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JAN 2 5 2010 
Mr. Hector Alvarez 
The CSA V Group 
Dangerous Goods & Documentation Department 
Compania SudAmericana De Vapores 
Sotomayor 50 
2362335 Valparaiso 
Chile 

Ref. No. 09-0104 

Dear Mr. Alvarez: 

This responds to your letter requesting clarification and guidance on the correct application of the 
stowage requirement "shade from radiant heat" in the context of containerized cargo on container ships. 
Specifically, you expressed your understanding that a closed cargo transport unit does not need to be 
shaded by means of a structural erection or an awning in accordance with § 176.63(b) of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) and Appendix 1 to Chapter 7.1 of the 
International Maritime Dangerous Goods (lMDG) Code because the cargo transport unit itself provides 
shade for the packages or material contained therein. 

Your understanding is correct. Structural erections or awnings are not required to protect cargo transport 
units from radiant heat when stowed on the weather deck of a container ship or any other ship type. The 
requirements contained in §173 .63(b) of the HMR and paragraph 7.1.1.13 ofthe IMDG Code generally 
apply to packages or articles stowed on the weather deck without any other means of protection from 
strong sunlight. Nonetheless. due consideration should be given to the heat sensitivity of the contents 
within the cargo transport unit and, when necessary, stowage locations in the top tier or in outermost row 
ofcontainers should be avoided. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Hattie L. Mitchell 
Chief. Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 

http:7.1.1.13
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From: INFOCNTR <PHMSA> ~112-. lol 
Sent: Monday, May 04, 20092:42 PM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> ~ If (p ·1..n3 (0) 
Subject: FW: Shade form radiant heat on full container vessels 

Vlsse (Importance: High 

From: halvarez@csavgroup.com [mailto:halvarez@csavgroup.com] 00-0104 
Sent: Monday, May 04,2009 12:15 PM 
To: PHMSA HM InfoCenter 
Cc: jorgediaz@csavgroup.com; dg.help@csavgroup.com 
Subject: Shade form radiant heat on full container vessels 
Importance: High 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo, 


We address this message to the PHMSA in order to clarify the term "shade from radiant heat" when applicable to 

containers transported on full container ships. 

In our opinion, a closed container exceeds the minimum criteria, as follows: 


Concept: Shade from radiant heat 

Type of ship: Full container vessel 

Type of cargo: in containers 


The IMDG Code defines "shaded" in the Appendix 1, Deck Stowage, item (2). 

The minimum requirement is to cover the top of the package. 

On these grounds any freight container meeting the "Closed Container Transport Unit" definition exceeds the 

minimum requirement, consequently any CCTU packed with packaged dangerous goods that need to be 

"SHADED FROM RADIANT HEAT" does not need any extra measure to meet the regulatory criteria. 

This is applicable to any CCTU including insulated/double shell portable tanks. 

On same grounds single shell/uninsulated portable tanks and open CTUs do require to have a container on top to 

meet the requirement. 


The CFR 49, in § 176.63 (b), last paragraph, reads "the stowage must be protected from the direct rays of the sun 

by means of structural erections or awnings except that such protection is not required for shipment in portable 

tanks." 

As the initial reference is made to the Table 172.101, we understood this sentence as associated to packages 

which leads us to the same interpretation done above for the IMDG Code, although there is no a picture to clarify 

that the awning is only need on top and not on the sides. It also excludes the portable tanks. 


We will appreciate to receive the PHMSA interpretation and guidance on the correct use of the term "shade from 

radiant heat" for containerized cargoes on full container ships. 


Contact Information: 
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Name: Hector Alvarez 
Organization: Companla SudAmericana de Vapores 
Street Address: Sotomayor 50 
City: Valparaiso 
State: ­
Country (International Only): Chile 
Zip Code: 2362335 
E-mail Address:halvarez@csavgroup.com 
Telephone Number: +56-32-2203580 
Fax Number: +56-32-2203938 

Than~ngyouinadvance 

Hector Alvarez 
The CSAV Group 
Dangerous Goods & Documentation Department 
Tel 56-32-220 3580 I Fax 56-32-220 3938 

5/4/2009 
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