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Dear Mr. Tudor: 

1200 New Jersey Avenue. SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your January 23, 2012letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the packaging of nitrous 
oxide in non-specification cylinders. In your incoming letter, you describe a scenario in 
which your client intends to ship 7.5 grams of nitrous oxide in a 10-ml non-specification 
cylinder via air and vessel internationally. These nitrous oxide non-specification cylinders 
are to be used in medical devices. Based on this scenario, your questions are paraphrased 
and answered as follows: 

Ql. Is nitrous oxide permitted to be transported in 10-ml non-specification cylinders for 
domestic and international air transport? 

Al. The answer is no. The Column 7 entry in the Hazardous Materials Table (HMT; 
§ 172.101) for "UN 1070, Nitrous Oxide" lists Special Provision A14. Special 
Provision A14 states that nitrous oxide is not authorized to be transported as a 
limited quantity in accordance with§ 173.306 when transported by aircraft. 
Therefore, nitrous oxide, when transported by air, must comply with the 
requirements specified in either§§ 173.304,173.314, or 173.315. Specifically, 
§ 173.304(t) provides the authorized specification cylinders permitted, filling 
requirements, and outer packaging requirements for the air transport of oxidizers, 
including nitrous oxide. Nitrous oxide would only be permitted to be shipped by 
aircraft in a non-specification cylinder if the shipment utilized a special permit. It 
should be noted that nitrous oxide transported by highway, rail or vessel meeting the 
limited quantities for compressed gas requirements specified in § 173.306 may be 
transported in non-specification cylinders. 

Q2. If nitrous oxide is permitted to be transported in 10-ml non-specification cylinders 
for domestic arid international air transport, what filling limits should be used? 

A2. As noted above, nitrous oxide is not permitted to be shipped in 10-ml non­
specification cylinders by air unless a special permit is issued providing relief from 
the requirements of the HMR. Furthermore, as specified in the table in 
§ 173.304a(a)(2), nitrous oxide has a maximum filling density of 68% when 
transported in accordance with the HMR. Shipments transported under the 



International Civil Aviation Organization's Technical Instructions (ICAO TI) must 
comply with the filling limits listed in packing instruction (PI) 200. 

Q3. Does USG 18 and § 173.304(t) apply to air shipments of nitrous oxide? 

A3. The answer is yes. For air shipments of nitrous oxide transported in the United 
States, both USG 18 and § 173.304(t) would apply. 

Q4. Does PHMSA require fire-resistant outer packaging on vessel shipments of 
oxidizers, specifically nitrous oxide? 

A4. The answer is no. The requirements in§ 173.304(t)(3) requiring a rigid fire-resistant 
outer packaging are specific to air shipments of oxidizing gases. There is no 
analogous requirement for vessel transport. 

Q5. Should 10-ml nitrous oxide non-specification cylinders be treated as "articles" and 
be packaged in accordance with PI 003 as indicated by the International Maritime 
Dangerous Goods (IMDG) code? 

A5. In accordance with§ 173.22 and Chapter 2 of the IMDG code, it is the shipper's 
responsibility to properly class and describe a hazardous material. This Office does 
not perform that function. However, it is the opinion of this Office that, the scenario 
you describe, "UN 1 070, Nitrous Oxide" is the most appropriate proper shipping 
description. Furthermore, under the IMDG code "UN 1 070, Nitrous Oxide" should 
be packaged in accordance with PI 200. 

Q6. If the 10-ml nitrous oxide non-specification cylinders are to be treated as "articles" 
are they required to be packaged in combination packagings that have been UN 
performance tested? 

A6. As stated in A5, it is the opinion of this Office that in the scenario you describe "UN 
1070, Nitrous Oxide" is the most appropriate proper shipping description. 
Therefore, for vessel transport under the HMR, the nitrous oxide could be packaged 
in accordance with§§ 173.304, 173.306, 173.314, or 173.315. Under the IMDG 
code, nitrous oxide should be packaged in accordance with PI 200. 

Q7. Is there an existing special permit covering the nitrous oxide cartridges described 
above? 



A7. PHMSA's Approvals and Permits Division has issued special permits authorizing the 
use of non-specification cylinders for the air transport of nitrous oxide under specific 
transport conditions and after a technical review of the non-specification cylinder. 
Based on the schematic drawing you provided in your incoming letter, it does not 
appear as if your non-specification cylinder has been issued a special permit. Under 
§ 107.105, you may apply for your own special permit that authorizes air shipment 
of nitrous oxide in non-specification cylinders. You may contact our Approvals and 
Permits Division at (202) 366-4535 for more information. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Office of Hazardous Materials Standards, PHMSA 
Attn: PHH-1 0 
US Department of Transportation, East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington DC 20590-0001 

Attn: Charles Betts, Division Director 

Greetings: 

My specific questions relate to the shipment of nitrous oxide in cartridges, in particular 
cartridges that are small non-spec cylinders--the same as commonly used for C02 for a 
myriad of consumer applications. 

My client wishes to ship 8 ml cartridges internationally as a consumable that is used in a 
medical device they are developing. The filling limit is 0.75 as per the table in 
ICAOIIATA (higher than the 0.68 permitted in the CFR at 173.304 table of filling limits). 
Cartridges of nitrous oxide are in common consumer use as blowing agents for home 
dispensers of whipped cream, possibly of foreign origin. My client needs the ability to 
ship the cartridges world wide by air and vessel. They desire to package them in 
relatively small quantities for distribution to doctors. 

Question 1. Can these cartridges containing nitrous oxide be offered for 
domestic/international air transport? If so, can they be filled based on the filling limits 
table in ICAO and IMDG? Or are they limited to low pressures of aerosols? (See 
discussion) 

Question 2. Ifthey can ship by air does USG 18 apply (173.304(f)) to these cartridges? 

Question 3. Has PHMSA imposed fire resistant outer packaging on vessel shipment of 
oxidizers? Or more specifically, for cylinders of nitrous oxide? 

Question 4. Are these cartridges to be treated as "articles'' as is indicated by the IMDG 
Code use of PI 003 instead of P200? 

Question 5. If they are articles in combination packaging, are they required to be UN 
performance tested? Note that the IMDG Code PI 003 does not require UN performance 
testing. This could result in a miss match for import/export if this were to be used. 

Question 6. Is there an existing special permit covering these N20 cartridges? 
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The IMDG Code entry references PI P003. Column 17 of the Table suggests that this 
entry is for mixtures of propane and butane used in camping stoves. This type of 
cartridge is low pressure and not what we have here. P003 treats cartridges as "articles", 
whereas the CFR and ICAO/IATA is rather silent on this. 

None of the modal regulations define "Receptacles, small containing gas (gas 
cartridges)". The common everyday C02 cartridge has been around for nearly a hundred 
years. Its use for other gases is common (I know they are used for helium in addition to 
nitrous oxide.) It is interesting that the regulations do not specifically recognize these 
cartridges as a standard package form. 

Further investigation turned up an interesting special permit SP-7951 that has been in 
existence for a long time. A specific aerosol can with this permit mark is Land-O-Lakes 
brand 16 oz., whipped heavy cream by Land-O-Lakes, Inc., distributed by WhiteWave 
Foods, Broomfield, CO. and purchased at a Costco. The can lists nitrous oxide as the 
propellant. The permit (issued to ConAgra, Inc.) doesn't mention nitrous oxide and lists 
authorized shipping names as Compressed gas n.o.s. and Consumer Commodity. The 
permit also authorizes shipment by cargo and passenger air without mention of DOT 
31 FP outer packaging which would seem inconsistent with provisions of the regulations 
not covered by the permit. This permit has nothing to do with cartridges per se. I have 
not found a permit that does apply to nitrous oxide cartridges. 

I have been reading these regulations for 40 years but never had to deal with these 
critters. So, have I missed something or are the regulations a bit vague on this subject? 

I look forward to your prompt response. 

Charles E. Tudor, CP-P/MH 
HM Packaging Compliance Consultant 
12419 Entiat River Road 
Entiat, W A 98822 

Ph.: 509 784 0264 
Email: cetudor4143@gmail.com 

Attachment (2) 
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DISCUSSION: 

As I read the regulations for Nitrous oxide, UN 1070 a 2.2 gas with a sub risk of 5.1: 

"Excepted Quantity" provisions do not apply to air or vessel transport due to sub-risk. 

Limited Quantity provisions for UN 1070 in the CFR apply only to surface transport. 
(See Special Provision A14 in the Table.) For domestic surface transport it appears that 
173.306(a)(1) would permit shipment as Limited Quantity, but the water is muddied by 
1733.306(j) which limits pressure in small receptacles to 970 kPa (141psi) and 
"containing no HM other than a Division 2.2 gas". Does the sub-risk 5.1 represent 
"another HM"?? Nitrous oxide is shipped at much higher pressure requiring 1800 psi 
rated cylinders. 

173.304(f) specifically addresses nitrous oxide in air shipment and requires spec 
cylinders with relief devices and a UN performance tested (PO I, II) fire/heat resistant 
overpack (DOT 31 FP). Non-spec cartridges or articles are not discussed. 

There is no Limited Quantity provision for UN 1070 in ICAOIIA TA. PI 200 specifically 
requires cylinders other than UN marked cylinders to meet the requirements of the 
national authority of the State where they are approved and filled. (How does one know 
if there are no marks on them?) PI 200 also requires cylinders of nitrous oxide to have 
relief devices so if these cartridges are "cylinders" by definition (this is not clear) then 
they cannot be shipped under this regulation (unless approved by you-the competent 
authority). If they can be considered cylinders then USG 18 requiring the fire resistant 
overpack would apparently apply. The only discussion of cartridges specifically in PI 200 
is imposing the hot water bath in Section 6.4.4.1. Apparently pressure is not an issue. 

There is no Limited Quantity provision in the IMDG Code for UN 1070. P200(1) again 
specifically requires pressure relief devices and does not discuss non-refillable cartridges. 

Looking further-

Considering the PSN "Receptacles, small, containing gas or Gas cartridges (oxidizing) 
without a release devise, not refillable and not exceeding 1 L capacity,) UN203 7: 

This description very much describes the shipment. But .... 

The CFR again references 173.304/.306 and SP A14-back to square one-are 
cartridges limited to 970 kPa or can they be filled to 0.68/0.75 density per the table?? 

ICAOIIATA references PI 203 and SP A167 (which invokes the 6.4.4 hot water bath). PI 
203 addresses aerosols and gas cartridges but appears to limit the max pressure at 55°C 
to 1500 kPa (217 psi). This doesn't fit for nitrous oxide. 
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Component Specification 

Nitrous Oxide Cylinder~ 8 gram 
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NOTES 
1. NfERNAL SURFACE SHAll,. BE CL£AN, 00'1' AND 

FREE OF RUST AND/OR lOOSE PARilCtES 
2. STORAGE TEMPERATURE tlMIT: MAX +.SO''C. 
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