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Ref. No.: 11-0088 

Dear Ms. Wayne: 

This responds to your April 11, 2011 letter requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicatlle to Class 2 materials. Your questions are 
paraphrased and answered below. 

Q1 : 	 You ask whether a material must meet all three provisions in § 173. 115(b )(1) through 
(b)(2) to be a classified as a Division 2.2 material? 

AI: 	 The answer is no. As specified in § 173.115(b), the HMR define a Division 2.2 (non­
flammable, nonpoisonous compressed gas including compressed gas, liquefied gas, 
pressurized cryogenic gas, compressed gas in solution, asphyxiant gas and oxidizing gas) 
as any material or mixture that "exerts in the pqtckaging a gauge pressure of200 kPa (29.0 
psigl43.8 psia) or greater at 20 °C (68 OF), is a liquefied gas or is a cryogenic liquid, and 
does not meet the definition of Division 2.1 or 2.3." 

To be considered a Division 2.2 material, a material would only need to meet one of the 
provisions in § 173.115(b)(1) (i.e. exerts a gauge pressure 2:200 kPa at 20 °C, is a liquefied 
gas or is a cryogenic liquid) and not meet the definition of Division 2.1 or 2.3 material. 

Q2: 	 You ask whether a liquefied gas, irrespective of its pressure, meets the definition of a 
Division 2.2 material? 

A2: 	 The definition of a Division 2.2 gas includes aU liquefied gases, irrespective of their 
pressures. This is due to the fact that certain liquefied gases that pose no pressure hazard at 
ambient pressures and temperatures may exhibit a pressure hazard under conditions 
normally encountered in transport, such as incr¢ased temperature. 

Q3: 	 You ask whether your hazardous material (gas) must be "compressed" in order to be 
described as a refrigerant gas? 



; 

A3: 	 As specified in § 173.115(j), the terms "Refri*rant gas and Dispersant gas" apply to all 
nonpoisonous refrigerant gases; dispersant gasFs (fluorocarbons) listed in § 172.101 of the 
HMR and §§173.304, 173.314(c), 173.315(a), land 173.315(h) and mixtures thereof; and 
any other compressed gas having a vapor pressure not exceeding 260 psia at 54°C 
(130 OF), used only as a refrigerant, dispersant! or blowing agent. 

If your gas exerts any pressure, meets the critefia of a compressed gas having a vapor 
pressure not exceeding 260 psia at 54°C (130 [OF), and is used only as a refrigerant, 
dispersant, or blowing agent, it could be referrtd to as a Refrigerant gas and Dispersant gas. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 
i 

Sincerely, 

(~$~'::-~ 
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 
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April 11, 2011 11-0068 

Mr. Charles E. Betts 

Director, Office of Hazardous Materials Standards 

U.S. DOTjPHMSA 

AnN: PHH-lO 

East Building 

1200 New Jersey Avenue, SE, 

Washington, DC 20590-0001 

Dear Mr. Betts, 

In the requirements found in 49 CFR 173.115, the HMR's state "a non-flammable, non­
poisonous compressed gas means any material (or mixture) which exerts in a packaging a gauge 
pressure of 200 kPa or greater at 20 degrees C, is a liquefied gas or is a cryogenic liquid, and 
does not meet the definition of a Division 2.1 or 2.3". Please clarify whether the material must 
meet all three requirements or only one in order to be considered a non-flammable, non­
poisonous compressed gas? In other words, would it have to have a gauge pressure of 200 kPa 
at 20 degrees C and be a liquefied gas (or cryogenic liquid) that does not meet the definition of 
Division 2.1 or 2.3, or would it be considered a Division 2.2 if it did not meet the pressure 
requirement but was a liquefied gas not in Division 2.1 or 2.3? In reading the current lATA 
regulations, it appears that liquefied gases, even if they don't meet the pressure status, would be 
regulated. If the HMR's are harmonizing with that, it seems our regulations would be the same. 

Also, please clarify how Refrigerant or Dispersant gas applies to liquefied gases having a vapor 
pressure not exceeding the 260 psia specified? We believe that two of our refrigerant and 
blowing agents which are not listed in 172.101,173.304,173.314 and 173.315, would be better 
described as a Refrigerant gas, but we are confused by the reference in 173.1150) to "any other 
compressed gas". Must these gases be "compressed" in order to be described as "refrigerant 
gas"? 

For ease of reference, the two materials that are of concern right now have the following physical 
properties: 

Material Flammable? Boiling: Point Vaoor Pressure Liquefied Gas? 
Yes-Low 
pressure 

245fa No 15C (59F) 18.5 psia @ 
20C 

1233zd No 19C (66.2F) 15-16 psia@ 
20C 

Yes-Low 
pressure 
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Ifyou have any questions regarding this request please do not hesitate to contact me at the 

number below. Thank you for your assistance. 

Sincerely, 

Carrie Wayne 

Global Manager-Transportation Safety and Regulatory Compliance 

Corporate Supply Chain Security Officer 

Honeywell International Inc 

101 Columbia Road 

Morristown, NJ 07962 

Phone: 1-973-455-4009 

Mobile: 1-201-506-4327 

Fax: 1-973-455-3563 

Carrie.wayne@honeywell.com 

cc: Claire Matlon 

mailto:Carrie.wayne@honeywell.com



