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Dear Ms. McDonough: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the classification of a sample material with an 
unknown or suspected hazard. In your letter, you state that your consulting firm is willing to 
provide regulatory guidance (and possibly more) to clients who intend to offer for 
transportation dust samples to determine if they meet U.S. Environmental Protection Agency 
(EPA) or the National Fire Protection Association (NFPA) standards for combustible or 
explosive dust. You ask how the HMR apply to such a material being transported to a 
laboratory for testing and analysis. I apologize for the delay in responding and any 
inconvenience it may have caused. Your questions are paraphrased and answered as 
follows: 

Ql. What HMR requirements are applicable, if any, to our client's dust samples? 

Al. Section 172.10l(c)(ll), states that except for certain materials (e.g., a flammable solid 
as defined by the HMR), a shipper may assign a tentative shipping name, hazard 
class, and identification number to a material based on the shipper's knowledge of 
the material, the hazard precedence prescribed in§ 173.2a, and defining hazard class 
criteria in Subchapter C. In this context, "tentative" means a temporary selection of a 
proper shipping name and hazard class used for a material until a more definite 
proper shipping name and hazard class can be assigned based on test data and 
analysis. With samples, exact physical and chemical properties of many materials 
may be unknown because concentrations of the components may vary from one 
shipment to the next. Therefore, the use of a tentative classification and proper 
shipping name is authorized. However, should a shipper obtain more specific data 
on the properties of the material, the hazard class and proper shipping name must be 
modified, as applicable. 

Q2. Is it appropriate to assume the dust is "combustible" or "explosible" for HMR 
purposes? 



A2. For purposes of the HMR, the term "explosible" is not used or defined. An 
explosive, as defined in§ 173.50(a), means any substance or article, including a 
device, which is designed to function by explosion (i.e., an extremely rapid release of 
gas and heat) or which, by chemical reaction within itself, is able to function in a 
similar manner even if not designed to function by explosion, unless the substance or 
article is otherwise classed under the provisions of the HMR. Further, as specified in 
§ 173.21(h), packages containing materials (other than those properly classed as an 
explosive) which will detonate in a fire are forbidden in transportation in commerce. 

For purposes of the HMR, a readily combustible solid is one that meets the criteria 
specified in § 173.124(a)(3) when tested in accordance with the United Nations (UN) 
Manual of Tests and Criteria. The use of a tentative classification and proper 
shipping name is authorized for a packaged sample as specified in response A1 
above. 

Q3. What if we or our clients suspect that a dust sample does not meet any hazard class 
as defined by the HMR but elect to have it tested anyway for Occupational Safety 
and Health Administration (OSHA) compliance? 

A3. If you can ascertain without testing that a sample does not meet any hazard class as 
defined by the HMR, the sample is not subject to the HMR. Otherwise, a tentative 
classification must be issued in accordance with response A1 above. 

Q4. Is there an "exempt quantity" that would exempt our clients from labeling the 
package or providing shipping papers when offered for transportation by highway or 
rail? 

A4. Yes. For example, exceptions from the labeling and shipping paper requirements for 
limited quantities of Divisions 4.1 and 4.3 materials in Packing Groups II and Ill 
when offered for transportation by highway or rail are prescribed in§ 173.151. 

Q5. Do our clients require training as prescribed in § 172.704 of the HMR? 

AS. Yes, if they are performing any regulated function (e.g., signing a shipping paper) 
subject to the requirements of the HMR. 

Q6. If I am trained as required by the HMR, may I guide my clients through the shipping 
process without them being trained as well? 

A6. No. See response A5 above. 

Q7. I have tentatively selected "Metal powders, flammable, n.o.s. (Sample)'' and 
"Flammable solid, inorganic, n.o.s. (Sample)" as proper shipping names for my 
client's dust samples. Is this correct? 
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A7. Under§ 173.22 of the HMR, it is the shipper's responsibility to select the most 
appropriate description for a hazardous material based on its knowledge of the 
material. This Office does not normally perform that function. However, your 
selection appears appropriate based on the limited amount of information received 
with your inquiry. 

Q8. We assigned Packing Group II to a dust sample package. Should we have selected 
Packing Group III instead? 

A8. Not necessarily. See response A7 above. 

Q9. Some of our clients are aware of the specific constituents that make up their dust 
samples (e.g., zinc dust, titanium). Should we recommend they use proper shipping 
names specifically listed in the § 172.101 Hazardous Materials Table (HMT) for 
their samples or should they use the generic descriptions instead? 

A9. Unless specified otherwise in§ 172.101(c)(12), a generic description should only be 
selected if the specific technical name for the substance or article is not listed in the 
HMT. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Thursday, December 16, 2010 3:18PM 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: Other Questions? 

Hi Carolyn, 

Susan E. McDonough requested we forward this e-mail as a request for a formal letter of 
interpretation. She also requested we inform the person writing the letter that this is a 
time-sensitive issue. 

Thanks, 

Victoria Lehman 
202-366-1035 

-----Original Message-----
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 
Sent: Wednesday, December 15, 2010 4:27 PM 
To: PHMSA HM InfoCenterj PHMSA Webmaster 
Subject: Hazmat Information Center Feedback: Other Questions? 

To whom it may concern, 

We are an Environmental Health and Safety Regulatory Compliance Consulting Firm. We have been 
providing DOT hazmat training for generators of hazardous and radioactive waste and hazardous 
material shippers for over 25 years with no problems. We want to offer clients a new service 
of providing laboratory sample collection kits, where we would supply all equipment and 
documentation to the client for the client to collect the samples and ship them to a 
laboratory for testing to determine if the material meets OSHA and NFPA standards of 
"combustible" and "explosible" dust. Most of the samples of the same material do not meet the 
OSHA or EPA definition of "flammable" by the closed cup flash-point method, but some do and 
some may have never been analyzed for flash point. It is unlikely the particle size is known 
or the true composition of the samples, only that the dust is collected by a dust collection 
system. Some samples will turn out to be non-combustible and therefore, not explosible. Some 
of the client samples may be combustible but not explosible and some clients will have 
samples that are both combustible and explosible. I want to pre-prepare all the appropriate 
shipping lables and paper work to ensure that what the client is shipping complies with DOT 
regulations. We plan to supply a combination package along with packing material to secure 
the sample container in the box. We would also supply shipping documents and lables with the 
kits. I had planned on limiting the quantity they ship to less than 5 pounds and having them 
place a Hazard Class 4.1 !able on the outside of the cardboard box. On the shipping papers I 
planned to use: Metal Powders, Flammable, n.o.s.(Sample) UN3089 PGIII or Flammable solid, 
inorganic, n.o.s.(sample) UN3178 PG II as the proper shipping name and shipping by ground 
only. 

Questions: 
1. Do DOT Regulations apply to my situation? 
2. Must I assume the material is combustible or explosible if we don't know? 
3. What if we or the client suspect the material is not combustible but want to have the 
laboratory analysis result on hand in the event of an OSHA inspection? 
4. What if they have had fires in their equipment that generate the dust, but no explosions? 
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5. Is there an "exempt quantity" which would exempt them from having to !able the package or 
complete dangerous goods shipping documentation? 
6.Do we really have to do all this with regards to shipping papers and container labeling for 
a sample of material we are sending out to determine if it is a combustible or explosible 
dust hazard? 
7. Do the people packaging the sample for shipment ( We will have already insured the correct 
packaging and package !able has been provided as well as completed all paperwork except the 
shippers signature.) to a laboratory for analysis to determine if it is combustible or 
explosible need to have DOT HazMat Shipper Training? 
8. What about if I have them return the package to me and I ship the package to the 
laboratory? 
9. Can I as a trained HazMat shipper guide them through the process and have them ship the 
sample to the lab direct? 
10.If it turns out they do need to comply with DOT requirements for shipping HazMat, have I 
selected the correct proper shipping name? 
11. With regards to the Flammable Solids n.o.s., Have I chosen the correct packaging group or 
should we use PGIII instead of PG II? 
12. With regards to those clients that know their material contains Aluminum magnesium, 
Titanium, or Zinc dust along with steel shot dust, need to use the proper shipping names 
listed for those metals, i.e. UN1396 and so on? 

Our clients have an immediate need to ship these samples. Your timely response will be most 
appreciated. 

Thank you for your time and attention! 

Sincerely, 

Susan E. McDOnough, MS 
President, 
S.E.McDonough & Associates, Inc. 
4921 Southfork Drive, Suite 1 
Lakeland, FL 33813 

Name: Susan E. McDonough 
Organization: S.E. McDonough & Associates, Inc. 
Email: sema@tampabay.rr.com 
Address: 4921 Southfork Drive, Suite 1 
City: Lakeland 
Zip Code: 33813 
Phone: 863.709.0590 
Country: USA 
FAX: 863.907.0592 
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