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Dear Mr. Pearson: 

This responds to your letter dated November 9, 2009 requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the small quantity 
exception. Specifically, you ask if the person who classes, ensures compliance, and offers a 
hazardous material into transportation using the small quantity exception is subject to formal 
training requirements under the HMR. 

The answer is no. Materials that meet the requirements of49 CFR § 173.4 are not subject to 
any other requirements of the HMR. Therefore, persons who ship hazardous materials under 
the provisions of § 173.4 are not subject to the formal training requirements of Subpart H in 
Part 172. A person who offers small quantity shipments under § 173.4 is still responsible for 
properly classifying and naming the material as well as correctly determining if the material 
may be shipped as a small quantity. Thus, persons who ship hazardous materials under the 
small quantity exception will find it necessary to acquire the basic knowledge necessary to 
understand the provisions in § 173.4 and the provisions applicable to classifying the 
hazardous material they intend to ship under the small quantity exception. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincerely, 

f \ ..I C~It....."'.. .atf?, .. 

Charles E. Betts . 
~hief, Standards Development 
Office ofHazardous Materials Standards 
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Date 1119/2009 
Pearson@anl.gov 

To: 
Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-lO) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Re: Request for letter of interpretation. 

Dear Sir, 
I would like to detennine what are the requirements for training persons involved in the planning and packaging 

of shipments under the 49 CFR 173.4 Small Quantity Exception. 

I have read your letters of interpretation 070054,990001 and 020237. You state, "a person who offers small 

quantity shipments is responsible for properly classifying the material, detennining that the material may be 

shipped as a small quantity and otherwise ensuring compliance with the provisions of 137.4." 


Are there any DOT training requirements for: 

1) The person who offers materials for SQE shipment? 

2) The person who is responsible for properly classifying materials for SQE shipment? 

3) The person who detennines that the materials may be shipped under the SQE? 

4) The person who ensures compliance with the provisions of 173.4? 


If any of the answers are "yes", please provide some details of the training requirements. 

If any of the answers to 2,3 or 4 are "yes", does the person (classifying, detennining or ensuring compliance) 

need to do so for each shipment or can it be done once for shipments of similar packaging, materials and hazards? 


I need a written reply. 

Your help in clarifying this issue is greatly appreciated. 

Thank you, 

John Pearson 
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