
2421 Mission College Blvd. 
Santa Clara, Ca 95054 USA 

June 24, 2012 

Office of Hazardous Materials Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Sir/Madame, 
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Data Domain ships lithium ion batteries that are subject to various shipping regulations. We 
have multiple configurations utilizing the same batteries. I would like to provide you with 
details regarding our configurations and request feedback on your understanding of the specific 
tests that are necessary that ensure compliance with UN38.3 testing requirements. 

We utilize a 7.2V battery pack that consists of two UN 38.3 tested lithium ion cells connected in 
series. The battery pack has also been UN38.3 tested and incorporates protection circuitry 
(thermal protection, short/open circuit protection, reverse charging). We will install these battery 
packs in our systems. The systems incorporate a charging circuit. We will use between 3 and 6 
packs depending on the system we install them into. Each pack has its own identical charging 
circuit, so if there are 3 packs there are 3 separate charging circuits, 4 packs, 4 charging circuits, 
etc. The packs are connected in parallel to provide a 7.2V power source and are protected via 
fusing and diodes to prevent reverse currents between packs. The packs and charging circuits 
have been evaluated for compliance with UL 2054 battery regulations. See below for a block 
diagram. 

My question is: does the final system need to be evaluated to the UN38.3 transportation tests? If 
the answer is yes, then does every system need to be tested, or can a single system be used to 
represent all of them assuming all of the protection circuitry is identical? 

Sincerely, . 
~~t_:X.e~ 
Kendall Wilcox 
Consulting Hardware Engineer 
Data Domain/EMC 

-------------
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: Thursday, July 05, 2012 6:02PM 
To: 
Subject: 

Drakeford, Carolyn (PHMSA); Andrews, Steven (PHMSA) 
FW: interpretation request 

Attachments: How to UNZIP.html; SecureZIP Attachments.zip 

We received the below request to update interp request 12-0137 

From: kendalL wi!cox@emq:Qm [mailto: kendalj_,yyjlcox@emc.com] 
Sent: Thursday, July 05, 2012 5:53 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: RE: interpretation request 

Hello Victoria, 

the attached letter. -Victoria 

Can you replace my original request letter with the attached document? I was it with another engineer on our 
team and he noticed that the block diagram could be modified slightly to more accurately describe our circuit. Nothing 
else has changed. If there are any questions on this please let me know. 

Sincerely, 
Kendall Wilcox 
Consulting Hardware Engineer 
EMC 

From: INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov [mailto:INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov] 
Sent: Monday, June 25, 2012 10:14 AM 
To: Wilcox, Kendall 
Subject: RE: interpretation request 

Dear Kendall Wilcox, 

We have received your request for a written letter of interpretation regarding the 
hazardous materials regulations (49 CFR Parts 171-180). The hazardous materials 
regulations are available at the following ORL: 

http://h3zmat.dot.gov/regs/rules.htm 

Typically, written letters of interpretation are responded to at mlnlmum of approximately 
6 weeks from when they are received by the Office of Hazardous Materials Standards. 
However, delivery time of a written interpretation can vary markedly based on topic 
complexity and the backlog of letters to be completed. 

Sincerely, 

Victoria, Hazardous Materials Specialist 

An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal guidance may 
be requested in accordance with 49 CFR 105.20. ~tt~p://hazmat.dct.qcv/.:Lnfocen.t.htm 

From: kendall.wilcox@emc.com [mailto:kendall.wilcox@emc.com] 
Sent: Monday, June 25, 2012 8:08 AM 
To: PHMSA HM InfoCenter 
Subject: interpretation request 

1 



Hello, 
Please find that attached question regarding lithium battery testing requirements. If you need more information please 
let me know. 
Sincerely, 
Kendall Wilcox 
EMC Corporation 
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Hi Steven, 
As discussed, here are some photos to assist in your determination. Below is a photo of one of our battery pack-up power modules removed 
from the system. You can see the 3 battery packs, each one has its own cable/connector that plugs into the printed circuit board. We have 
several different end-use systems that we install the battery packs into, and because each system has different physical characteristics, we 
design different mechanical structures to house the packs depending on the space available. Below are some photos of different 
implementations. The basic concept is identical for all of these battery packs- they consist of two cells each, include integrated safety circuitry, 
and connect to the printed circuit board via cable/connector as shown below. The battery packs undergo UN38.3 transportation tests. Each 
pack has their own input charging circuit and output supply circuit, and the output of each battery connects to its own fuse/diode circuit. After 
the fuse/diode, the different battery pack outputs are joined together on a single trace on the printed circuit board. Let me know if reviewing 
the schematics would assist in making your determination and I will send over. 

Here is another photo of one of our systems, the top cover is removed and this is looking directly down into the system to see the battery packs 
installed. This particular battery pack configuration is different than the one above due to the physical configuration of the system it is installed 
into. These packs also have the same wiring and connectors as above, but it is hidden because the cable exits each battery pack on the side not 
visible in this view. 
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Here is another configuration, same idea as above but because of space limitations the battery packs are mounted onto a printed circuit board 
that has a mechanical structure to allow it to fit into an exterior slot in one of our systems: 



The above module gets installed into a slot in the chassis below, which is an external view. The handle below the "A34" in the picture below is 
the same handle on the right side shown in the picture above. 


