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Dear Mr. Shober: 

· :~00 New Jersey Avenue, :3E 
Nashington, D.C. 20590 

This is in response to your e-mail requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR 171-180) applicable to tests methods found in the United 
Nations (UN) Manual of Tests and Criteria for materials that are potentially readily­
combustible liquids. Your questions are paraphrased and answered below. 

Ql. Does the HMR allow a material to be "overclassified"? Specifically, if the results of 
Test N.l: "Test method for readily combustible solids," found in the UN Manual of 
Tests and Criteria, show a material to be non-regulated, is it acceptable to ship it as a 
Class 4.1 dangerous good regardless? If not, what is the penalty for misclassification 
of the material on a per day basis? 

Al. In accordance with § 171.2( e), no person may offer or accept for transportation in 
commerce a hazardous material that is not properly classified. A material that does 
not meet the criteria for a Division 4.1 hazardous material may not be represented as 
such. 

Each person who performs the functions of an offeror (shipper), such as classification 
or preparing a hazardous material shipment for transportation in commerce, is 
responsible for performing those functions in accordance with the HMR. The shipper 
is potentially subject to either the civil or criminal penalty provisions that may result 
from non-compliance with the HMR. Determinations of civil or criminal penalties are 
handled on a case-by-case basis. 

Q2. Has the test methodology specified in Test N.l changed at all since its introduction 

into the HMR (via HM-181 (Appendix E to Part 173 of the Federal Register of 

12/21/90 (55FR-52402))? 

A2. Other than very minor editorial changes made over time, it has not. For your 

information, Appendix E to Part 173 was removed and reserved in a final rule [HM-
2158; 62 FR 24690], published in the Federal Register on May 6, 1997. This final 



rule required the classification of readily-combustible solids to be made in accordance 
with Test N.l of Section 33 of the UN Manual of Tests and Criteria and was 
incorporated by reference in § 171.7 of the HMR. 

Q3. Is third party testing for status of a material for Division 4.1 materials required to 

properly classify the material, or is self-determination via the administration of the test 

in-house sufficient for proper classification? 

A3. No, third-party (independent) testing of a readily-combustible solid is not required by 
the HMR or the UN Model Regulations. Please note that 33.2.1.2.1 of the UN Manual 
of Tests and Criteria requires testing of substances unless it is impracticable (e.g., 
physical form) to perform the tests. Under such circumstances, substances or articles 
should be classified by analogy with existing entries prior to being offered for 
transportation. 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional 
questions. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Friday, March 02, 2012 12:07 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Request for a formal letter of interpretation 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

Victoria Lehman 
Hazmat Information Center (HMIC) 
http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 
(2e2) 366-1e35 

From: Shober, Tom [mailto:Shobert@silberline.com] 
Sent: Friday, March 02, 2012 11:40 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Request for a formal letter of interpretation 

I'm interested in receiving a formal letter of interpretation for the following questions related to the classification of 
materials which are potentially readily combustible solids: 

• Is it legal to "overclassify" a material for transport? Specifically, if the results of Test N.1: "Test method for 
readily combustible solids", found in the UN Manual of Tests and Criteria, show the material to be non­
regulated, is it acceptable to ship it as a Class 4.1 dangerous good? If not, what is the penalty for 
misclassification of the material on a per day basis? 

• Has the test methodology specified in Test N. changed at all since its introduction into the USDOT regulations in 
the original requirements of HM181 (Appendix E to Part 173 ofthe Federal Register of 12/21/90 (55FR-52402))? 

• Is third party testing for status of a material with respect to Class 4.1 required to properly classify the material, 
or is self-determination via the administration of the test in-house sufficient for properly classifying it? 

Thanks for your help in this matter. 

Respectfully, 

7'om Sfio6er 
Health, Safety and Environmental Manager 
Silberline Manufacturing Co., Inc. 
130 Lincoln Drive 
Tamaqua, P A 18252 
570-668-8381 

This e-mail is intended only for the use of the party to which it is addressed and may 
contain information that is privileged, confidential, or protected by law. If you are 
not the intended recipient you are hereby notified that any dissemination, copying or 
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distribution of this e-mail or its contents is strictly prohibited. If you have received 
this message in error, please notify me immediately by replying to the message and 
deleting it from your computer. 

This e-mail is intended only for the use of the party to which it is addressed and may 
contain information that is privileged, confidential, or protected by law. If you are 
not the intended recipient you are hereby notified that any dissemination, copying or 
distribution of this e-mail or its contents is strictly prohibited. If you have received 
this message in error, please notify me immediately by replying to the message and 
deleting it from your computer. 
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