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Mr. Andrew Romach 
Regulatory Compliance Manager 
URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive 
Morrisville. NC 27560 

Ref. No. 10-0143 

Dear Mr. Romach: 

This responds to your July 8, 2010 letter regarding the applicability of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to the transportation of a fire extinguisher. 
According to your letter and subsequent telephone conversation with a member of my staff. 
portable structures such as mobile office trailers and freight containers configured as jobsite 
trailers are transported by contracted motor vehicle to various jobsites for use as temporary 
structures. These structures are often outfitted with a portable fire extinguisher mounted to an 
interior wall for use in emergency when the structures are occupied or in use. The fire 
extinguishers are primarily placed in the structures because of Occupational Safety and Health 
Administration (OSHA) requirements (e.g., see 29 CFR 1910.157 and 1910.252) or local fire 
codes but are also placed in the structures based on company policy. Specifically, you request 
clarification of the applicability of the HMR to the transportation by highway of a fire 
extinguisher incorporated as part of a portable structure. 

You reference a June 12, 2007, letter of interpretation (Ref. no. 07-0092) in which PHMSA 
clarifies that a fire extinguisher that is an integral part of a motor vehicle is not in commerce and 
thus, is not subject to regulation under the HMR. It is your understanding that a portable 
structure such as a mobile office trailer functions as a motor vehicle and therefore, a fire 
extinguisher mounted on the interior of the trailer would be considered an integral part of the 
motor vehicle, and thus, not in commerce. Additionally, for those instances when a fire 
extinguisher is required safety equipment which must be mounted in a motor vehicle, trailer, or 
freight container; or mounted on equipment transported aboard a motor vehicle or trailer, you 
ask whether the fire extinguisher is always considered integral to the motor vehicle and 
therefore, not in commerce. 

The portable structures you describe in your letter are jobsite trailers. They are not used for the 
purpose of transporting hazardous material as was the case in the June 2007 letter you reference. 



It is the opinion ofthis Office that fire extinguishers transported in portable structures (i.e., 
jobsite trailers) tor safety purposes and in accordance with OSHA requirements or local fire 
codes are not in commerce. Thus, the fire extinguishers are not subject to the HMR. 

I hope this infonnation is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 
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Ben Supko , 
Acting Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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lo-OJtf3Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo: 

I am writing to you concerning the transportation of a portable fire extinguisher mounted to the 
inside wall of a small portable building containing construction tools. This small portable 
building is transported by a contracted carrier to a jobsite for temporary use by field engineers. 
The portable fire extinguisher remains mounted on the interior wall once the portable building is 
installed at the jobsite. The portable fire extinguisher is required to be available in the portable 
building in the event that a fire occurs at the jobsite while the field engineers are working. The 
fire extinguisher is a DOT specification cylinder meeting the criteria of a Division 2.2 hazardous 
material. 

I have reviewed DOT interpretation 07-0092 (issued June 12,2007) (see attached), which allows 
trailers transporting batteries under exception in 49 CFR 173.159( e)( 1) to be equipped with a fire 
extinguisher that meets the definition of a hazardous material. Based on DOT's response, the 
fire extinguisher would not be considered a hazardous material in transport because the fire 
extinguisher is considered an integral part of the motor vehicle and, therefore, not in commerce. 

Because the portable building is functioning as a trailer for the purpose of transporting the 
construction tools, would the fire extinguisher mounted to the interior wall of the portable 
building be considered an integral part of the motor vehicle and, therefore, not be considered 
transportation in commerce? 

In those instances where a fire extinguisher is required safety equipment which must be mounted 
inside of a motor vehicle, trailer, or freight container; or must be mounted on equipment 
transported inside of the trailer or vehicle (for example, for a motor vehicle transporting a trailer 
containing a large generator or turbine; or a freight container transported for use as a portable 
building), would that fire extinguisher always be considered integral to the motor vehicle and, 
therefore, not be considered transportation in commerce? 

I appreciate your consideration of this request 

Sincerely, 

Andrew N. Romach 
Regulatory Compliance Manager 
URS Corporation 
URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive 
Morrisville, NC 27560 
Tel: 919.461.1220 
Fax:919.461.1371 
andy_romach@urscorp.com 
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