
U.S. Deportment of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
APR 3 () 2610 1200 New Jersey Ave, SE 

Washington, D.C. 20590 

Safety Administration 

Mr. Ken Ali 
Radiation Safety Officer 
Nuclear Diagnostic Products 
101 Roundhill Drive 
Rockaway, NJ 07866 

Ref. No.: 10-0039R 

Dear Mr. Ali: 

This responds to your letter concerning whether it is a violation of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to place the RQ designation on a Dangerous Goods 
Declaration for "Iodine 131" (131) shipped by aircraft under the HMR. 

According to your letter, a small percentage of your company's product is shipped by aircraft via 
FEDEX. For these shipments, you use a Dangerous Goods Declaration, as packages are classed as 
Radioactive Yellow II or Radioactive Yellow III. The main radionuclide your company ships is 
"Iodine 131" in a liquid compound form. When shipping "1-131" in amounts greater than 1 0 
millicuries (0.37GBq), you use the RQ designation on packages and shipping documents in 
compliance with the definition in § 171.8 for hazardous substances listed in § 172.1 0 I, Appendix A, 
Table 2. You ask if your understanding is correct that since the amount being shipped is greater than 
the RQ for "1-131" [0.01 Ci (.00037TBq)] and qualifies as a hazardous substance, the HMR requires 
that you include the RQ designation on the Declaration ofDangerous Goods document. 

Your understanding is correct. Based on the scenario described above, you are shipping a hazardous 
substance as defined in §171.8 since 1-131 is listed in Table 2 to Appendix A in §I 72.101 and you are 
shipping in a quantity in one package in excess of the reportable quantity listed in the table. Thus, the 
letters "RQ" are required to be entered on the shipping paper per §1 72.203( c )(2) and shown on the 
package per § 172.3 24(b). 

I hope this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us. 
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Mr. Edward Mazzullo 
Office ofHazardous Materials Safety Administration 
US Department of Transportation 
122 New Jersey Ave SE 
Suite E 21316 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo: 

My name is Ken Ali and I am the Radiation Safety Officer at Nuclear Diagnostic 
Products(NJ State License 10649/01 and fonner NRC Lic. # 29-30500). This is a 
commercial nuclear pharmacy located in Rockaway New Jersey, producing radioactive 
diagnostic imaging drugs for Nuclear Medicine departments at hospitals and other 
medical institutions. 

A small percentage ofour product is shipped via FedEx in which case we use a 
Dangerous Declaration F onn, as packages fall under the DOT classification as 
Radioactive Yellow II or Radioactive Yellow III. The main radionuclide we ship by this 
method is Iodine 131 in a liquid compound fonn. When shipping 1-131 amounts greater 
than 10 millicuries,(0.37GBq)-we use the designation RQ on the package as well as on 
the shipping manifest /Dangerous Goods Declaration Fonn. This is in compliance with 
table 2 of49CFR 172.101 that the Reportable Quantity for Iodine 131 is 0.01 Curies(1 0 
millicuries )or (0.37GBq). 

It is my interpretation that since the amount being shipped is greater than the RQ amount, 
the material in question now qualifies as a Hazardous Substance under the definition set 
forth in Section 172.101 paragraph 6 and table 2 and section 171.8-Hazardous Substance 
paragraph 2. 

On Wednesday January 20, 2010, the Federal Aviation Authority inspected this facility 
and found no violations. As part of the general counseling and discussions about fonns 
and changes in the future, we discussed the placement of the letters RQ on the Dangerous 
Goods Declaration fonn. Subsequent to the Inspector's visit I received a communication 
from him stating that he did not advise using the RQ designation for Class 7 RAM 
(Radioactive Materials)on the manifest. To support his rationale, the inspector cited the 
interpretation ofPHMSA document Ref.# 05-0247R 
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I was of the opinion that the inspector did not take into consideration the amount (in 
millicuries) ofmaterial being shipped, which automatically qualifies it as a Hazardous 
Substance. This is so based on quantity only, regardless ofpresence/absence ofany 
specific chemical or other harmful properties and must be designated by the RQ marking 
on manifest as well as the package. 

On January 22. 2010, I spoke to Andrew and later Rob from your department who agreed 
with my interpretation ofthe requirements ofthe regulations with reference to the 
directive ofReference letter 05-0247R. 

In a conversation earlier today 112612010, the FAA inspector still maintains the position 
that the RQ designation is not necessary on our packages even when the radioactive 
material Iodine 131, being shipped exceeds the RQ value of 0.01 Curies. 

While I have the utmost respect for the rule and interpretation ofthe letter of the law by 
the regulatory agencies, I do sincerely believe that there is a slight misinterpretation by 
the FAA Inspector of the content of your ruling 05-0247R and its applicability to product 
being shipped from this facility. 

Your written guidance is now sought as to whether we should continue with the pmctice 
of identifYing RQ amounts on manifests and packages containing greater than 
0.0ICuries(0.37GBq) ofIodine 131, offered for shipment, which my humble 
interpretation supports, or whether we should discontinue such practice based on the 
content of your directive Reference 05-0247R. 
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Radiation Safety Officer 
Nuclear Diagnostic Products 
101 Roundhill Drive 
Rockaway, NJ 07866 
Ph. (973)-664-9696 
Fax. (973)-664-9699 
E-mail: kena@ndprx.com 
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