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Reference No. 10-0078 

Dear Mr. Dritschel: 

This is in response to your March 30, 2010 letter concerning the use of a generic proper shipping 
name under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You state that 
your material is "UN 1789, Hydrochloric acid, 8, PO II" that contains "UN 1805, Phosphoric 
acid solution, 8, PO III" as a contaminant in various concentrations from single digits in parts per 
million to 20,000 parts per million (2 percent). You ask what level of concentration the 
phosphoric acid must meet to identify the mixture as "UN 3264, Corrosive liquid, acidic, 
inorganic, n.o.s., 8, PO II or Ill." 

The technical grade of a hazardous material may contain some impurities and additives that are 
themselves hazardous materials. If these impurities and additives are of such a low percentage 
that they do not alter the hazard characteristics of the entire product, then the presence of these 
impurities will not affect the selection of the proper shipping name. It is the shipper's 
responsibility to class and describe a hazardous material using appropriate test data and 
experience. This Office does not normaJIy perform that function. However, it is the opinion of 
this Office that hydrochloric acid that contains up to 2 percent of phosphoric acid solution may 
be transported under the shipping name "UN 1789, Hydrochloric acid, 8, PG II:' We 
recommend that you verify this determination by testing the mixture with its highest 
concentration of phosphoric acid in accordance with the applicable requirements prescribed in 
the HMR. 

Also, please note that under the provisions of 49 CFR Part 172, Subparts C and D, a generic or 
n.O.s. description may require the technical name of one or more constituents that makes the 
product a hazardous material to be added to the shipping papers and package markings in 
association with the proper shipping name. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

~ 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Reinvention and Review 
Office of Hazardous Materials Standards 



Reagent Chemical & Research, Inc. 

115 US HIGHWAY 202 • RINGOES, NEW JERSEY 08551 

Director, Office ofHazardous Materials Standards 

OFFICE: (908) 284-2800 • FAX: (908) 284-2113 £ JJ uvnanson 
March 30, 2010 t3172./0/ 

~ I1Z.20Z 
Mr. Edward T. Mazzullo 'Proper"' ~h"pPI;"j Na.me 
US DOTIPHMSA (PHH-I0) J01X)7~ 
1200 New Jersey Avenue, SE East Bldg, 2nd Floor 
Washington, DC 20590-0001 

Dear Edward, 

I am writing this letter to you in order to request assistance in the application of the 
Hazardous Material regulations where a hazardous material shipment contains 
hydrochloric acid solution with up to a maximum of2% contamination with 
phosphoric acid solution. 

The proper shipping paper identification for the hydrochloric acid solution is 
"hydrochlori~ acid, 8, UNl789"according to the table in the HMR. I do not see any 
reference to contaminant levels in regard to identification ofthe hazardous material to be 
shipped. 

Individual shipments ofthis material may vary in contaminant levels from identifiable 
levels in the single digit parts per million range to the maximum being 20,000 parts per 
million phosphoric acid solution content. 

My question is what is the level ofcontamination ofphosphoric acid solution in the 
hydrochloric acid solution that I would need to change the shipping paper identification 
from "hydrochloric acid" to "corrosive liquid, acidic, inorganic, nos" 

for your assistance, 

Regulatory Affairs Manager 

Reagent Chemical & Research, Inc. 
Registered to ISO 9001; 2000 

File # A6831 




