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Dear Dr. Jho: 

This is in response to your September 26, 2011 e-mail toCharlesKe.Ph.D.• Chemist.Sciences 
Branch, Engineering and Research Division, Pipeline and Hazardous Materials Safety 
Administration (PHMSA). Dr. Ke forwarded your e-mail to PHMSA's Standards and 
Rulemaking Division for reply. Specifically, you ask if a concentrated surfactant solution that 
has a flash point of27 °C and a boiling point greater 100°C but does not sustain combustibility is 
excepted from regulation as a flammable liquid under the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171·180). 

You state the solution contains solids (40 percent), water, and some tert·Butyl alcohol, which is 
described as "UN 1120, Butanols, 3, PG II or III" in the HMR's Hazardous Materials Table 
(§ 172.101). You also enclosed a copy of a September 20, 2011 "Sustained Combustibility 
Testing" laboratory report, No. 11212, prepared by Stresau Laboratory, Inc., which concludes 
that the sample it tested "did not appear to sustain combustion at either the 60.5 °C or the 75.0 °C 
temperatures tested, which were raised to temperatures corresponding to actual barometric 
pressures at test initiations in order to compensate for the lower than standard barometric 
pressures as required by" the required testing criteria. It also describes these tests as being in 
compliance with the requirements of the HMR and United Nations Transport of Dangerous 
Goods Manual of Tests and Criteria, fifth revised edition (2009), Test Method L.2. 

Under the HMR, a material that is a liquid with a flash point of not more than 60°C (140 OF) 

meets the definition of a flammable liquid (see § 173.120(a)). However, if experience or other 

data indicates that the hazard of flammable liquid or combustible liquid material is greater or less 

than indicated by the criteria specified in § 173.120(a) or (b), the Associate Administrator of 

Hazardous Materials Safety may revise the classification or make the material subject or not 

subject to the requirements of 49 CFR Parts 170-189 (see § 173.l20(d)). After reviewing the test 

data and analysis submitted with your request, we agree that the "concentrated surfactant 




solution" you described may be excepted from regulation under the HMR, under the provisions 
of § 173.l20(d), as a Class 3 (flammable liquid) material. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

r-'7.dn~;L~~:---·"­
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Foster, Glenn (PHMSA) /1t;mm (1/6 It- J./jvI~ 
Sent: Tuesday, September 27, 2011 9:05 AM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) /1- &.2 r(2­
Cc: Supko, Ben (PHMSA) 
Subject: FW: Sustained Combustibility and Flash Point of liquids 
Attachments: Stresau-Lab-ReportDX2200.pdf 

Carolyn, 

Please log the attached in as a request for interpretation. 


Thanks, 

Glenn 


From: Ke, Charles (PHMSA) 

Sent: Monday, September 26, 2011 2:05 PM 

To: Supko, Ben (PHMSA); Foster, Glenn (PHMSA) 

Cc: Ke, Charles (PHMSA) 

Subject: FW: Sustained Combustibility and Flash Point of liquids 


This gentlemean need a formal interpretation on flammable liquid. Please give him a response. 

Charles Ke 

From: Chang Jho [mailto:chang.jho@dynaxcorp.com] 

Sent: Monday, September 26, 2011 11:26 AM 

To: Ke, Charles (PHMSA) 

Cc: Steve Borsody 

Subject: Sustained Combustibility and Flash Point of liquids 


Dear Dr. Ke, 


Tom Basham at Stresau Lab in Wisconsin referred me to you. We recently submitted to the lab one of our 

products called DX2200, basically a concentrated (40% solids) surfactant solution in water containing 

some t-butanol, for Sustained Combustibility Test based on the UN Transport of Dangerous Goods-Manual 

of Test and Criteria and US 49CFR. We submitted the sample to determine if it is considered flammable for 

transportation purposes under the regulations. As you know, both the UN and 49CFR standards allow 

exceptions to the classification of flammable liquids (Class 3) which is based on the flash point. According 

to the above standards, "liquids with a flash pOint greater than 35°C that do not sustain combustion" are 

exceptions to the Class 3 definition of a flammable liquid, i.e. a liquid having a flash point of <;;;;: 60.S°C. 


Our product, again, is a highly concentrated water-based surfactant solution with the following 

characteristics: 


· Flash point: 27°C (mainly due to the presence of t-butanol) 

· Boiling pOint: >100oC 

· Does not support sustained combustibility according to the test protocols of the UN and 49CFR 

standards. In fact, you cannot torch the product to induce combustion. 

(I attached the test report from Stresau Lab.) 


According to the test results, we believe our product is not a flammable liquid despite its flash point lower 

than the 350C mentioned in the standards. We cannot find any relevance of this particular temperature of 


1 

mailto:mailto:chang.jho@dynaxcorp.com


350C regarding the exceptional provision. It might have been derived from the initial boiling pOints for 
packing group designation. 


The question is: Is our product a Class 3 flammable liquid? We would 'appreciate it very much if you could 

render an official interpretation. 


Sincerely, 


Chang Jho 


Chang Jho, Ph.D, Dynax Corporation, 79 Westchester Ave., Pound Ridge, NY 10576 
Tel: 914-764-0202, Fax: 914-764-0553, e-mail: !=hang.jho@dynaxcorp.com 
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