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Dear Mr. Foucher: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your January 27, 2012 email and subsequent telephone conversation with a 
member of my staff requesting clarification of the requirements in the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to design type testing requirements for a 
lithium ion battery. The requirements you address are contained in Section 38.3 of the 5th 
Revised Edition of the United Nations (UN) Manual ofTest and Criteria and are implemented 
through the provisions of§ 1 73.185 of the HMR. 

As provided by 38.3.2.1 of the UN Manual of Tests and Criteria, in the event that a cell or 
battery design type does not meet one or more of the test requirements, steps shall be taken to 
correct the deficiency or deficiencies that caused the failure before such cell or battery type is 
retested. In your letter you present three scenarios and pose several questions in response to 
these scenarios. 

Scenario 1 : A battery design does not meet the T3 test requirement because the open circuit 
voltage of the test battery was less than 90% of its voltage immediately prior to this procedure. 
Corrections must be incorporated into each of the batteries. 

Q 1. Can the same batteries that initially failed the T3 test be reused for the design type tests if 
the deficiency that caused the failure is corrected? · 

A 1. In this scenario, the entire battery design must be evaluated to determine the cause of the 
failure. In general, we recommend against reusing batteries that do not pass the design type tests. 
The decision on whether to repair and reuse test cells or test batteries in this case depends on the 
how and why the cell or battery design failed to pass the test. 

Q2. If the original batteries may be used for subsequent testing, can we begin at test T3 without 
repeating tests Tl and T2? 



A2. No. The defect described in Scenario 1 is present in each of the batteries. Since correcting 
the defect would materially affect the test results, this change would constitute a new design 
type. The new battery design type must be subjected to each of the required tests beginning with 
test T1. 

Scenario 2: A single battery does not meet the T2 test requirement. An analysis reveals that the 
failure is due to a workmanship issue and not a design flaw. 

Q3. Is it acceptable to repair or replace only the single failed battery, subject that battery to tests 
T 1 and T2 and then continue testing all the batteries from test T3? 

A3. Provided you can ensure that the cause ofthe failure was the result of a workmanship issue 
associated with a single battery and not a deficiency in the battery design you may replace the 
failed battery and subject it to the tests you outline above. Since a failure of the T2 test may 
result in damage to the test battery, the decision on whether to repair a single test cell or battery 
depends on the nature and extent of the damage and must not impact the test results. 

Scenario 3: Between the T3 test and the T4 test, one of the batteries is damaged during handling. 
The battery meets all of the design type tests to this point, but cannot be submitted to the Test 
T4. 

Q4. Is it acceptable to repair or replace only the single failed battery, submit that battery to tests 
T1 through T3 and continue testing all the batteries from test T4? 

A4. Since the damage to this battery is not a result of a design defect you may repair or replace 
the failed battery and subject it to the tests you outline above. The decision on whether to repair 
or replace a single test cell or battery damaged during handling depends on the nature and extent 
of the damage and must not impact the test results. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

Ben Supko 
Senior Regulations Officer 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: 
Sent: 
To: 
Subject: 

Hi Carolyn, 

INFOCNTR (PHMSA) 
Monday, January 30, 2012 12:34 PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
FW: 49 CFR 173.185 Interpretation Request 

We received the following request for a letter of interpretation. 

Thanks, 

Victoria 

Victoria Lehman 

Hazmat Information Center (HMIC} 

{202) 366-1035 

From: George Foucher [mfl.iJtQ;Jic9J1~!1S:I@JlJ?Jf1,£;Qm] 
Sent: Friday, January 27, 2012 3:53 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: 49 CFR 173.185 Interpretation Request 

Dear Sir or Madam, 

Please respond with your interpretation of the following: 

Company Information: 

t2. -Oot-iD 

Mathews Associates, Inc. manufactures battery assemblies, including both lithium metal (primary) and lithium-ion 
(rechargeable). We also perform testing in accordance with "The Recommendations on the Transport of Dangerous 
Goods, Manual of Tests and Criteria", Section 38.3 "Lithium metal and Lithium-ion batteries in our "A2Z" test lab. 

Relevant Reference from "The Recommendations on the Transport of Dangerous Goods, Manual of Tests 
and Criteria" I Revision 51 Amendment 1 I Section 38.3.2.2, excerpt: 

"In the event that a cell or battery type does not meet one or more of the test requirements, steps shall be taken 
to correct the deficiency or deficiencies that caused the failure before such cell or battery type is retested." 
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Questions: 

A) Scenario I -A battery fails test T3 and corrections need to be incorporated into all of the batteries. If the 
batteries are able to be disassembled, have the correction made and be reassembled, is it acceptable to use 
the same batteries? If so, would we be able to perform test T3 and then continue with T4 or do we have to 
start back at test T1? 

B) Scenario II- A battery fails test T2. A failure analysis reveals that there is no design flaw but that the failure 
was due to a "workmanship" issue (such as a cold solder joint or insufficient weld). There will be no change 
in design. Any subsequent batteries will be manufactured to be identical to the batteries tested to this point. 
Is it acceptable to repair I replace only the failed unit, subject it to tests T1 and T2 and then continue with 

test T3 with the entire lot? 

C) Scenario Ill- Between tests T3 and T4, one of the batteries is damaged during handling. It has met all of the 
test requirements up to that point. Since the damaged unit cannot be submitted to test T 4, Is it acceptable to 
repair I replace only the failed unit, subject it to tests T1, T2 and T3 and then continue with test T4 with the 
entire lot? 

Thank you, 

~fl.';~ 
1/ea 'P~ :Z~ A~ 

Mathews Associates, Inc. 
220 Power Court 
Sanford, FL 32771 
USA 
PH: 407-323-3390 
Fax: 407-323-3115 
e-mail: gfoucher@maifl.com 
Website: www.maifl.com 

This transmittal may contain company confidential, proprietary and/or information regulated by the International 
Traffic in Arms Regulations (ITAR) and may be subject to U.S. Government Export Control Laws. This information is 
intended for use only by the recipient. Transfer of this information to any foreign party, whether in the U.S. or 
abroad, without Department of State approval and/or licensing is prohibited. 
If you are not the intended recipient, please contact the originator, George J. Foucher, (407)323-3390, to return all 
the original copies. Thank You. 

ITAR: This transmittal may contain company confidential, proprietary and/or information regulated by the 
International Traffic in Arms Regulations (ITAR) and may be subject to U.S. Government Export Control 
Laws. This information is intended for use only by the recipient. Transfer of this information to any foreign 
party, whether in the U.S. or abroad, without Department of State approval and/or licensing is prohibited. 
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