
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave. SE 
Washington. D.C. 20590 Pipeline and Hazardous Materials 

Safety Administration 

APR 1 9 2011 

Ms. Claire MatIon 
Honeywell Inc. 
101 Columbia Road 
Morristown, NJ 07962 

Reference No.: 11-0052 

Dear Ms. MatIon: . 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the internal capacity limits for a specification 
Department of Transportation (DOT) 39 cylinder intended to contain a Division2.1 liquefied 
compressed gas. 

In your letter, you state that the material you plan to ship is a new molecule, used as a 
replacement refrigerant for Refrigerant gas R134a in the automotive air conditioning market. 
Your material has a boiling point greater than -50°C, and a critical point above 65°C. In 
accordance with § 173.115, your material is considered a low pressure Division 2.1 liquefied 
compressed gas, and you have classified your material as "UN 3161, Liquefied gas, flammable, 
11.0.S. (2,3,3,3-Tetrafluoroprop-1-ene)." You request confirmation of your conclusion that it is 

permissible to ship a Division 2.1 flammable gas in a DOT 39 specification cylinder with no 

restrictions on the internal volume. 


In accordance with § 173.302a, for "a DOT 39 cylinder filled with a Division 2.1 material, the 
internal volume of the cylinder may not exceed 1.23 L (75 cubic inches)." This internal volume 
limitation only applies to Division 2.1 non-liquefied materials. 

The filling requirements for liquefied compressed gases in DOT specification cylinders are based 
on the type of gas contained in the cylinder and are found in § 173.304a of the HMR. In 
addition, § 173.304a(a)(2) provides a table listing various types of liquefied gases and their 
corresponding maximum permitted filling densities. As you note in your incoming letter, the 
material you wish to ship is not specifically listed in the table in this section. For gases not 
specifically listed in the table in § 173.304a(a)(2), the filling density can be determined using the 



formula provided in "Note 1" to that table. Therefore, the filling density for any cylinder 
containing your material, including a DOT specification 39, can be determined by calculating the 
percent ratio of the weight of the gas in the packaging to the weight of the water the container 
will hold at 16°C (60 OF). 

It should also be noted that cylinders built to meet a DOT 39 specification may not have a 
maximum water capacity that exceeds 55 pounds (1,526 cubic inches) for cylinders with service 
pressure of 500 p.s.i.g. or less, and 10 pounds (277 cubic inches) for cylinders with service 
pressure in excess of 500 p.s.i.g. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

r-7~£~" 
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 

Standards and Rulemaking Division 




Drakeford, Carol 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Tuesday, March 08, 2011 12:25 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: Shippers-General Requirements for Shipments 


and Packagings (Sections 173.1 &ndash; 173.476) 

Hi Carolyn, 

We received the following request for a formal letter of interpretation at the Info Center. 

Thanks J 
Victoria 

Victoria Lehman 
Hazmat Information Center (HMIC) 
Pipeline & Hazardous Materials Safety Administration 1299 New Jersey Avenue J SE, 
E21-119 Washington J D.C. 29599 
http://phmsa.dot.gov/hazmat/info-center 
(292) 366-1935 

-----Original Message----­
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 
Sent: Monday, March 97 J 2911 3:41 PM 
To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster 
Subject: Hazmat Information Center Feedback: Shippers-General Requirements for Shipments and 
Packagings (Sections 173.1 &ndash; 173.476) 

Recently I had a phone conversation with a PHMSA employeeJ Andrew, at the Information Center 
to clarify whether it is permitted to ship a Class 2.1 flammable gas in a DOT 39 
specification cylinder with an internal capacity exceeding 75 cubic inches capacity. After 
reviewing the pertinent parts of the regulations, we concluded that it is acceptable to ship 
a class 2.1 flammable gas in a DOT 39 specification cylinder with no restrictions on the 
internal volume. I would like confirmation of this conclusion in writing for our records. 

Background: The material to be shipped is a new molecule which will be used as a replacement 
refrigerant for R134a in the automotive air conditioning market. It has a boiling point 
greater than -59°C and critical point above 65°C J which is by definition in 173.115(a) and 
(e)J a low pressure liquefied flammable gas. 

173.394 must be followed for non-bulk packaging information. 173.394 (a) General 
requirements. Says that we must meet the applicable requirement of 173.394a. 

173.394a (a) Says we have to follow 173.391 and 173.394. We agree. 391 says that DOT 39 
cylinders used for Division 2.1 gases must have a metal pressure relief device. 
Additionally, cylinders must be shipped in the vertical positionJ so that the PRD is in 
communication with the vapor space. These points are acceptable. 

173.3~4a (a)(2): This new material is not in the table so there are not requirements placed 
on it 'from here. 

I look forward to your written confirmation that DOT 39 cylinderJ regardless of internal 
volume J are acceptable for shipment of low pressure, liquefied flammable gases. 
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Name: Claire Matlon 
Organization: Honeywell 
Email: Claire.Matlon@Honeywell.com 
Address: 1e1 Columbia Rd 
City: Morristown 
Zip Code: e7962 
Phone: 973-455-3879 
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