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445 Park Avenue, Suite 10 10 
New York, NY 10022 

Ref. No. 11-0124 

Dear Mr. Lefenfeld: 

This responds to your May 18, 2011 letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding the transportation in carry-on luggage of 
fuel cell cartridges by aircraft. Specifically, you request confirmation that a portable electronic 
device powered by a fuel cell cartridge containing sodium silicide (Division 4.3) may be 
transported under the provisions of § 175.10(a)(l9). You indicate that the fuel cell cartridge 
conforms to the specifications of IEC/P AD 62282-6-1, which is incorporated by reference in 
the HMR and provides that "the manufacturer may consider fuels, materials, designs or 
constructions not specifically dealt with in this document. These alternatives shall be evaluated 
as to their ability to yield levels of safety equivalent to those prescribed by this standard." 

Yes. Based on the information you provide in your letter, the fuel cell powered device is 
eligible for the exception in § 175. 1 0(a)(19). The fuel cell powered device must comply with 
all requirements in § 175.1 0(a)(l9), including the manufacturer marking "APPROVED FOR 
CARRIAGE IN AIRCRAFT CABIN ONLY." 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office at 
(202) 366-8553. 

Sincerely, 

~5~ 
Ben Supko 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Wednesday, May 18, 2011 

Mr. Charles Betts 

Director, Office of Hazardous Materials Standards (PHH-I0) 

U.S. Department of Transportation, PHMSA 
1200 New Jersey Ave., SE.~ , 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts: 

I am writing regarding interpretation of 49 CFR § 175.10 (a) (19), as it pertains to crew and passenger 
carriage of Fuel Cell Cartridges containing water reactive substances (UN 3476) on passenger aircraft. 
This provision authorizes passengers and crew to carry fuel cell cartridges onboard passenger aircraft 
when, among other requirements, they conform to a publicly available specification from the 
International Electrotechnical Commission, IEC/PAS 62282-6-1. It is my understanding that you or Mr. 
Pfund received copies of the relevant IEC documents through your participation at the recent Atlantic 
City ICAO Dangerous Goods Panel Working Group meeting. If this is not the case, I would be happy to 
provide them to you. 

IEC/PAS 62282-6-1, in Annex E ofthe specification, provides for fuel cell cartridges based on 
borohydride compound fuel, which typically is a division 4.3, water reactive material. This specification 
further states (sub-clause 1.2) that, liThe manufacturer may consider fuels, materials, designs or 
constructions not specifically dealt with in this document. These alternatives shall be evaluated as to 
their ability to yield levels of safety equivalent to those prescribed by this standard." 

SiGNa Chemistry is engaged in the development of a fuel cell cartridge that uses a different Division 4.3 
fuel, sodium silicide, with chemical reactivity comparable to that of borohydride compound fuel (see 
picture on p. 2). Because we evaluate these cartridges in a way that demonstrates a level of safety 
equivalent to that prescribed bit IEC/PAS 62282-6-1 (see test summary, p. 2), and since these fuel 
cartridges are in compliance with all other requirements of the HMR, it is our position that these fuel 
cell cartridges are authorized for carriage by passenger and crew on passenger aircraft under § 175.10 
(a) (19). Do you see any issues with this position? 

Thank you for your attention in this matter. 

Sincerely, 

Michael Lefenfeld - President & Chief Executive Officer, SiGNa Chemistry 
445 Park Avenue, Suite 1010 
New York, NY 10022 
Phone: +1-212-933-4101 

Cc: Duane Pfund, PHH-20 
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Example of FC system using SiGNa Cartridges: 

Test Summary 

To ensure equivalence as provided by lEe 62282-6-1, sub-clause 1.2, 

• 	 SiGNa fuel cell cartridges are tested using the published international standard lEe 62282-6-100 

- this is the final international standard that followed lEe/PAS 62282-6-1}. 

• 	 Testing is also in accordance with the publicly available specification lEe/PAS 62282-6-150, 

which provides detailed guidance on safety testing tailored to water reactive materials and that 

establishes levels of safety equivalent to those prescribed by lEe/PAS 62282-6-1. 

The validity of using lEe/PAS 62282-6-150 and lEe 62282-6-100 to establish an equivalent level of safety 

to lEe/PAS 62282-6-1 is supported by the in-progress work of an lEe working group of technical experts 

to combine all of these standards and specifications into a second edition of lEe 62282-6-100. 
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