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Ms. Robyn Heald 

Director Transportation & Incident Analysis 

The Chlorine Institute, Inc. 

1300 Wilson Blvd, Suite 525 

Arlington, V A 22209 


Ref. No. 10-0176 

Dear Ms. Heald: 

This responds to your August 10, 20 I 0 request for clarification of the Hazardous Materials 

Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). In the scenario described in your letter, the end user 

returns a residue chlorine cylinder or ton container to the supplier. The end user secures the closure 

on the package, but is not the party who prepares and provides the shipping papers, nor does he 

perform the pre-transportation inspection to ensure the container is suitable for shipment. 

Specifically, you ask if the end user is subject to the hazardous'material security plan requirements. 


In accordance with § 171.1(b)(4), the end user performs a pre-transportation function by securing a 

closure on a package or container containing a residue of a hazardous material. Also, as provided in 

Part 172, Subpart I of the HMR, any quantity of a material poisonous by inhalation is subject to the 

security plan requirements. Therefore, the hazardous materials security plan requirements apply to 

the end user in your scenario you describe. 


I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this office at 

202-366-8553. 


Sincerely, 

~~ 
Ben Supko 

Acting Chief, Standards Development 

Office ofHazardous Materials Standards 




THE CHLORINE INSTITUTE, INC. 
1300 Wilson Blvd, Suite 525, Arlington, VA 22209 

Phone: 703-894-4140 Fax: 703-894-4130 
www.chlorineinstitute.org 
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August 10,2010 'bewr,'~ PICUlS 
U.S. Department of Transportation t6-Q 11(P
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

RE: Interpretation of Docket No. PHMSA-06-25885 (HM-232F) 

Since the Hazardous Materials Risk-Based Adjustment for Transportation Security Plan 
Requirements (PHMSA-06-25885) final rule was published on March 9, 2010, some 
organizations have questioned on whether or not users who return containers with 
some residue are subject under the DOT Security Plan rule. 

Sp.ecifi,caHy,using the example of a water treatment facility, the user returns a residue 
ch:IOfine cylinder or ton container to the supplier. The only pre-transportation function 
that ttils USeF performs is securing a closure on a package or container containing a 
residue (>f:haz~rdous material, as described in the HMR. The end-user is not the party 
who,:prepah~'s . ana "provides 'the r shippihg papers, nor does it perform the pre­
transportation inspection to ensure the container is suitable for shipment (both functions 
related to the remaining pre-transportation functions described in the HMR). In this 
case, would public utility users be considered "persons who offer for transportation or 
tr~~spC?rt certain hazardous materials in commerce" as it is defined by the HMR? 

CI requests that PHMSA provide an interpretation of the rule as it relates to the 
described scenario. With the effective date of October 1, 2010 for the final rule soon 
approaching, a rapid response would be much appreciated. 
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