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Dear Mr. Anderson: 

This responds to your November 3, 2009 letter regarding the exceptions for limited 
quantities of compressed gases under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if a metal container filled with a liquefied 
compressed gas (LPG) designed to expel a non-poisonous paint for air brush painting 
kits may utilize the exception in § 173.306(a)(3). The container would contain a 
flammable compressed gas propellant but would not contain the corresponding liquid, 
paste, or powder. 

The exception in § 173.306(a)(3) is limited to aerosol containers not exceeding one liter 
capacity in which one or more gases are used to expel other material that is a liquid, 
paste or powder. An LPG packaged without a liquid, paste, or powder in the container, 
is not eligible for the exception. 

I hope this answers your inquiry. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

sin:!'bb~ 

tIes E. Betts 
thief, Standards Development 
Office ofHazardous Materials Standards 
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November 3, 2009 

US. Department ofTransportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Re: Opinion on 49 CFR Sec. 173.306 

Dear Sir: 

We ship metal containers ofcompressed gas which have the sole purpose ofexpelling 
nonpoisonous paint for air brush painting kits. These metal containers ofcompressed gas meet the 
following conditions: 

(i) Their capacity does not exceed one liter. 
(ii) Pressure in the container does not exceed 180 psig at 130 degrees F 
(iii) The liquid content of the material and gas does not completely fill the container at 130 

degreesF. 
(iv) The container is packed in strong outside packagings. 
(v) Each container is subjected to a test performed in a hot water bath; the temperature ofthe 

bath and the duration ofthe test is such that the internal pressure reaches that which would 
be reached at 50 degrees C (122 degrees F) since the liquid phase does not exceed 95% of 
the capacity of the container. 

We believe that under the provisions of49 CFR 173.306(a)(3) limited quantities ofthese 
compressed gases can be shipped as ORM-D. Assuming these facts are correct could you please 
confirm that these containers may be shipped ORM-D for ground transportation. 

Thank you, 

Scott Anderson 
Director ofManufacturing Operations and Supply Chain 
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