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Dear Mr. Baker: 

MAY 2 1 2012 

1200 New Jersey Avenue SE 
Washington. DC 20590 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to intermediate packagings 
authorized for lighters. Specifically, you ask whether the intermediate packaging used to 
package a lighter, as prescribed in § 173 .308( c )(1 ), is limited to the intermediate packaging 
examined by the authorized testing agency under the approval process required of the 
lighter design itself as prescribed in § 173.308(b ). 

The answer is no. The performance criteria prescribed for the intermediate containment 
(packaging) of lighters in§ 173.308(c)(1) is unrelated to the examination and testing 
criteria prescribed in§ 173.308(b). A shipper may package lighters in any intermediate 
packaging that meets the§ 173.308(c)(l) criteria (e.g. blister pack, tray, brick) regardless 
of the intermediate packaging that may be indicated on an approval issued by an authorized 
testing agency verifying a lighter design's conformance with§ 173.308(b). In addition, 
under§ 178.601(g)(l), it is permissible to vary the number and type of lighter/intermediate 
packaging configurations that are further packed in a UN standard outer packaging without 
further design qualification testing of the package, provided an equivalent level of 
performance is maintained. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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December 12, 2011 

Mr. Michael Stevens 
Transportation Regulation Specialist 
Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards and Rulemaking 
Pipeline & Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, S.E. 
PHH-12 
Washington, D.C. 20590 

www.lighterassociation.org 

Re: Specification of Type of Inner Packaging in new Lighter Classification 
Approvals (LAAs) 

Dear Mr. Stevens: 

Lighter classification approvals are issued pursuant to 49 CFR Section 173.308(b). This 
provision was substantially revised in 2006 (71 Fed. Reg. 3418, January 23, 2006). Under 
the new provision, lighter are to be reviewed by an authorized testing agency for "the 
escape (leakage) of gas". 49 CFR Section 173.308(b)(1). 

In addition, under the new provision, all lighters must be placed in an inner packaging 
that is designed to prevent movement of the lighters and inadvertent ignition. 49 CFR 
Section 173.308(c)(l). The provision goes on to detail that the ignition device and gas 
control lever of the lighters must be designed (child-resistant mechanism), or fastened, to 
protect against functioning or leakage during transport. In addition, if the lighters are 
packed vertically in a plastic tray, a partition must be used to prevent friction between the 
ignition device and the inner packaging. Id. 

We have observed that some authorized lighter testing companies are issuing these new 
approvals (commonly referred to as LAAs) with a specific reference to the type of inner 
packaging used by the manufacturer. For example, if a manufacturer ships a 50 count 
"brick" of lighters to the testing agency, the testing agency then seems to limit the 
approval to that particular inner packaging. Not all testing agencies are writing the 
approvals this way, but several follow this path. 

We would ask PHMSA to clarify that new lighter approvals should not be limited to a 
particular inner packaging. The very point of specifYing the inner packaging 
requirements in the revised provision was to avoid having to obtain multiple approvals 
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for varying package configurations (12 count, 50 count, 100 count, etc.). Moreover, the 
express language in the provision is that lighters are to be reviewed for escape of gas. It 
says nothing about reviewing the inner packaging. The safety issue is whether the lighter 
malfunctions and emits gas. 

Candidly, we believe the testing agencies are writing the approvals this way, simply 
because this is how they did it in the past. So we urge you to clarify that the new LAAs 
should not be restricted to a particular type of inner packaging. So long as the inner 
packaging complies with Section 173.308(c)(l), it is in compliance as to inner packaging. 
We believe this point needs to be clarified to the testing agencies. 

Finally, we would note that in this extremely difficult economy, it makes no sense to 
impose an approximately $500 expense per inner packaging configuration on 
manufacturers and distributors of lighters. To put this cost in perspective, some of our 
members have three or more packaging configurations for a single lighter design, and as 
many as five to ten lighter designs. It would result in a huge, additional cost, if 
interpreted again as requiring new approvals for each inner packaging. 

Accordingly, we would request that you issue an interpretation that the new lighter 
classification approvals should not be limited to a specific inner packaging configuration. 

Thank you for your assistance in this matter. 

Very truly yours, 

~ 
David H. Baker 
General Counsel 
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