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Reference No. 11-0112 

Dear Mr. Nantz: 

This responds to your May 6, 2011 email requesting clarification of the marking requirements of 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you inquire as 
to the appropriate marking requirements for shipments ofmaterial used for diagnostic or 
treatment purposes that are refrigerated with dry ice. Your questions are paraphrased and 
answered as follows: 

Ql. Must the packages be marked to indicate the specific material contained therein or does the 
UN3373 marking alone satisfy the requirements pertaining to materials transported for diagnostic 
or treatment purposes? 

AI. Section 173.199(d)(2) requires that the package is marked with the wording "Carbon 
dioxide, solid" or "Dry ice" and an indication that the material being refrigerated is used for 
diagnostic treatment purposes. It provides the example "frozen medical specimens" as an 
acceptable marking. For this reason, the UN3373 marking would not satisfy the marking 
requirements for diagnostic or treatment purposes that are refrigerated with dry ice; rather, as you 
suggest, a marking to indicate the specific material contained therein is required. 

Q2. Does the fact that the box is being shipped to or from a clinic or laboratory adequately 
indicate that the material being refrigerated is being transported for diagnostic or treatment 
purposes? 

A2. No. See Al above. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

~5~ 
Ben Supko 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



lAJin-r-e yo 

~ 112, tDf 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) $175- 2-17 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Friday, May 06,2011 12:49 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: compliance question 


Hi Carolyn, 

The caller below requested a formal letter of interpretation. 

Thanks, 
Victoria 

Victoria Lehman 
Hazmat Information Center (HMIC) 
http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 
(2132) 366-11335 

From: Jeremy Nantz [mailto:jeremy.nantz@gmail.com] 
Sent: FridaYI May 061 2011 12:19 PM 
To: PHMSA HM InfoCenter 
Subject: compliance question 

Mr. Charles E. Betts 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 

Mr. Betts, 

In order to resolve a long-standing area of confusion within my company, 1 need a clear, concise and definitive 
answer to a regulatory question. I am hoping that you can provide that answer. 

HMR section 173.217 paragraph (d) states that dry ice is excepted from the shipping paper and certification 
requirements if two conditions are met: 

First, that it is marked "dry ice." 

Second, that it is marked with an indication that the material being refrigerated is being transported for 
diagnostic or treatment purposes. 

This leads me to my question, which I will pose in three parts -­

(1 ) what is an acceptable indication that the material being refrigerated is being transported for diagnostic or 
treatment purposes? Does it require a marking that uses that exact language? 

(2) [YeslNo] Does the presence ofa UN3373 label alone adequately indicate that the material being refrigerated 
is being transported for diagnostic or treatment purposes? (One of my managers in Arkansas maintains that it 
does not, since he points out that it is possible for a UN3373 shipment to contain material that is NOT being 
transported for diagnostic or treatment purposes.) 
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(3) [YeslNo] Does the fact that the box is being shipped to or from a clinic or laboratory alone adequately 
indicate that the material being refrigerated is being transported for diagnostic or treatment purposes? (This 
same manager maintains that it does not, since he once again points out that it is possible for a shipment to or 
from a clinic or laboratory to contain material that is NOT being transported for diagnostic or treatment 
purposes.) 

This issue has been vigorously disputed within the shipping and receiving department, especially in Little 
Rock, ever since 2008. An authoritative resolution in the form of an official government interpretation will 
restore peace to our little company! 

Thank you so much for your assistance on this matter; it is greatly appreciated! 

Yours very sincerely, 

Jeremy K. Nantz 
Vice President 
Operations and Training 
Midstate Air Freight and Logistics, Inc. 
DBA Callahan Air Expediters 
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