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Dear Ms. Jarman: 

This responds to your November 2, 20 I 0 letter regarding the transportation of hazardous waste 

under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1S0). Specifically, you 

request clarification of the appropriate hazardous material description for hazardous waste that 

contains constituents that are also hazardous materials. Your questions are paraphrased and 

answered as follows: 


Q1. A bulk bin of solid hazardous waste material meeting the EPA toxicity waste characteristic 

(Le., D008) due to the presence oflead also contains friable asbestos (Le., a material included 

among the list of hazardous substances) in an amount less than the reportable quantity. The 

asbestos is not an EPA hazardous waste. Must the basic description of the hazardous material 

account for the friable asbestos? 


At. Yes, the shipper of this material must account for the asbestos. Asbestos in friable form is 

listed in the § 172.101 Hazardous Materials Table (HMT) as a material that presents a hazard 

during transportation. Therefore, based on the information provided, either "UN3082, 

Hazardous waste, solid, n.o.s., (DOOS), 9, PG III, (contains asbestos)" or "UN3082, Waste 

environmentally hazardous substance, solid, n.o.s., (DOOS, asbestos), 9, PG III" are examples of 

descriptions that could be used for the material. 


Q2. Whatwould be. the correct basic description if the solid hazardous waste (Le., DOOS) 

material contained lead and friable asbestos in reportable quantities? Both lead and asbestos are 

listed as hazardous substances in Table 1 to Appendix A of the § 172.101 HMT? 


A2. The shipper must still account for the asbestos. Based on the information provided, 

"UN3082, Hazardous waste, solid, n.O.s., (DOOS), 9, PG III, RQ (lead, asbestos)" or "UN30S2, 

Waste environmentally hazardous substance, solid, n.o.s., (D008), 9, PG III, RQ (lead, 

asbestos)" are examples of descriptions that could be used for the material. Special provision 8 

limits use of the proper shipping name "Other regulated substances, n.o.s," to hazardous 

substances that are not also hazardous wastes, therefore, because the asbestos is not a hazardous 




waste even though it is contained in the solid hazardous waste material. "Other regulated 
substances, n.o.s." is not an appropriate shipping description. St:e § 172.1 02( c)( 1). 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 
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November 2, 20 I 0 

Mr. Charles E. Betts 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-IO) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts: 

I am writing to you with regards to the correct basic description for a hazardous 
waste solid that contains other constituents that are hazardous materials, but that are 
not considered hazardous waste. Due to varying approaches used by waste vendors 
to describe these types of materials, we are seeking your assistance. 

My questions are as follows: 

1) A bulk bin of a hazardous waste solid material is characteristic of toxicity (0008) 
due to the presence of low levels of Lead. In addition, the same waste material 
contains friable asbestos (a hazardous substance, but non-hazardous waste) in an 
amount less than the reportable quantity. Do we need to account for the friable 
asbestos that is mixed in with the hazardous waste? What would be the correct 
basic description for this waste mixture? 

2) A bulk bin of a hazardous waste solid material is characteristic of toxicity (0008) 
due to the presence of low levels of Lead. The Lead is present in a reportable 
quantity amount. In addition, the waste contains a reportable quantity amount of 
friable asbestos (a hazardous substance, but non-hazardous waste). What would be 
the correct basic description for this waste mixture? 

Thank you in advance for your assistance. I look forward to your response. 

Sincerely, 

L"'Lr~ 
Erin N. Jarman 
Environmental Scientist 
URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive, Suite 400 
Morrisville, NC 27560 
Tel: 919-461-1478 
Erin _Jarman@urscorp.com 
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