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Ref. No. 11-0296 

Dear Mr. Fillmore: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the marking and labeling requirements of Class 
7 (Radioactive) material packages. Specifically, you ask whether a dedicated-use transport 
vehicle and its designed-for and securely attached 18 cubic yard roll-on/roll-off industrial 
packaging may be considered as one "package" as defined in § 173.403 of the HMR for 
the purposes of marking and labeling. 

The answer is no. As defined in § 173.410: 

• 

• 

Package means the packaging together with its radioactive contents as presented for 
transport, and 

Packaging means, for Class 7 (radioactive) materials, the assembly of components 
necessary to ensure compliance with the packaging requirements of this subpart. It 
may consist of one or more receptacles, absorbent materials, spacing structures, 
thermal insulation, radiation shielding, service equipment for filling, emptying, 
venting and pressure relief, and devices for cooling or absorbing mechanical shocks. 
The conveyance, tie-down system, and auxiliary equipment may sometimes be 
designated as part of the packaging. 

If consideration of the conveyance as part of the package is not "necessary to ensure 
compliance with the packaging requirements," the conveyance should not be considered as 
part of the packaging. If the roll-on/roll-off industrial packaging meets the packaging 
requirements without including the conveyance, it would not be acceptable to consider the 



conveyance as part of the package. It is unlikely that you would need to take credit for the 
conveyance to meet the requirements for an industrial package. Therefore, the answer to 
your question is no, it is not acceptable to call the vehicle part of the packaging. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of any further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Washington Closure Hanford, LLC (WCH) is performing remediation and demolition activities of 
radioactive waste burial grounds and radioactive contaminated buildings. The remediation 
activities involve excavating contaminated soil and miscellaneous debris from burial grounds, 
underground pipes and concrete building foundations. Demolition activities involve 
decontamination and demolition of above ground facilities. This waste material is then packaged 
and shipped to a local disposal facility which is being managed by WCH for the government. The 
waste consists of soil and building debris that has been contaminated with radioactive material. 
The shipment method used to transport the radioactive contaminated material occurs in 18-yd3 

roll-on/roll-off industrial packagings on vehicles specifically designed for these containers and 
dedicated for these shipments. When offered for transportation the roll-on/roll-off industrial 
packagings and vehicle lock together and become a single unit. 

49 CFR 173.403 defines a radioactive material package as the packaging together with its 
radioactive contents as presented for transport. 

Radioactive material packaging is defined as the assembly of components necessary to ensure 
compliance with the packaging requirements of this subpart. It may consist of one or more 
receptacles, absorbent materials, spacing structures, thermal insulation, radiation shielding, and 
service equipment for filling, emptying, venting and pressure relief, and devices for cooling or 
absorbing mechanical shocks. The conveyance, tie-down system, and auxiliary equipment may 
sometimes be designated as part of the packaging. WCH would like DOT clarification 
regarding the following question: 

1. When being offered for transportation, is it acceptable to call this a single radioactive 
material packaging? 

If you have any questions regarding this inquiry, please feel free to contact me at (509) 420-6581. 

Sincerely, 

Robinson E Fillmore 
Transportation and Packaging Lead 
Washington Closure Hanford, LLC. 
2620 Fermi Avenue 
Richland, WA 99354 


