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Washington, DC 20036 

Ref. No. 09-0288 

Dear Mr. Bush: 

This responds to your November 30, 2009 letter requesting clarification of the 
applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to 
the transportation of environmental samples. Specifically, you request confirmation that 
recent changes made to the HMR do not affect previous guidance provided in letters of 
interpretati on. 

In your letter, you refer to changes made to the small quantity exceptions in § 173.4 and 
adoption of new exceptions for excepted quantities in § 173.4a and de minimus 
quantities in § 173.4b and request confirmation that the clarification provided in our 
letters Ref. No. 98-0111 (June 25, 1998); Ref. No. 02-0093 (February 13,2003); and 
Ref. No. 08-0222 (October 3, 2008) remain valid. Specifically, you ask for confirmation 
that environmental samples are not subject to the package testing requirenient for 
excepted quantities found in § 173.4a. 

The letters of interpretation remain valid. Changes made to § 173.4 and the adoption of 
new §§ 173.4a and 173.4b under final rule HM-215J/224D (74 FR 2200, January 14, 
2009) do not affect these letters except that changes made to § 173.4 now limit 
transportation ofhazardous materials under the conditions of that section to domestic 
highway and rail transport. The letters you reference provide clarification of the 
applicability of the HMR to the classification of environmental samples as hazardous 
materials. If an environmental sample does not meet the definition of a hazardous 
material (see § 171.8), then the material is not subject to the HMR including the 
provisions in §§ 173.4, 173.4a, or 173.4b. If an environmental sample meets the 
definition of a hazardous material and is intended to be transported by air, then shippers 



that elect to transport the material in conformance with the conditions § 173.4a must 
comply with the package testing requirements in § 173.4a, paragraph (t). 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this 
Office. 

Since.r.~IY'~../' .. 
ilt~ .'. / 

Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 
Office ofHazardous Materials Standards 



Enhancing Public Health and Safety ACIL 
Through Quality Testing and Engineering . 

November 30, 2009 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Material s Standards 
U.S. DOTIPHMSA (PHH-I 0) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Subject: Recent Changes to 49 CFR Part 173.4 Relative to Prior Clarifications. 

Dear Mr. Mazzullo: 

The American Council ofIndependent Laboratories (ACIL) is the trade association representing 
independent, commercial scientific and engineering firms. ACIL's members are professional services 
firms engaged in testing, product certification, consulting, and research and development and represent 
85% of the commercial environmental testing capacity in the United States. 

Our members are very concerned about the language of the above referenced final rule, published on 
January 14, 2009, specifying changes to 49 CFR Part 173.4 that resulted in the addition of sections 4a and 
4b. Specifically, we are seeking confirmation that the following clarifications continue to apply to the 
shipment of preserved environmental samples. 

Clarification Reference No. 08-0222 From URS Corporation. (This is a re-c1arification ofan original 
interpretation, reference number 02-0093, which was published February 13,2003.) 

Clarification Reference No. 02-0093 - From the EPA (regarding preservatives for environmental 
samples) 

Clarification Reference No. 98-0111 From the Department of Environmental Quality in Lansing, MI 
(refers to the use of methanol to preserve soil samples) 

[fthese clarifications remain in effect and preserved samples are not subject to the HMR, our members 
would like re-confirmation that environmental laboratories shipping sample containers and samples are 
exempt from performing the package test described in 173.4a(f). We further request that you provide 
guidance regarding the air transport of preserved environmental samples for environmental analysis if the 
clarifications no longer apply. 

Thank you in advance for your assistance. If you need any additional information or have any questions 
regarding this request, please contact me. 

Kindest regards, 

Milton Bush 
CEO, American Council oflndependent Laboratories (ACIL) 
Environmental Sciences Section 
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