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Mr. Denis Jacques 
145 Fort Shantok Rd. 
Uncasville, CT 06382 

Ref. No: 11-0221 

Dear Mr. Jacques: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your request for clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CPR Parts 171-180) applicable to the marking and labeling requirements for 
overpacks containing excepted packages of radioactive instruments and articles. 
Specifically, you cite Answer 2 (A2) in our interpretation letter #09-0235 dated 
January 8, 2010, and ask whether the sections referenced in that answer(§§ 173.448(g), 
172.403(h) and 173.25( a)) apply to a package that is shipped in accordance with §§ 173.424 
and 173.422. 

The answer is no. In the January 8, 2010 letter, A2 was prefaced with the word "Generally" 
and was not intended to cover excepted packages. As specified in§ 173.422, excepted 
packages of Class 7 (radioactive) material that are prepared under the provisions of certain 
sections, including§ 173.424, are not subject to any additional requirements of the HMR 
except for those set forth in§§ 173.422 and 173.424. As such, and consistent with A2 in the 
January 8, 2010 letter, a radioactive instrument or article and its packaging must comply 
with the requirement specified in§ 173.422(a), and be marked with "UN" and the four digit 
identification number. 

I hope this information is helpful. Please contact this office should you have additional 
questions. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Billings, Delmer (PHMSA) 
Sent: Thursday, September 01, 2011 11:19 AM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

?q ci.Ct9ln~s ...,. o~~e1o..Lk> 
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Cc: Betts, Charles (PHMSA); Supko, Ben (PHMSA); wilson, leandrew (PHMSA) 
Subject: FW: Feedback: General Questions/Comments Regarding the PHMSA Enforcement Program 

-----Original Message-----
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 
Sent: Friday, August 26, 2e11 4:28 PM 
To: HM-Enforcement (PHMSA); PHMSA Webmaster 
Subject: Feedback: General Questions/Comments Regarding the PHMSA Enforcement Program 

I am writing for clarification of a letter interpretation issued by your office. It appears 
to me that the interpretation directly contradicts the regulations. I am hoping you can help 
me understand whether I am misreading the regulations or the interpretation or if the 
interpretation may missed the mark. 

The letter of interpretation I am referring to is reference number e9-e235. Specifically A2 
is what I am having a hard time understanding. The question and answer discuss whether 
carrying the "UN2911n marking of a box over to a pallet which the box(es) is loaded. 

The answer references a number of paragraphs (173.448(g), 172.4e3(h) and 173.25(a)) within 
the subchapter and in the end states "Thus, the overpack must be marked, and labeled as 
required for each hazardous material it contains, unless markings and labels representative 
of each hazardous material in the overpack are visible.» Assuming the packages being 
discussed are being shipped in accordance with 49 CFR 173.424, paragraph 173.422 states that 
these packages are not subject to any other requirement of the Subchapter, expect as stated 
within that paragraph. If this is true, none of the paragraphs reference in the answer would 
be applicable to the package. 

Yours truly, 
Denis Jacques 
145 Fort Shantok Rd 
Uncasville, CT 

Name: Denis Jacques 
Email: djacgues@ct.metrocast.nert 
Address: 145 Fort Shantok Rd 
City: Uncasville 
Zip Code: e6382 
Phone: (86e) 848-15e9 
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