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Airgas SAFECO R 

P.O. Box 20067 

Cheyenne, WY 82003 


Reference No.: 10-0207 

Dear Mr. Anderson: 

This responds to your email requesting clarification applicable to the use of Department of 

Transportation (DOT) specification cylinders under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 

49 CFR Parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered as follows: 


01. 	 If a cylinder is marked with a DOT specification marking, must it be maintained to that 

specification when it is no longer in commerce? 


AI. 	 The answer is yes. Cylinders that are filled and used solely on a private work-site and not 

offered for transportation in commerce are subject to the Occupation Safety and Health 

Administration (OSHA) Standards. In accordance with OSHA standard 29 CFR 

§ 1910.101, each employer shall determine that compressed gas cylinders under their 

control are in a safe condition to the extent that this can be determined by visual 

inspection conducted as prescribed in the HMR, specifically 49 CFR § 180.205. 

Therefore, based on § 180.205(b), which states no person may mark a cylinder to 

represent that it meets a DOT specification unless all applicable requirements. of 49 CFR 

subpart C of Part 180 have been met, a cylinder that is marked to certify that it conforms 

to HMR requirements must be maintained in accordance with applicable specification 

requirements in the HMR whether or not it is in transportation in commerce. If the owner 

of the DOT specification cylinder wishes to continue to use the cylinder but does not 

wish to re-qualify the cylinder as a specification cylinder, the owner must obliterate or 

cover any specification markings whether or not it is being used to transport hazardous 

materials in commerce. 


02. 	 If an individual has the ability to fill its own DOT specification cylinders and use them 

entirely on private property, does DOT have jurisdiction over these cylinders? 


A2. 	 Cylinders that are filled and used at a private work-site and not offered for transportation 

in commerce are not directly regulated under the HMR, but in fact come under the 

jurisdiction of Occupation Safety and Health Administration (OSHA) Standards. It 

should be noted that based on 29 CFR § 1910.101, if the owner of the cylinder wishes to 




fill and continue to use the DOT specification cylinder but does not wish to re-qualify the 
cylinder as a DOT specification cylinder, they must obliterate or cover any specification 
markings even when used entirely on private property. 

03. 	 . If a customer has a tube trailer that contains DOT specification cylinders that are past 
their requalification test date can these cylinders be filled and used on-site? Does the 
DOT have jurisdiction over these cylinders? 

A3. 	 Cylinders that are filled and used at a private work-site and not offered for transportation 
in commerce are not directly regulated under the HMR, but in fact come under the 
jurisdiction of OSHA. It should also be noted that based on 29 CFR § 1910.101, if the 
owner of a tube trailer containing DOT specification cylinders that are past the 
requalification test date wishes to fill and continue to use a tube trailer containing DOT 
specification cylinders on-site, the owner must retest and mark the cylinders in 
accordance with appropriate specification in the HMR or, as an alternative, obliterate or 
cover any specification markings. 

I hope this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

-/AO-/b ~~ 
~Xles E Betts 
Director, 
Standards and Rulemaking Division 
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Drakeford. Carolyn (PHMSA) 5 ISO. ADj 
From: Betts, Charles (PHMSA) 
Sent: Monday, October 04,20106:47 PM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: Fw: DOT Letter of Interpretation we spoke about today 

From: John Anderson (SAFECOR) [mailto:John.Anderson.SAFECOR@Airgas.com] 

Sent: Monday, October 04,2010 06:40 PM 

To: Chaney, Wayne (PHMSA); Cassidy, Duane (PHMSA) 

Subject: DOT Letter of Interpretation we spoke about today 


Good evening, 


This is the Letter of Interpretation that we spoke about today. Our main question is - Does the DOT still stand behind the 

statement that if the cylinder is marked with a DOT specification that is must be maintained to that specification regardless 

if it is in commerce? 


Example - if a customer has the ability to fill their own cylinders (such as a 3AA) on site and use them on site does the 

DOT have jurisdiction over these cylinders? 


Example - if a customer has a tube trailer with out of test tubes (such as 3AAX.) but has them filled on site and uses the 

product from the tubes on site does the DOT have jurisdiction over these tubes? 


Thank you, 


John Anderson 

Airgas SAFECOR 

P.O. Box 20067 
Cheyenne, WY 82003 
Phone 1-307-778-8809 
Fax 1-307-778-7497 
john.anderson@airgas.com 
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