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Dear Mr. Forbes: 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washington. DC 20590 

This responds to your May 23, 2012letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to reportable quantities 
(RQ) of hazardous materials. You state that you ship 24 one-pound pouches of Calcium 
Hypochlorite as a consumer commodity. You ask whether the amount of Calcium 
Hypochlorite in each individual pouch or the amount contained in the entire outer 
packaging is to be used in determining whether a RQ is met. 

As prescribed in§ 171.8, a hazardous substance is defined as a substance listed in 
Appendix A of§ 172.101 and in a quantity, in one package, which equals or exceeds the 
RQ listed in Appendix A to§ 172.101. A package or outside package is also defined as a 
packaging plus its contents. Further, a combination package is defined as one or more 
inner packagings secured in a non-bulk outer packaging. Based on the information, 
pictures, and supporting information provided in your letter, it is the opinion of this Office 
that the pouches of Calcium Hypochlorite are inner packagings of a combination package 
thus making the entire package subject to the RQ for Calcium Hypochlorite. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 
Attachments: 

Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Thursday, May 24, 2012 4:55PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: HM RQ Question 
1.JPG; 2.JPG 

We received the following request for a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

From: Forbes, Tom [mailto:Tom.Forbes@puc.state.oh.us] 
Sent: Wednesday, May 23, 2012 9:39 AM 
To: PHMSA HM InfoCenter 
Subject: HM RQ Question 

Dear Sir or Madame: 
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I am requesting a written interpretation/clarification on the RQ requirements under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR 49 CFR Parts 171-180). 

The situation at hand is a carrier is transporting Calcium Hypochlorite that has been reclassified as a Consumer 
Commodity ORM-D as permitted by 173.152(c). The outer package contains 24- 1 pound pouches of Calcium 
Hypochlorite for swimming pool treatment. The pouches are in a strong outer package as required. The total weight is 
1 pound of Calcium Hypochlorite per pouch or 24 pounds of Calcium Hypochlorite per strong outer package. The RQ for 
Calcium Hypochlorite is 10 pounds. The definition for hazardous substance states two conditions must be met 1) Is 
listed in the Appendix A to 172.101 of this subchapter and 2) Is in a quantity, in one package, which equals or exceeds 
the RQ listed in appendix A. 

In determining what is meant by 11in one package" I have reviewed the definition of package which also reference outer 
package and packaging. I am unsure what is meant by the phrase in one package. Is it referencing the individual! 
pound pouches which do not meet the RQ or is it referencing the strong outer package which would meet the RQ? 

Photos of the pouches and strong outer package are attached. 

Thank you for your assistance on this matter. 

Tom Forbes 
Public Utilities Commission of Ohio 
Transportation Department 
Hazardous Materails Specialist 
{614) 644-0296 
PUCO.ohio.gov 
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This message and any response to it may constitute a public record and thus may be publicly available to anyone 
who requests it. 
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