
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave. SE 

Pipeline and Hazardous Materials 
Washington, D.C. 20590 

Safety Administration 

DEC ,3 2010 

Mr. Michael van der Ve1de 
KLM Royal Dutch Airlines 
P.O. Box 7700 
1117 ZL Schiphol Airport 
The Netherlands 

Ref. No.: 10-0145 

Dear Mr. van der Velde: 

This responds to your June 25,2010 email requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding quantity limitations and cargo location for 
carriage by aircraft under § 175.75 and United States (U.S.) Variation 13 in the International 
Civil Aviation Organization Technical Instructions for the Safe Transport ofDangerous Goods 
by Air. Your questions are paraphrased and answered below: 

Q1. Please clarify the quantity limitations for hazardous materials transported in freight 
containers loaded in an accessible cargo compartment. 

AI. As specified in § 175.75 and U.S. Variation 13, each package containing hazardous 
materials acceptable for transport aboard passenger aircraft, no more than 25 kg (55 pounds) net 
weight of hazardous materials and in addition thereto, 75 kg (165 pounds) net weight of 
Division 2.2 (non-flammable compressed gas) may be loaded in an inaccessible manner. This 
includes materials loaded in a freight container in an accessible cargo compartment. In the case 
of cargo freight containers, if the cargo compartment is accessible, the HMR and U.S. Variation 
13 permit 25 kg ofhazardous materials (reference to the Division 2.2 limit will be ignored for 
the sake of simplicity) in each freight container, regardless of the number ofcontainers in the 
cargo compartment. If the cargo compartment is inaccessible, the 25 kg limit applies to the 
cargo compartment. 

Q2. Please advise how an air carrier is expected to comply with the 25 kg weight limitation 
when the quantity ofhazardous materials is indicated on the shipping paper by volume? 

A2. As provided by § 1 72.202(a)(6), for transportation by aircraft, the total net mass per 
package, must be shown unless a gross mass is indicated in Columns (9A) or (9B) ofthe 
§172.10l table in which case the total gross mass per package must be shown. For 
transportation by aircraft, the HMR require the total quantity per package be expressed as a net 



mass. However, if the net quantity shown on shipping documents is expressed as a volume (e.g. 
liters) the net mass expressed in kilograms may be calculated from the net volume by 
multiplying the volume of the liquid expressed in liters by its specific gravity. 

I hope this answers your inquiry. If you have further questions, please do not hesitate to contact 
this office. 

Sincerely, 

&n 
Ben Supko 
Acting Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



~~1 
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 	 § 176· 75 
From: 	 INFOCNTR (PHMSA) ORtn-b/ Air 
Sent: Friday, June 25,20108:48 AM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 10- 0145Subject: 	 FW: USG-13(d) - Clarification requested. 

Carolyn, 

Another request for a written letter of interpretation. 

Thanks, 

Rob 

From: Velde, M van der - SPLFQ [mailto:Michael-van-der.Velde@KLlVlCARGO.COM] 

Sent: Friday, June 25, 2010 5:15 AM 

To: INFOCNTR (PHMSA) 

Cc: Kampman, D - SPLFQ; Balder, C. - SPLKI; Mailly, B - SPLKI 

Subject: USG-13(d) - Clarification requested. 


To the attention of Messrs.the Office of Hazardous Material Safety Information Center 


Dear madam/sir, 


Can we kindly request your views and clarification on the following? In the 51 st edition of the lATA Dangerous Goods 

Regulations (2010) we have gone through State Variation USG-13, part (d) and noticed under ad 3. it is stated that no 

more than 25 kg net weight of dangerous goods and in addition 75 kg net weight of non-flammable gas, that are permitted 

to be carried aboard a passenger aircraft may be carried: "in any accessible cargo compartment of a cargo aircraft if the 

dangerous goods are loaded so as to be inaccessible unless in a freight container". 


USG-13 (d) is copied here below, the subject ad.3 marked in red. 


USG-13 (d) Except for "Other Regulated Materials" as defined in 49 CFR 173.144, 
substances of Class 9, radioactive material, aircraft batteries transported as items of 
replacement, and those articles and substances considered to be dangerous goods under 
these Regulations but which are not subject to 49 CFR Parts 171-180, the following 
limitations apply: 
No more than 25 kg net weight of dangerous goods, and in addition thereto, 75 kg net weight 
of non-flammable gas, that are permitted to be carried aboard a passenger aircraft may be 
carried aboard an aircraft: 

1. in an inaccessible cargo compartment; 
2. in any freight container within an accessible cargo compartment; or 
3. in any accessible cargo compartment of a cargo aircraft if the dangerous goods are 

loaded so as to be inaccessible unless in a freight container. 

For transport by cargo aircraft the following additional substances are also excepted from this 

variation: 

(i) Division 6.1 (poisonous) materials (except those labelled FLAMMABLE); 
(ii) Materials in Division 6.2 (etiologic or infectious substances); 
(iii) Class 3 (flammable liquid) materials with a flash point above 23°C (73°F) that do not meet 

the definition of another hazard class. 

The followin tables rovide the limits im osed b this variation: 


Problem 
• 	 Concerning loading of dangerous goods on a cargo aircraft in an accessible cargo compartment (fi the main deck of a 

B747-Freighter aircraft) it is clear to us that, if such DG is loaded (for arguments sake) on the side of an open pallet, 
bordering the aircraft' center line and an adjacent pallet is loaded on the opposite side of that center line, no more 
than 25 kg DG can be loaded on that position. That DG cargo is off course is this case inaccessible. 
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• 	 This sentence ends with the note " .... unless in a freight container". In our views this strophe contradicts the previous 
part of the sentence for reasons that DG loaded in a freight container (fi. lATA Types AMA, AA2 etc) is also 
inaccessible. Unlike an aircraft pallet which is fitted with netting an aircraft container is always closed during flight, the 
DG inside that container thus being inaccessible. We further found this information to be contradicting with the 
information provided in table USG 13. B. 

Question A: Can you kindly clarify the situation of DG loaded inside a freight container which is positioned in an 
accessible cargo compartment of a cargo aircraft? 

We also have a second problem. 
• 	 To our knowledge the USG Variations speak about a limit of 25 kg, however no reference is made as to the actions to 

be taken when DG are indicated on the Shipper's Declaration in liters (besides those DG mentioned as "excepted"). 
Question B: Can you please advice how the differences between kilos and liters must be interpreted and where such 
information is documented? 

We look forward to your soonest response. 

Respectfully yours, 

kc 
Michael van der Velde 
SPUKl 
P.O. Box 7700 
1117 ZL Schiphol Airport 
The Netherlands 
phone: + 31 (0) 20 64 94301 
cell : + 31 (0) 6 1221 5365 
fax: + 31 206488271 

J,. please don't print this e-mail unless you really need to 

CC: : KLM Royal Dutch Airlines, dept: Dangerous Goods Competence Center 
SPUFQ - Dennis Kampman, manager 
SPUKI - Cees Balder, inspector 
SPUKI- Bob Mailly, inspector 

******************************************************** 
For information, services and offers, please visit our web site: http://www.klm.com.This e-mail and any 
attachment may contain confidential and privileged material intended for the addressee only. If you are not the 
addressee, you are notified that no part of the e-mail or any attachment may be disclosed, copied or distributed, 
and that any other action related to this e-mail or attachment is strictly prohibited, and may be unlawful. If you 
have received this e-mail by error, please notify the sender immediately by return e-mail, and delete this 
message. 

Koninklijke Luchtvaart Maatschappij NV (KLM), its subsidiaries and/or its employees shall not be liable for the 
incorrect or incomplete transmission of this e-mail or any attachments, nor responsible for any delay in receipt. 
Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V. (also known as KLM Royal Dutch Airlines) is registered in 
Amstelveen, The Netherlands, with registered number 3014286 
******************************************************** 
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