
1200 New Jersey Avenue BEU.S. Department 
Washington. DC 20590of Transportation 

Pipeline and Hazardous 

Materials Safety 

Administration MAR 3 0 2012 


Mr. Chris Backus 
Packaging engineer 
Transportation Safety 
CH2MHILL Plateau Remediation 

Company 
P.O. Box 1600MSIN T3-ll 
Richland, W A 99354 

Ref. No.: 11-0289 

Dear Mr. Backus: 

This responds to your e-mail regarding the definition 'of"lifting attachment" under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-80) used to lift and properly secure 
Class 7 (radioactive) material packagings onto a conveyance. Subsequently, you provided 
pictures and diagrams of the packaging. You provided a scenario as follows: 

As your company often lifts steel boxes with a fork truck by placing the fork 
arms' inside pockets on the container bottom, are the fork pockets and 
the surrounding structural framework of the metal container considered 
a "lifting attachment that is a structural part of the package." "Would it then 
follow that all of these steel structural members (e.g., C-Channels, sheet metal, 
structural tubing, etc.) must have a minimum safety factor of three against 
yielding when used to lift the package with the fork truck." 

Specifically, you ask what is meant by "lifting attachment" as used in §173.41 O(b), and whether 

fork pockets and the surrounding structural framework on steel boxes would be considered to be 

lifting attachments. 


Each package used for the shipment ofClass 7 (radioactive) materials must be designed so that 

the package can be easily handled and properly secured in or on a conveyance during 

transportation. Section 173.41 O(b) requires that each package used for the shipment ofClass 7 

(radioactive) materials must be designed so that-


Each lifting attachment that is a structural part of the package must be designed 
with a minimum safety factor ofthree against yielding when used to lift the 
package in the intended manner, and it must be designed so that failure of any 
lifting attachment under excessive load would not impair the ability of the 
package to meet other requirements ofthis subpart. Any other structural part of 



the package which could be used to lift the package must be capable ofbeing 
rendered inoperable for lifting the package during transport or must be designed 
with strength equivalent to that required for lifting attachments. 

As you note the boxes are often lifted by placing the arms ofa fork truck into the pockets, 
the pockets would be considered to be lifting attachments. Other structural members that could 
not reasonably be used to lift the package by a fork truck or other means would not be 
considered to be lifting attachments. Any other structural part of the package must be capable of 
being rendered inoperable for lifting the package during transport or must be designed with 
strength equivalent to that required for lifting attachments (see §173.41O(b». 

I hope this information is helpful. Ifwe can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 11- 02S9 
Sent: Monday, November 14, 2011 3:39 PM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: 49 CFR 173.41 O(b) interpretation requested 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a letter of interpretation. 

Thanks, 

Victoria 

Victoria Lehman 
Hazmat Information Center (HMIC) 
http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 
(202) 366-1035 

From: Backus, Christopher L [mailto:Christopher L Backus@RL.gov] 

Sent: Wednesday, November 09, 2011 3:27 PM 

To: INFOCNTR (PHMSA) 

Subject: 49 CFR 173,410(b) interpretation requested 


97-0239 

Completed by Ae via phone on 11/14/11 at 12:05 left vm 


PHMSA Office of Hazardous Materials Safety: 


49 CFR 173.410(b) states "Each lifting attachment that is a structural part of the package". There is some ambiguity as 

to the definition of "lifting attachment". We are asking if you can give a precise definition, as we often lift steel boxes 

with a fork truck by placing the fork arms inside of fork pockets on the container bottom. Are the fork pockets and the 

surrounding structural framework of the metal container considered a "lifting attachment that is a structural part of the 

package"? Would it then follow that all of these steel structural members (e.g. C-Channels, sheet metal, structural 

tubing, etc.) must have a "minimum safety factor of three against yielding when used to lift the package" with the fork 

truck? 


Kind Regards, 


Chris Backus 

Packaging Engineer 

Transportation Safety 


PO Box 1600 MSIN T3-11, Richland, WA 99354 

Phone:509-373-2678 
Fax:509-373-4051 
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Engrum. Helen (PHMSA) 

From: Backus, Christopher L [ChristophecL_Backus@rl.gov] 
Sent: Tuesday, February 21, 2012 11 :55 AM 
To: Engrum, Helen (PHMSA) 
Subject: Example of a Structure with openings for Forklift Tines 
Attachments: Fork Pocket Container Example.pdf 

Hi Helen, 

Please find attached a photo and sample sheet of a drawing for a container where forklift tines may be inserted beneath 
the container and the container structure used to support the weight of the container. 

Thanks, 

Chris Backus 
Packaging Engineer 
Transportation Safety 

PO Box 1600 MSIN T3-11, Richland, WA 99354 

Phone:509-373-2678 
Fax:509-373-4051 
e-mail: Christopher L Backus@rl.gov 
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