
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials 
Washington, D.C. 20590 

Safety Administration 

SEP 3 2010 

~r.JanaesJagernann 

Integrity Inspection Services 
21422 Provincial Boulevard 
Katy, TX 77450 

Ref. No. 10-0174 

Dear ~r. Jagernann: 

This responds to your August 12,2010 enaail regarding the transportation of radioactive· 
naaterial under the Hazardous ~aterials Regulations (H~R; 49 CFR Parts 171-180). 
Specifically, you request clarification of the naethod of calculation used to deternaine the level of 
contanaination on the external surfaces ofa package in accordance with § 173.443 of the HMR. 
Your question is paraphrased and answered as follows: 

For instances when the wipe efficiency is assunaed to be 0.10, if the instrunaent used to naeasure 
radioactivity provides a reading in counts per nainute (cpna), do I need to include a factor to 
convert cpna to disintegrations per nainute (dpna) or does the assunaed 0.10 wipe efficiency 
incorporate a conversion frona cpna to dpna? 

In addition to the assunaed 0.10 wipe efficiency, an instrunaent efficiency factor is needed to 
calculate the contanaination activity on the wiping naaterial. The wipe efficiency factor does not 
account for the effectiveness of the instrunaent in naeasuring radioactivity. The instrunaent 
efficiency factor is a function of the efficiency of the specific instrunaent in naeasuring the 
radioactivity on the wiping naaterial. This instrunaent efficiency factor naay be provided on the 
instrunaent, obtained through the naanufacturer or supplier of the instrunaent, or deternained by 
using reference standards ofknown radioactivity. Therefore, in your case, both a wipe 
efficiency factor and an instrunaent efficiency factor are needed to calculate the level of 
contanaination in dpna. 

I hope this infornaation is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

<BWt~~ 

Ben Supko 
Acting Chief, Standards Developnaent 
Office ofHazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) KANl 
Sent: Friday, August 13, 2010 9:00 AM 10- Oli'fTo: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Cc: DerKinderen, Dirk (PHMSA) 

Subject: FW: Hazmat Information Center Feedback: General Information, Regulations, and Definitions 


(Sections 171.1 &ndash; 171.26) 

-----Original Message----­
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 
Sent: Thursday, August 12, 2010 1:05 PM 
To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster 
Subject: Hazmat Information Center Feedback: General Information, Regulations, and 
Definitions (Sections 171.1 &ndash; 171.26) 

I would like to obtain clarification for the calculation of NORM loose surface contamination 
for DOT purposes is correct. 

Per the regulations: 

Removable (loose) contamination levels shall be established by w1p1ng an area of 300cm2 of 
the surface concerned with an absorbent material, using moderate pressure, and measuring the 
activity on the wiping material. Sufficient measurements must be taken in the most 
appropriate locations to yield a representative assessment of the non-fixed contamination 
levels. [49CFR173.443(a) (1)] 

The amount of radioactivity measured on any single wiping material, divided by the surface 
area wiped and the efficiency of the wipe procedure (the fraction of removable contamination 
transferred from the surface to the absorbent material), may not exceed 22 dpm/cm2 alpha or 
220 dpm/cm2 beta/gamma. For this purpose the actual wipe efficiency may be assumed to be 
0.10. [49CFR173 .443 (a)( 1) ] 

If using the above regulations, the loose surface calculation would be: 

cpm/300/0.1/ = dpm/cm2 

where: 
• cpm = meter reading 
• 300 = wipe area cm2 
• 0.1 wipe efficiency 

My question is, do I also need to input a factor for converting cpm to dpm due to the fact 
that the field survey instrument used to count the smear reads out in units of cpm or does 
the above wipe efficiency assumption include that conversion? 

Thank you for your help in this matter. 

~~~~~li~~~~ Jageman~
Email: james.jagemann@yahoo.com 
Phone: 713-885-2745 
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