
1200 New Jersey Avenue, SEU.S. Department ofTransportation Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 

Safety Administration 
 NOV 2 5 2009 

Mr. Ronald S. Potter 
President 
MXI, Inc. 
297 Zimmerman Lane 
Langhorne, P A 19047 

Ref. No. 09-0169R 

Dear Mr. Kerchner: 

Recently, our Office issued several letters, including our August 28, 2009 letter (Ref. No. 09­
0169) responding to your request, regarding the applicability of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to the transport of used or spent dry cell batteries. 
This letter supersedes the response given in our August 28, 2009 letter. 

After further consideration and analysis of dry battery chemistries and sizes and based on 
information available to us, it is the opinion of this Office that used or spent dry, sealed 
batteries of both non-rechargeable and rechargeable designs, described as "Batteries, dry, 
sealed, n.o.s." in the Hazardous Materials Table in § 172.101 of the HMR and not specifically 
covered by another proper shipping name, with a marked rating up to 9-volt are not likely to 
generate a dangerous quantity of heat, short circuit, or create sparks in transportation. 
Therefore, used or spent batteries of the type "Batteries, dry, sealed, n.o.s." with a marked 
rating of9-volt or less that are combined in the same package and transported by highway or 
rail for recycling, reconditioning, or disposal are not sUQject to the HMR. Note that batteries 
utilizing different chemistries (i.e., those battery chemistries specifically covered by another 
proper shipping name) as well as dry, sealed batteries with a marked rating greater than 9-volt 
may not be combined with used or spent batteries of the type "Batteries, dry, sealed, n.o.s." in 
the same package. Note also, that the clarification provided in this letter does not apply to 
batteries that have been reconditioned for reuse. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

harles E. Betts, 
ief, Standards Development 

Of 1 ·of Hazardous Materials Standards 
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July 15, 2009 

Mr. Charles E Betts 

US Department of Transportation 

Chief, Standards Development 

Office of Hazardous Materials Standards 

1200 New Jersey Ave SE 

Washington DC, ,20590 


Dear Mr. Betts: 

I am in receipt of a letter from you dated June 23, 2009 addressed to Mr. Paul Johnson, 
Director of Environmental Affairs Kindursky Brothers Supply Inc 1314 N. Anaheim Blvd Anaheim 
CA. In this letter you indicate that "when transported by highway or rail and separated from 
other types of batteries of different sizes or chemistries, spent 1.5 volt alkaline batteries do not 
pose an unreasonable risk in transportation and are not subject to the regulation under the 
HMR. 

Maumee Express, Inc. and its sister company MXI Environmental Services LLC conducts and 
transport Household Waste Collections events for a number of counties in the northeast. 
Confusion about the application of the HMR regulations has become a concern of both our 
company and the various counties that we work with. I would like to establish that the 
provisions of this letter would apply to all parties involved in the collection, transportation and 
disposal of 1.5 volt alkaline batteries as part of a Household Hazardous Waste collection event. 

Can you please confirm that the provisions of this letter would apply to Household Hazardous 
Waste collection events. 

nY' C?dtc 
~potter

President 
MXI 

COMMITTED TO SERVICE 
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