
1 200 New Jersey Ave, SEU.S. Department of Transportation 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

FED 3 2010 

Mr. Colin Leavitt Jr. 

SeraCare Life Sciences 

25 Birch Street 

Milford, MA 01757 


Ref. No. 09-0299 

Dear Mr. Leavitt Jr., 

This responds to your December 8, 2009 email regarding the transportation of small quantities 

under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you 

ask whether materials transported by your company may be shipped as excepted quantities and 

you request clarification of closure requirements for inner packagings used for excepted 

quantities. 


In your letter, you state that your company produces biological panels containing 4 ml capacity 

vials filled with a mixture of methanol (2.4 ml) and human blood and that you plan to ship the 

material by air. You ask whether you may ship this mixture of material as excepted quantities. 

Additionally, with regard to closure requirements for inner packagings, you ask whether a screw 

cap with an o-ring seal conforms to the requirements to use a positive means of closure for inner 

packagings. 


Assuming the mixture meets the definition of a Class 3 flammable liquid material and the 

human blood does not meet the definition of a Division 6.2 infectious substance, you are correct 

that your company may elect to transport the material by air using the exceptions for excepted 

quantities provided in § 173.4a. Regarding the closure requirements for inner packagings, a 

screw cap with an o-ring seal does not provide a positive means to ensure that the screw cap will 

be held in place. In accordance with § 173.4a(e)(2), a removable closure must be held securely 

in place with wire, tape, or other positive means (e.g., shrink-wrap). 


Note that the International Air Transport Association's standards do not have official standing 

under the HMR. When transporting hazardous material by air, you must transport in accordance 

with the HMR or alternative regulations authorized for use by the HMR in § 171.22 such as the 




International Civil Aviation Organization's Technical Instructions for the Safe Transport of 
Dangerous Goods by Air. 

I hope this infonnation is helpful. If you have further questions, please contact this Office. 

SinC:I~~ 

harles E. Betts 
hief, Standards Development 

o e..-ofHazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Tuesday, December 08, 2009 11 :55 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Requesting clarification Sec 2.7.5 packaging; Excepted Quantities 

Carolyn, 

This gentleman wants a letter of interpretation on the below topic. 

Thanks, 

Rob 


From: Leavitt, Colin [mailto:cleavitt@seracare.com] 

Sent: Tuesday, December 08, 2009 11:26 AM 

To: INFOCNTR (PHMSA) 

Subject: Requesting clarification Sec 2.7.5 packaging; Excepted Quantities 


Dear Sir or Madame, 


We have a project in development and our application is an OEM biological panel containing 4 vials at 4 mls 

each. Each vial would contain 2.4 ml of methanol (methyl alcohol) and the balance of each vial containing human 

derived blood. Packaged in "Nunc" panel container and shrink wrapped. 


1) I believe we can ship as an "excepted quantity", correct? 


2) If so, can you please provide assistance I clarification on lATA subsection 2.7.5.1 (a), reading in part; 

... the closure of each inner packaging must be held securely in place with wire, tape or other positive means; any 
receptacle having a neck with molded screw threads must have a leak proof threaded type cap. The closure must 
be resistant to the contents. 

Would I does a screw cap wi o-ring seal constitute a "positive means of closure" for the individual vial(s)1 each 
inner packaging? 

We would ship domestically, by air, via Federal Express. 

Thank You in advance for your assistance in this matter. 

Colin Leavitt Jr. 
Sr. Manager, Materials Management 
SeraCare Life Sciences 
25 Birch Street 
Milford, MA. 01757 
Phone: (508)244-6436 
Fax: «508) 244-6536 or (508) 478-1740 
Cell: (508) 958-9401 
\f!:!{V:!.s_eraCiM~,com 

12/8/2009 
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