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Ref. No. 11-0068 

Dear Mr. Bernstein: 

This responds to your letter regarding package test protocol under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether a separate drop 
and stack testing is required for combination packages containing liquids and solids where 
the inner packagings are of the same design and the liquid inner packagings have a higher 
mass than the solid. You state that it should be permissible to only test the package design 
for drop and stack capability that contains liquid substances and that a passing result should 
satisfy the testing requirement for the package containing solid substances. You also state 
that successful testing of the package design containing liquids should satisfy the small and 
excepted quantity testing requirements under §§ 173.4 and 173.4a of the HMR, respectively, 
and the international standards equivalent for excepted and limited quantity package design 
integrity, as well. 

It is the opinion of this Office that you are correct in your determination of the test protocols 
required to assess the drop and stack testing capabilities of your particular packaging design 
in that successful testing of the design containing liquids would, in this particular scenario, 
also satisfy the requirement to test the design containing solids .. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Drakeford, Carol 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Wednesday, March 23, 2011 2:37 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Package Testing 


Hi Carolyn, 


We received the following request for a letter of interpretation at the Info Center. The 

caller previously spoke with Adam Lucas in the Info Center. 


Thanks, 

Victoria 


Victoria Lehman 

Hazmat Information Center (HMIC) 

Pipeline & Hazardous Materials Safety Administration i2ee New Jersey Avenue J SE J 


E2i-ii9 Washington J D.C. 2e5ge 

http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 

(2e2) 366-ie35 


From: Bernstein, Alvin [mailto:bernstein.aj@pg.com] 

Sent: Wednesday, March 23, 2011 9:36 AM 

To: INFOCNTR (PHMSA) 

Subject: Package Testing 


Kind Person, 


I am hoping to get a 'Letter of Interpretation' for my inquiry below. 


Per 49CFR 173.4(a)(6) the completed package for a small quantity must be capable of passing a drop & stacking test. Per 

lATA 2.6.6 (excepted quantity) and 2.7.6 (limited quantity) we are required to test the packaging also. I inquired with lATA 

to see if I needed to test separately for both liquids and solids, and indicated all our solids are powdered, so the weight in 

a container is less then when the container is filled with water. As an example, a 30 ml bottle with water weighs 

approximately 30g, but when filled with a powdered solid it weighs less then 30g. They suggested I have our competent 

regulatory authority make this determination, which I believe is you. My specific question then is: 


Do we need to test small quantity, excepted quantity and limited quantity packaging, when required, for both liquids and 

solids, or will testing with liquids suffice for both? 


Thank you, 


Alvin J Bernstein 

P&G MBC 


We can't control the wind, but we IJave the power to adjust the sails. 

Sign tJoard at Village Oil and Lube. 
Newtown,OH 
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