
u.s. Department 1200 New Jersey Avenue, SE 
of Transportation Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous 
Materials Safety 
Administration MAR 3 0 2012 

Mr. Robert Holley 
Safetech 
1230 Wilson Court 
Humble, TX 77396 

Ref. No. 11-0272 

Dear Mr. Holley: 

This responds to your October 28, 2011 request for clarification of the Hazardous Materials 

Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding recordkeeping requirements applicable to 

a person who requalifies, repairs, or rebuilds cylinders. Your questions are paraphrased and 

answered as follows: 


Q1. Is it acceptable to have the latest editions of the required Compressed Gas Association 

(CGA) publications in place of the editions incorporated by reference in § 171. 7? 


A1. The answer is yes, if it contains the same applicable information that is in the incorporated 
edition. Section 180.215(a)(6) requires a person who requalifies, repairs, or rebuilds cylinders to 
maintain the "information contained in each applicable CGA or [American Society for Testing 
and Materials] (ASTM) standard incorporated by reference in § 171.7 applicable to the 
requalifier's activities." A more recent CGA publication may be used to satisfy this requirement 
provided the more recent edition contains the same relevant information that is contained in the 
edition incorporated by reference in § 171.7. 

Q2. Should independent inspectors and enforcement inspectors be allowed to demand or suggest 
that the facility have the latest edition of the required CGA puhlication(s) if they are not the same 
as the cited edition? 

A2. The answer is no. Unless otherwise specified in a special permit issued by the Pipeline and 
Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA), the HMR only require a cylinder 
requalifer to have the information contained in the applicable CGA publications incorporated by 
reference in § 171.7. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office at 
(202) 366-8553. 

S&Y's-~ 
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 
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1230 
Humble, Texas 77396 
CRS# WV1R599K 

October 28,2011 

Hattie Mitchell, Chief 
Office of Hazardous Materials Standards 
Regulatory Review and Reinvention 
400 th Street S.W. 
Washington, DC 20590 

Subject: Request for written interpretation on CGA pamphlets under §171. 7 

Please provide a written interpretation on the above referenced subject as it pertains to cylinder re-

qualifiers. .. 


It has now come to my attention that the enforcement group of OHM is asking our facilities to see the 

latest editions of these pamphlets as well as the cited editions. 


I am requesting a written response to these questions: 

1) Is it acceptable to have the latest editions of the required CGA pamphlets in place ofthe cited 

editions in §171. 7 if the latest edition is not cited in the edition? 


2) Should Independent inspectors and enforcement inspectors be allowed to demand or suggest 

that the facility have the latest edition of the required CGA pamphlet(s) if they are not the same as the 

cited edition? 


Thank you in advance for your attention to this request. I look forward to your reply. 

~~#r­
~t:~olley

Vp/Quality 




