
1200 New Jersey Ave. SEU.S. Department of Transportation 
Washington. D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

APR - 7 LUI0 

Mr. James La Porte 

1670 Axtell 

Troy, MI 48084 


Ref. No. 09-0305 

Dear Mr. La Porte: 

This responds to your November 9,2009 request for clarification concerning the applicability 
of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to materials of trade 
(MOTS). Specifically, you ask whether the Federal Motor Carrier Safety Administration 
(FMC SA) regulations include restrictions on the transportation of gasoline on a commercial 
motor vehicle that are in addition to the MOTS exception in § 173.6 of the HMR. 

The Federal Motor Carrier Safety Regulations (FMCSRs; 49 CFR Parts 390-397) do not 
specifically address MOTS. Provided all applicable requirements in § 173.6 are met, gasoline 
transported as MOTS is not subject to any other requirements in the HMR. However, the 
FMCSA mandates the minimum levels of financial responsibility required for motor carriers in 
49 CFR Part 387. The table in § 387.9 delineates financial responsibility by type of carrier and 
commodity transported, and lists the subsequent financial responsibility amount relevant to 
transport of these shipments. If the vehicle weighs over 10,000 pounds GVW and transports 
hazardous materials listed in the § 172.101 Hazardous Materials Table of the HMR, you are 
subject to the financial responsibility requirements at a minimum of$I,OOO,OOO 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, do not hesitate to contact 

this Office. 


Charles E. Betts 

Chief, Standards Development 


ffice ofHazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: LA PORTE, JAMES J (ATTSI) OI7454@att.com] 

Sent: Tuesday, December 15, 20099:35 AM 

To: LA PORTE, JAMES J (ATTSI); Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: RE: Re PHMSA Hazmat Center Inquiry 

Carolyn, 

Thanks for all your assistance. Here is another question. 


When transporting gasoline under the materials of trade there is a per package limitation of eight gallons. Are 

there any additional restrictions ifthe vehicle is a commercial motor vehicle under the Federal Motor Carrier 

Safety Administration (FMCSA)? Would like a written response. 


Regards, 

Jim La Porte 

1670 Axtell 

Troy, MI48084 

(248) 649-7865 

From: LA PORTE, JAMES J (ATTSI) 

Sent: Tuesday, October 20,20092:11 PM 

To: 'carolyn.drakeford@dot.gov' 

Subject: RE: Re PHMSA Hazmat Center Inquiry 


Carolyn, 

I have another question. Under the HM regulations transport of diesel fuel in a non-bulk container by ground is 

not regulated by the HMR. What about a non-bulk package of diesel fuel (50 gallons) with a dispensing hose and 

pump within an enclosed trailer. What are the HM regulations that would apply. Would like a written response. 

Regards, 

Jim La Porte 

1670 Axtell 

Troy, MI 48084 

(248) 649-7865 

From: carolyn.drakeford@dot.gov [mailto:carolyn.drakeford@dot.gov] 

Sent: Thursday, July 02, 2009 2:25 PIli! 

To: LA PORTE, JAMES J (ATTSI) 

Subject: FW: Re PHMSA Hazmat Center Inquiry 


From: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Sent: Thursday, July 02,20092:22 PM 

To: 'LA PORTE, JAMES J (ATTSI) , 

Cc: Boothe, Deborah (PHMSA) 


12115/2009 
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Subject: RE: Re PHMSA Hazmat Center Inquiry 

Good afternoon Mr. LaPorte. 

I've been assigned to work on your letter of clarification (Ref. No. 09-0145). Your fax did not include your mailing 
address and telephone number. Will you please provide me your mailing address and your telephone number. 

Thank you. Have a great day! 

Deborah Boothe 
Transportation Regulations Specialist 
USDOT/PHMSA 
Office of Hazardous Materials StandardS/PHH-1 0 
202-366-8553 

From: INFOCNTR (PHMSA) 
Sent: Thursday, June 18, 20098:23 AM 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: Re PHMSA Hazmat Center Inquiry 

Carolyn, 

This gentleman would like a written letter of interpretation on the topic discussed below. 

Thanks, 

Rob 


From: LA PORTE, JAMES J (ATTSI) [mailto:jI7454@att.com] 

Sent: Wednesday, June 17, 20093:17 PM 

To: training (PHMSA) 

Subject: FW: Re PHMSA Hazmat Center Inquiry 


Was at the regional DOT training in Troy, MI and was told I could request an answer in writing and it should be no 

problem: 


Would like an e-mail response. 


When transporting portable generators that contain fuel under 4~ CFRJ"n,22.Q".S5!ctiol1.J:t(41~J they are exempted 

from the HMR regulations. It states that for quantities of flammable liquid fuel (gasoline) greater than 500 mL (17 

ounces) may remain in self-propelled vehicles and mechanical equipment (portable generators) only under the 

following conditions: 


• Transportation by motor vehicle or rail car with the following requirements: 

o The fuel tank caps, engine components and lines must be securely closed to 
prevent leakage of fuel during transport. 

o Fuel tanks must not be filled to more than 90% of their total capacity. 

o Thoroughly wiped to remove any residue of diesel on the outside of the 
generator. 

o If practical, the generator should be stored away from direct sunlight and 
potential ignition sources. 

12115/2009 
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This is also true for diesel fuel (combustible liquid) This only applies to rail and 
ground transport. 

My question is two fold. Is this true. Second, if transporting generators on a trailer 
(let say 10 generators that have 12 gallons of fuel). If these are exempted from 
the HMR then does the weight of fuel count if transporting these under the 
Materials of Trade and the 440 pound limit? 

Please advise. 

Jim La Porte 

-----Original Message----­
From: victoria.lehman@dot.gov [mailto:victoria.lehman@dot.gov] 
Sent: Wednesday, June 17, 2009 8:43 AM 
To: LA PORTE, JAMES J (ATTSI) 
Subject: Re PHMSA Hazmat Center Inquiry 

Dear James LaPorte, 

We have received your inquiry about the hazardous materials regulations (49 CFR 
Parts 171-180). The hazardous materials regulations are available at the following 
URL: 

http://hazmat.dot.gov/reqs/rules.htm 

A hazardous materials regulatory specialist would be happy to speak with you 
regarding your inquiry. You may contact the Hazardous Materials Information 
Center, which is staffed with regulatory specialists who can quickly answer your 
questions by phone, Monday through Friday, 9 AM - 5 PM EST at (800) 467-4922 or 
(2Q2) 366-4488. Alternatively, if you would like a regulatory specialist to 
contact you directly, please respond to this e-mail with a telephone number where 
you can be reached between 9 AM and 5 PM EST. 

Sincerely, 

Victoria, Hazardous Materials Specialist 

An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal 
guidance may be requested in accordance with 49 CFR 105.20. 

12/15/2009 


http://hazmat.dot.gov/reqs/rules.htm
mailto:mailto:victoria.lehman@dot.gov
mailto:victoria.lehman@dot.gov



