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DEC 1 7 2009 
Mr. Terry Tavares 
Environmental Technician 
Schneider National Bulk Carriers, Inc. 
P.O. Box 2700 
Green Bay, WI 54306-2700 

Reference No. 09-0196 

Dear Mr. Tavares: 

This is in response to your August 3, 2009 letter requesting further clarification of the incident 
reporting requirements in 49 CFR 171.16 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if incidents involving leaks from a customer's 
piping or storage tank that occur during the time a hazardous materials is unloaded from a 
cargo tank motor vehicle into a storage tank must be reported. 

As required in § 171.16, each person in physical possession of a hazardous material at the 
time an incident specified in § 171.16 occurs during transportation (including loading, 
unloading, and temporary storage) must submit a Hazardous Materials Incident Report on 
DOT Form F 5800.1 within 30 days of discovery of the incident. For purposes of the HMR, 
transportation begins when a carrier takes physical possession of a hazardous material for the 
purposes of transporting it and continues until the hazardous material is delivered to the 
destination indicated on a shipping paper, package marking, or other medium. In the scenario 
you describe, the material is considered to be in transportation and in the possession of the 
carrier until delivery to the consignee is complete. Therefore, the carrier must complete and 
submit a DOT incident report. 

You also ask if a carrier is required to file a hazardous materials incident report in the 
following four scenarios: (I) material is flowing through the customer's piping to their 
storage tank and the piping develops a leak; (2) a leak in the customer's storage tank is 
noticed during the unload; (3) the customer's storage tank overt1ows either due to a faulty 
sight gauge or the plant operator miscalculated the amount of material in the storage tank; or 
(4) the customer's storage tank overflows due to driver miscalculation or too much air 
pressure. If these events occur while the hazardous material is being unloaded from the cargo 
tank, the answer is yes. If scenarios 1, 3, and 4 occur after the carrier has departed the 
premises, the carrier is not subject to the incident reporting requirements. 



For your information, there are certain exceptions from the incident reporting requirements. 
As specified in § 171. 16(d), unless a telephone report is required under § 171.15, incidents 
that do not require an incident report include the following: 

1) 	 A release of a minimal amount of hazardous material from a vent, for materials for 
which venting is authorized; the routine operation of a seal, pump, compressor, or 
valve; or connection or disconnection of loading or unloading lines, provided that the 
release does not result in property damage. See § 171.l6(d)(l). 

2) 	 An unintentional release of hazardous material when the material is properly classed 
as a Packing Group III material in Class or Division 3, 4, 5, 6.1,8, or 9, and the 
material is not a hazardous waste. See § 171.16(d)(2). 

I hope this satisfies your request. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Regulations 
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Bulk Carriers,Inc. 

August 3, 2009 	 ~Wlonson 
~ 	171. Jip 

:enCI'd en t {2. -epa rt6Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards <J9-o ,ct&
U.S. DOT/PHMSA (PHH-1 0) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

RE: INTERPRETATION OF 49CFR §171.16 

Dear Mr. Mazzullo: 

We are a bulk transportation company. On behalf of our company and our customers, I would 
like to receive written clarification of the incident reporting requirements in 49CFR § 171.16. On 
two occasions I have called the Hazardous Materials Infonnation Center with certain scenarios 
and received the same answer both times. 

The majority of our deliveries from our cargo tanks are made to fixed storage tan1es at the 
consignee using our product transfer hose and air pressure or a pump. I questioned the HMIC as 
to whether or not we (as the transporter) were responsible for filing an incident report ifthe 
storage tank or the customer's fill line develops a leak during the process of transferring the 
product. Both times I was told yes because it happened during the process of unloading. Hence, 
I have been reporting these incidents as required. 

However, I have received conflicting views from the industry. Some facilities question whether 
or not they are in possession of the product once the product is out of our transfer hose and into 
their piping or storage tank, even though the unload is not complete and product is still flowing 
through the transfer hose. They believe the transporter should not be responsible for any 
reporting requirements because it would then fall under their facility reporting guidelines. 

Please clarify ifthe transporter is required to file an incident report in the following scenarios 
during a hazardous material unload from a cargo tank. In addition, please clarify if the quantity 
of product spilled, or whether or not it spilled into a contailIDlent area around the storage tank, 
has any bearing on the requirement to report. 

• 	 Product is flowing through the customer's piping to their storage tanle and the piping 

develops a leak. 


• 	 A leak in the customer storage tank is noticed during the unload. 
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Bulk Carriers,Inc. 

• 	 The customer's st rage tank overflows due to a faulty sight gauge or the plant operator 
miscalculated the amount in the storage tank. 

• 	 The customer's storage tank overflows due to driver miscalculation or too much air 
pressure. 

Your attention to this request and formal guidance is greatly appreciated. Please do not hesitate 
to call or email me if more information is needed. Thank you for your time. 

Sincerely, 

Ms. Terry Tavares 
Environmental Technician 
Schneider National Bulk Carriers, Inc. 
PO Box 2700 
Green Bay, WI 54306-2700 
920-592-3326 
tavarest(a~schneider. com 
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