
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 
WaShington. D.C. 20590Pipeline and Hazardous Materials 

Safety Administration 

DEC - 6 20m 

Ms. Merrie Schilperoort 
Training Manager 
Energy Solutions, Inc. 
2345 Stevens Drive, Suite 240 
Richland, WA 99354 

Reference No. 10-0170 

Dear Ms. Schilperoort: 

This is in response to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to recordkeeping for hazardous materials (hazmat) 
training. Your questions have been paraphrased and answered below: 

01. 	 To satisfy the recordkeeping requirements for training prescribed in § 172.704(d) of the 
HMR, are hazmat employers required to retain the written exams of their employees who 
complete hazardous materials training? 

AI. 	 The answer is no. The purpose of testing is to ensure that each hazmat employee has been 
trained on appropriate areas of responsibility and can perform their assigned duties in 
compliance with the HMR. Therefore, any method of testing that achieves this purpose 
(e.g., written, oral, or demonstration) and any document that certifies the hazmat 
employee can successfully perform these tasks is acceptable (e.g., written certificate, 
computer electronic file, index card, written documentation of tasks performed or answers 
given, or notebook entry), provided it satisfies the recordkeeping requirements in 
§ 172. 704( d). Paragraph (d) of § 172.704 also requires hazmat employers to create and 
maintain a record that documents the current training and testing, including the previous 
three years, of each of their hazmat employees, and to certify that the employee has 
completed this training. 

02. 	 If a copy of the exam must be maintained, when the employee is tested using a means 
other than a written exam (e.g., a demonstration test, or one where the employee answers 
the questions orally) what must be kept as evidence of this type of exam in the training 
record? 

A2. 	 See Answer AI. 



Q3. 	 Am I correct in my understanding that § 172.704(d) does not require a hazmat employee's 
exam and/or score be retained to comply with the HMR's recordkeeping requirements for 
hazardous materials training? This position is reiterated in the Pipeline and Hazardous 
Materials Safety Administration's guide, entitled" What You Should Know: A Guide to 
Developing a Hazardous Materials Training Program," where on page 5 it does not 
include an employee's exam or score as part of the information required to be retained as 
part of a hazmat employee's training record, and on page 15 where it states that "the HMR 
mandate the content and retention of training records; but [do] not prescribe the training 
record format." 

A3. 	 Your understanding is correct. An employer is not required to retain a hazmat employee's 
exam or test results score to satisfy the recordkeeping requirement prescribed in 
§ 172.704(d). The HMR require that a record of a hazmat employee's training must 
include the following: (1) the employee's name; (2) their most recent hazmat training 
completion date; (3) a description, copy, or location of the training materials used to meet 
the requirements prescribed in § 172.704(a); (4) the name and address of the person 
providing the training; and (5) certification that the employee has been trained and tested 
in conformance with 49 CFR Part 172, Subpart H. However, a blank or completed copy 
of an employee's exam may be used to satisfy the requirement to maintain a copy of the 
hazmat training materials prescribed in § 172.704{d){3), and an employee's completed 
exam may be used as a record of his or her hazmat training. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

~/~~0iL-
T. Glenn Foster 

Chief, Regulatory Review and Reinvention 

Standards and Rulemaking Division 
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June 7,2010 

Mr. Edward Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 211d Floor 
Washington, DC 20590-0001 

Dear ML Mazzullo: 

RE: TRAINING RECORDKEEPING REQUIREMENTS 

EnergySolutions provides training courses and testing on hazardous material 
transportation to comply with US Department of Transportation, Hazardous 
Materials Regulations (HMR) in 49 CFR, 172 Subpart H. One of our clients was 
subject to a Federal Motor Carrier Safety Administration (FMCSA) compliance 
review which included aspects of transporting hazardous materials. The 
inspectors reviewed our client's hazmat employee training records and also 
reviewed our training materials such as lesson plans, exams, and answer keys. 
Our client was told by the FMCSA inspectors that a copy of the employee's exam 
must be furnished as evidence of completing the training. As the training 
provider, we do not return exams to our clients nor do we keep them. Clients are 
provided a written certification with the employee's name, date of training, our 
name and address, and a statement that they successfully completed the training 
and were tested as required by the HMR. We advise our clients to maintain a 
copy of the certification for their record keeping purposes. 

Questions: 

Are employers of hazardous material employees required to retain written exams 
taken by the employee to satisfy the training requirements in the HMR? 

If the answer to that question is that a copy of the exam must be maintained, 
what is used to provide that evidence when the employee is tested using a 
means other than a written exam? 
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Discussion: 

In 49 CFR 172.704(d) Recordkeeping, a copy of the exam and/or score is not 
one of the required documents to be retained by the employer for the hazmat 
employee. In addition, the DOT, Pipeline and Hazardous Material Safety 
Administration issued a guide titled, "What You Should Know: A Guide to 
Developing A Hazardous Materials Training Program". This guide specifically 
states that tests and scores are not a mandatory part of record keeping the 
employer is required to retain. 

Your prompt response is appreciated as an action is pending. 

Sincerely, 

Merrie Schilperoort 
Training Manager 
EnergySolutions, Inc. 


