
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

MAY 2 0 2009 

Mr. Robert E. Fronczak 
Assistant Vice President 
Environment and Hazardous Materials 
Association of American Railroads 
50 F Street NW 
Washington, DC 2000 1 - 1 564 

Ref. No.: 09-0125 

Dear Mr. Fronczak: 

This responds to your April 27,2009 email concerning the Association of American 
Railroad's AAR-600 program. You note that the Tank Car Committee of the Association of 
American Railroads (AAR) has recommended discontinuance of the program and request 
that the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA) amend the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1-1 80) to delete current 
requirements that reference AAR 600. 

Currently, a bulk packaging, including a portable tank, transported in container-on-flatcar 
(COFC) or trailer-on-flatcar (TOFC) service must conform to the conditions specified in 8 
174.63 of the HMR. These regulations require approval by the Associate Administrator for 
Safety, Federal Railroad Administration, unless, among other things, the tank conforms to 
requirements in AAR-600 of the AAR Specifications for Tank Cars, "Specifications for 
Acceptability of Tank Containers." In accordance with AAR-600, approval and registration 
of compliant portable tanks is required, based on a determination that the tank meets all 
applicable standards and payment of a registration fee. 

As your email notes, since incorporation of the AAR-600 standard into the HMR, PHMSA 
has adopted standards for portable tanks that meet or exceed the AAR-600 requirements. 
Moreover, most of the portable tanks listed in the AAR-600 standard are prohibited from 
new construction, although they may remain in service provided that they continue to meet 
the applicable standard. For these reasons, we agree that the 5 174.63(c) reference to AAR- 
600 is outdated and should instead specify that portable tanks transported in COFC or TOFC 
service must conform to all HMR requirements applicable to portable tanks. We intend to 
propose a revision to 5 174.63(c) as soon as practicable. 

In the interim, until a revision can be effected through rulemaking, DOT will continue to 
require packagings outlined in 5 174.63 to meet the requirements of AAR-600. However, 
DOT will take no exception to AAR removing the registration requirement through 



publication of a circular as it has no substantial impact on the safe transportation of these 
shipments. 

I hope this information is helpful. Please feel free to contact me if you have questions or 
need additional information. 

Sincerely, 

V 
Susan Gorsky 
Regulations Officer 



AAR 600 Program and Recommended Deletion of 49 CFR 5 174.63 (c) (2) Page 1 of 2 

Gorsky, Susan cPHMSA> 
4 12 4 -.b3 

-Tad I 
-,,, , ,  

From: Fronczak, Robert [rfronczak@aar.org] 

Sent: Monday, April 27, 2009 4:29 PM 

To: Gorsky, Susan <PHMSA> 

Cc: Forister, Matthew; Rush, Mike; rfronczak8aar.org 

Subject: AAR 600 Program and Recommended Deletion of 49 CFR 5174.63 (c) (2) 

Dear Ms. Gorsky: 

As recently discussed over the phone, AAR's Tank Car Committee with the support of AAR's Haz Mat (BOE) 
Committee recently recommended the discontinuance of the AAR 600 program. The reasons for this 
recommendation are: 

1. The AAR Tank Car Committee and AAR Hazardous Materials (BOE) Committee both agree that the 
current 49 CFR regulations exceed the AAR 600 requirements, 

2. All of the specifications for original construction listed in the AAR 600 Standard were not allowed to 
be built after January 1, 2003 except DOT Specification 60 and international standard 1496-3 which 
are both already covered in 49 CFR. DOT Specification 60 can be found under 49 CFR 5178.255 
and 1496-3 can be found under the specifications for LIN portable tanks 49 CFR 5178.274. Again 
the DOT standard meets or exceeds AAR 600. 

3. After January 1,2010 the AAR 600 Standard will no longer be needed since all tanks will have to 
meet requirements meeting or exceeding AAR 600 requirements in accordance with 49 CFR 5171.14. AAR 
600 does not cover UN portable tank requirements. 

AAR has not published a circular letter announcing the discontinuance of the AAR 600 program because there is 
still a requirement in the federal regulations which requires shippers to conform to the program (i.e. 49 CFR 
5174.63 (c) (2). In the mean time, AAR continues to charge customers for registration of portable tanks according 
to AAR 600 standard, which we would like to stop as soon as practicable. AAR would like to discontinue the 
registration process immediately. 

As a result AAR recommends the immediate deletion of 49 CFR 5174.63 (c) (2) from the federal regulations and 
in the mean time a letter announcing DOT'S intention to do so. That would allow AAR to stop processing AAR 600 
registrations and announce to the affected industry the discontinuance of the AAR 600 program. 

Sincerely, 

Robert E. Fronczak 

Supporting regulations references: 

Part 171 General Information, Regulations, and Definitions 

49 CFR 9171.14 Transitional provisions for implementing certain requirements (d)(4) Until January 1,2010 
a hazardous material may be transported in an IM, IMO, DOT specification 51 portable tank in accordance with 
the T Codes (Special Provisions) assigned to a hazardous material in Column (7) of the 5172.101 Table in effect 
on September 30,2001. 

Part 173 Shippers - General Requirements for Shipments and Packagings, Subpart B-Preparation of 
Hazardous Materials for Transportation 
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$173.32 Requirements for the use of portable tanks (c)(2) Grandfather provisions for portable tanks: A 
DOT Specification 51, IM 101, or IM102 portable tank may not be manufactured after January 1,2003; however, 
such tanks may continue to be used for the transportation of a hazardous material provided they meet the 
requirements of this subchapter, including the specification requirements and the requirements of this subchapter 
for the transportation of the particular hazard material according to the T codes in effect on September 30, 2001 
or the new T codes in 172.1 02(c)(7)(i) (see 91 71 .I 4(d)(4) for transitional provisions applicable to T codes), and 
provided the portable tank conforms to the periodic inspection and tests specified for the particular portable tank 
in subpart G of part 180 of this subchapter. After January 1, 2003, all newly manufactured portable tanks must 
conform to the requirements for the design, construction and approval of UN portable tanks as specified in 
95178.273, 178.274, 178.275, 178.276, 178.277 and part 180, subpart g, of this subchapter. 

$49 CFR $174.63 (c) (2) The tank and flatcar conform to requirements in AAR 600 of the AAR Specifications for 
Tank Cars, "Specifications for Acceptability of Tank Containers" (IBR, see 5171.7 of this subchapter); 




