
U.S. Deportment 1200 New Jersey Avenue SE 
of Transportation Washington. DC 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration 

FEB 2 8 ~~~1 

Mr. Don Pucci 
Environmental Manager, Engine Operations 
Briggs and Stratton Corporation 
731 Hwy 142 
Poplar Bluff, MO 63901 

Reference No.: 12-0011 

Dear Mr. Pucci, 

This is in response to your January 09,2012 email requesting clarification of the 
International Dangerous Goods (IMDG) Code pertaining to the shipment of standalone 
internal combustion engines under UN 3166. Your questions are paraphrased and 
answered as follows: 

01. Special provision (SP) 961 of the IMDG Code provides an exemption for vehicles or 
equipment (including standalone internal combustion engines) powered by a flammable 
liquid fuel if the fuel tank of the vehicle or equipment is empty and installed batteries are 
protected from short circuit. Specifically, you ask for an interpretation of the word 
"empty" as it relates to SP 961 in the IMDG Code. 

AI. For the purposes of SP 961 of the IMDG Code, empty means that the fuel tank is 
empty and the engine cannot be operated due to a lack of fuel. The fuel tank, fuel lines, 
and the engine itself do not need to be drained, cleaned, or purged of all flammable liquids 
and vapors to be considered exempt. A vehicle or piece of equipment powered by 
flammable liquid fuel is considered empty when it is run until it stalls for lack of fuel, the 
fuel gauge reads empty, and when the key is turned over the vehicle or equipment does not 
start. A standalone internal combustion engine containing only residual fuel in the lines 
and tank that is in an amount that is insufficient to allow the engine to operate, and with no 
signs of leakage may be considered empty for the purposes of taking the exceptions 
provided by SP 961. 



Q2. If residual fuel is allowed, what amount of liquid fuel in the tanks is permissible in 

order to meet the definition of empty for SP 961? 


A2. See answer AI. 


I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 


sv2~- ~ 
Delmer Billings ~ 
Senior Regulatory Advisor 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: Monday, January 09, 20124:02 PM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: Request for formal letter of interpretation 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a letter of interpretation. 

Thanks, 

Victoria 


Victoria Lehman 


Hazmat Information Center (HMIC) 


http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 


(202) 366-1035 

From: Pucci, Don [mailto:] 

Sent: Monday, January 09, 2012 11:09 AM 

To: INFOCNTR (PHMSA) 

Subject: Request for formal letter of interpretation 


Dear Sirs, 

I am requesting a formal letter of interpretation from the International Maritime Organization regarding 

regulations contained within the IMDG Code codified in the 2010 EDITION. I Specifically reference recently implemented 
regulations regarding vessel transportation of articles containing internal combustion and/or internal combustion 
engines themselves. 
These have been incorporated in Amendment 35-10. This portions states that vehicle and/or internal combustion 
engines will fall within the scope of the IMDG code and must be notified to carriers as dangerous goods, UN 3166, Class 
9. 

Most of our products have tanks that have not had fuel in them, and so clearly the provisions of Special Provision 
961 (SP 961). However one model of product is tested with fuel in the tank. There is typically a residual amount offuel 
remaining, which is less than 8 ml. Certainly, the engine cannot run on this amount of fuel and so essentially complies 
with criteria codified in 49 CFR 176.905 (i)(l). 

SpeCial Provision ( SP961) allows us to ship these products as non Dangerous Goods if the fuel tanks(s) of the 
vehicle or equipment powered by a flammable liquid fuel is empty and installed batteries are protected from short 
circuit. 

Operators are informing us that as long as the fuel tanks have been drained, a small amount of liquid fuel residual 
is permitted. However since this is not in line with the long-standing definition from the U.S. Department of 
Transportation's regulations codified in 49 CFR we would like you to send a written interpretation as to what the 
definition of empty is specific to the verbiage in SP 961 within the IMDG code. 

Is a residual amount of fuel allowed? If so, what amount of liquid fuel ( gasoline) in the tanks is permissible in order 
to meet the definition of empty for SP 961 purposes? 

We would greatly appreciate a response, because these are being shipped as a Dangerous Goods while we await 

your written interpretation. An email can be sent to: 
pucci.don@basco.com. 

Sincerely, 
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mailto:pucci.don@basco.com
http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center


Don Pucci, Environmental Manager, Engine Operations 
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