
1200 New Jersey Ave., SEU.S. Department 
Washington, DC 20590of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

-DEC 14 2009 

Mr. Robert A. Stewart 
UPS Component Shop Supervisor 
UPS Hydrostatic Shop 
UPS Aircraft Maintenance Hangar 
750 Grade Lane 
Louisville, KY 40213 

Ref. No.: 09-0198 

Dear Mr. Stewart: 

This is in reference to your August 13, 2009 letter in which you again ask about possible 
tolerance requirements for the permanent expansion reading for the calibrated cylinder. 

As stated in my previous responses, the cylinder requalifier must use a calibrated cylinder or 

other approved method to verify the accuracy of the test equipment system. When the 

calibrated cylinder is pressurized, the test equipment must be verified as accurate within 

± 1.0% of the calibrated cylinder's pressure and the corresponding expansion value shown on 

the cylinder calibration certificate. When the pressure is released, this calibration process 

requires that the calibrated cylinder exhibit no permanent expansion as specifically stated in 

§ 180.205(g)( 4). 


With regard to your reference to the Compressed Gas Association (CGA) C-l, currently the 

HMR do not incorporate the publication by reference. We may consider incorporating by 

reference this publication or certain provisions of the CGA C-I publication in a future 

rulemaking. 


I hope this information is helpful. Please contact us ifyou have additional questions. 

Hattie L. Mitchell 

Chief, Regulatory Review and Reinvention 

Office ofHazardous Materials Standards 




August 13,2009 

VIA UPS NEXT DAY AIR 

Office of Hazardous Materials Standards 
Regulatory Review and Reinvention 
Hattie Mitchell, Chief 
400 7th St., S.W. 
Washington, DC 20590 

Dear Ms. Mitchell, 

Thank you for your letter dated July 8, 2009, in which you responded to our 
questions from (Ref. No.: 07-0059) dated Apri16, 2007. However, I must disagree 
with your responses. 

You state in AI. "This is a separate requirement and is not related to the test 
equipment + 1.0% accuracy requirement. Thus, the HMR do not specify a 
tolerance in determination ofpermanent expansion of a calibrated cylinder when 
used to demonstrate the accuracy of a retest system. Any permanent expansion 
may indicate entrapment ofair or other malfunction of the equipment." 

Paragraph (g) (4) which specifies that the calibrated cylinder must show "no 
permanent expansion." was discussed in great length at the last Compressed Gas 
Association conference. It was determined at this conference that the calibrated 
cylinder is an integral part of the test equipment and there should be a tolerance 
for "Zero expansion" for the calibrated cylinder during the calibration of the 
system. In CGA pamphlet Cl Tenth Edition Paragraph 5.5.1 Verification 
requirements "The calibrated cylinder shall return to zero within + .1% ofthe 
total expansion ofany point or + .1 cc which ever is greater." PHMSA personnel 
have been involved with the Compressed Gas Association for a very long time. 
While I recognize that C-l is not currently incorporated within 49 CFR, the 
participants in the C-l subcommittee are recognized as the industry leaders in 
hydrostatic testing, and included personnel from PHMSA. No true clarification 
for "Zero expansion" has been one ofthe reasons it has not been incorporated. I 
am pleased that the CGA has recognized the disparity in reading and interpretation 
between the Burette vs. the Electronic test systems. However, I still do not feel 
that this is an accurate quantitative specification for "Zero expansion". 

Also, as a point of clarification, the end result of air in the expansion lines will 
result in negative expansion, not positive permanent expansion. 
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In A2 you state. "The requirement is the same regardJess of the type of equipment 
used. The calibrated cylinder must show "no permanent expansion." Thi mean 
that the water level in the burette or the weight bowl must return to the same point 
where it began - not slightly higher or lower. Rounding is not permitted when 
determining whether the calibrated cylinder has shown permanent expansion. Any 
volume of water measured in the ErD above zero (or the original reading) 
indicates pennanent expansion of the calibrated cylinder. If this occur, the 
equipment has not been proven to be accurate in accordance with the HMR." 

I have never read or heard the term "rounding" ever used in 49 CFR or in any 
CGA document. he term used in 49 CFR and eGA C-l i "reading". According 
to 49 CFR lS0.205(g)(3) (ii), The expansion-indicating device, as part ofthe 
retest apparatus, gives a stable reading ofexpansion and is accurate to + 1.0% of 
the total expansion ofany cylinder tested or D.icc, whichever is larger. The 
expansion -indicating device itself must have an accuracy of +0.5%, or better, of 
its full scale. When you are reading a Burette the reference point indicator should 
be positioned so that measurements can be taken conveniently at eye level. Burette 
read ing (at bottom of meniscus) i. read to the nearest: marked increment or 
midpoint between marked increments. When reading a Icc burette the Burette 
system would be considered calibrated with (. Icc, .2cc, .3cc .4cc) expan ion at 
"Zero". This is accomplished by the adjustment panel which is moved so the 
meni cu of the water column in the graduated burette is at the same level as the 
reference point indicator of the test panel. As you can see from the photo's it is 
virtually impossible to read the .1 cc, .2cc, .3cc and Acc on the burette . 

Here are three photos' that illustrate the difficulty of reading a lee increment 
burette. 
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Enlarged photo to show cale reading on burette and cale 
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Those photos of an actual burette system show that readings of. Icc, .2cc, .3cc and 
.4cc readings would be impos ible to make on a burette of the size required for the 
expansion of our calibrated cylinder. However, these are the very readings that 
PHMSA has cited as violations on our electronic expansion measuring device. You 
stated, 'The requirement is the same regardless of the type of equipment used ." 
However, a demonstrated by these photos, the retest facility using the above burette 
would not be facing the violations that you have leveled against UPS, bee au e they 
don't have the ability to see those readings. 

Here are two photos of UPS high precision test system capable of reading 0.1 cc 
through its full range . 

.lcc reading on UPS Galiso Recortest Hydrostatic Test System 
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UPS System calibrating "Zero Expansion and Zero Pressure" 

After seeing both test systems in the photographs, it is obvious there is a big 
difference in reading the expansion levels between the less accurate burette te t 

ystem and the preci e electronic test system. 

Now that the CGA (which is made-up of the industry experts and PHMSA per onnel) 
ha identified that there should be a tolerance for "Zero expansion" I feel it is in the 
best interest ofthe PHMSA to accomplish a field study or, scientific hop study to 
establish an accurate tolerance for "Zero expansion" . 

During these uncertain economic times the PHMSA should be doing everything 
possible to ensure an even playing field. Companies with burette sy terns should not 
be given an unfair competitive advantage over the highly accurate computer systems. 

5 



I feel it is time to dismiss for the Notice of the Probable Violations on PHMSA Case 
No. 06-0257-CRS-CE. Due to the corrective actions taken by UPS, the lack oftimely 
response from PHMSA and the "Double Standard" (Burette vs. Electronic) UPS has 
endured. I hope we can resolve this matter without having to request a Formal 
Administrative Hearing in accordance with 49 CFR 107.319. 

;;::;:s~ 
Robert A. Stewart 
UPS Component Shop Supervisor 
UPS Hydrostatic Shop (RIN number G305) 
UPS Aircraft Maintenance Hangar 
750 Grade Lane 
Louisville, KY 40213 
Telephone: (502)-359-8274 
Fax: (502)-359-7277 
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