
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590 Pipeline and Hazardous Materials 

Safety Administration 

OCT 27 2010 

Mr. Sam Chapman 

Headquarters Manager, Bureau of Explosives 

Transportation Technology Center, Inc. 

55500 DOT Road 

Pueblo, CO 81001 


Ref. No.: 10-0204 

Dear Mr. Chapman: 

This responds to your September 21, 2010 email requesting clarification of the Hazardous Materials 

Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically you would like clarification as to whether 

the text "RADIOACTIVE" is required on placards for Class 7 (radioactive) materials. 


Section 172.519(b )(3) states that for other than Class 7 or the DANGEROUS placard, text indicating 

a hazard is not required. In your email you note that § 1n.519(f) provides exceptions to the 

placarding requirements for hazardous ma~erials offered for transportation under the provisions of 

Subpart C of Part 171, which provides authorization and requirements for the use of international. 

transport standards and regulations. You indicate that the International Maritime Dangerous Goods 

(lMDG) Code states that the use ofthe word "RADIOACTIVE" in the bottom half of the placard is 

optional. This exception applies only to Class 7 (radioactive) materials that are transported under the 

provisions ofthe IMDG Code. Shipments of Class 7 (radioactive) materials transported under the 

provisions of the HMR require placards with text indicating the hazard. 


I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

~~ 
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford. Carolyn (PHMSA) 

From: Betts. Charles (PHMSA) 
Sent: Wednesday, September 22,20107:48 AM 
To: Drakeford. Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: Placard Text Inquiry 
Attachments: US_HMUor_RaiL2010_Placard_Text. pdf 

Importance: High 

Carolyn ­

Please log in this request for interpretation and assigned for proper handling. 

Thanks, 
Charles 

From: Sam_Chapman@aar.com [mailto:Sam_Chapman@aar.com] 
Sent: TuesdaYt September 21t 20105:16 PM 
To: KaseYt Ray (FRA); boeci.ret@gmail.com 
Cc: cjw19@cox,net 
Subject: Placard Text Inquiry 

Ray and AI, 

Charlie Wright and I are cleaning up AAR's United States Hazardous Materials Instructions for Rail before broadcasting it 
to AAR member railroads for final approval. While doing so, we have developed an inquiry regarding a statement found in 
the document about required placard text. 

The statement currently reads: ''Text indicating the hazard is not required on placards other than the DANGEROUS and 
RADIOACTIVE placards." 

49 CFR 172.519(b)(3) requires a RADIOACTIVE placard to display hazard-indicative text, and 49 CFR 172.334(a) 
prohibits a RADIOACTIVE placard from showing 
an identification number. However. IMDG Code 5.3.1.2.2 makes optional the use of the word "RADIOACTIVE" to allow an 
appropriate UN Number to be displayed on a RADIOACTIVE placard. 49 CFR 172.519(f) says that a placard conforming 
to IMDG Code requirements may be used in place of a placard conforming to DOT requirements. 

Thus, it would appear that text indicating the hazard is not always required on RADIOACTIVE placards, and the statement 
in question should be modified to read: "Text indicating the hazard is not required on placards other than the 
DANGEROUS placard." 

The attachment contains a visual display of the above discussion. Please offer your perspectives as you wish. Thanks. 

Sam Chapman 
Headquarters Manager, Bureau of Explosives 
Transportation Technology Center, Inc. 
55500 DOT Road, Pueblo, CO 81001 
719-584-0749 (office) 719-250-8768 (mobile) 
719-584-7151 (fax) 
sam chapman@aar.com I boe@aar.com 
BOE is a department of TTCI--a subsidiary of AAR 
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Figure 4. Placards for Hazardous Materials by Hazard Class 
Text indicating the hazard is not required on placards other than the DANGEROUS and 

RADIOACTIVE placard.§.. The worded hazard class text. except for DANGEROUS, does not have to be 
in Engl ish as long as the size, color, hazard class , and symbol are correct. 

Comment: Replace " Anhydrous 
Ammonia Canad13J1 Only·' wi th 
.. nhydrous Ammo",,, (Canadian)" and 
" 'JOI C' Au lhoriLed onl\ for S. to 
Canudll or Canada to t' s. ~hipment"i " 

Make sure all rect;tngll lar boxes inside 
pl,card, arc white \\1m black borders. 
Also 1!nsure whi te backgrounds. 

Comment: 49 CTR 172 SI9(b)(3) 

require; a RADIO C nVE pl. card to 

display hazmd-indicalive text, a'od 49 

CFR 171 34(,) prohi biiS, 

RADIO CnVE placard from sho" log 

1 0 idenflficallon nu mber. 


However, IMDG Code 53 12 2 m.kes 

Opll(,ll.l ult Ll<e of Ihe word 

"RADIOACTIVE" 10 a llow an 

appropri lue UN 'lum be r to be dl splaycd 

un a RADIO G IVE pln""n!. 


4~ CFR In 519(1) say, LIt", a plac, rd 

conton1ung 10 l ~l DG Code n:·qu.ircmcnt :i 

may be used In place of a plncarrl 

confoflmng to DOT n:quin:i1l tnb. 


Thus, it would appear lhal teXT tnd i catlll ~ 
thr.: luv..ard 1$ not .dway'i r~qum:J on 
RA DI ClIVE pl.card. 

(o;;;ted:Radioactive 

Comment: Implied by 49 e FK 

I I 22( t](3)1 (Only ,pmfle, English fo r 


.shipping papc:rs and pilckag..: markings, 

nol placards ) 
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