
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 
MAY 2 I 2009 

Mr. Teny Baiko 
Palm Inc. 
950 W. Maude Ave. 
Sunnyvale, CA 94085-2801 

Ref. No.: 09-0079 

Dear Mr. Baiko: 

This is in response to your April 7,2009 email requesting clarification of the requirements 
for shipment of lithium batteries under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts 171-1 80). Specifically, you ask whether a "Contains Lithium Ion Batteries" warning 
label is required on a pallet with packages containing lithium ion batteries contained in 
equipment when offered for transportation or transported by aircraft. 

According to your letter, each pallet contains 720 individually packaged cellular phone 
products, each containing a single cell lithium ion battery. Ten boxes, each containing one 
cellular phone product with an installed lithium ion battery are packed in a carton. Seventy- 
two cartons are placed on a pallet and wrapped with polyethylene film. Each lithium ion 
battery has an equivalent lithium content of 0.36g. 

The HMR prescribe packaging requirements for lithium batteries, including 'lithium batteries 
contained in equipment, in § 173.185. Each package containing lithium batteries packaged in 
accordance with this section must be marked and labeled in accordance with Subparts D and 
E of Part 172. In addition, when an overpack is used, it must be marked with the proper 
shipping name and identification number, and labeled for each hazardous material it contains 
unless the markings and labels representative of each hazardous material in the overpack are 
visible. 

Based on the equivalent lithium content of the batteries described in your letter, the lithium 
battery powered devices may be transported in accordance with the exceptions for small 
lithium cells and batteries contained in 5 172.102(c), Special Provision (SP) 188. The HMR 
do not prescribe marking requirements for lithium batteries contained in equipment when 
packaged in accordance.with SP 188. The requirements in SP 188 of the HMR applicable to 
small lithium cells and batteries contained in equipment are as follows: 

(1) The lithium content is limited to 1.5 grams equivalent lithium content per cell or 8 
grams equivalent lithium content per battery; 



(2) The equipment must contain no more than 5 kg (1 1 lbs) of batteries and contain no 
more than the maximum number of batteries necessary to power the piece of 
equipment; 

(3) Effective October 1,2009, each cell or battery must be of a type proven to meet the 
requirements of each test in the UN Manual of Tests and Criteria; and 

(4) The batteries and equipment containing the batteries must be packaged in a manner 
which precludes sparks or the evolution of a dangerous quantity of heat. 

Thus, for the shipments described in your letter, a warning label for the pallet is not required. 

You should note that the International Civil Aviation Organization Technical Instructions for 
the Safe Transport of Dangerous Goods by Air may prescribe additional requirements for 
lithium batteries, including lithium batteries packed with or contained in equipment. 
Frequently asked questions about transporting lithium batteries in accordance with the ICAO 
Technical Instructions are available at the following URL: 

I trust this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

Ch b e  s E. Betts 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn <PHMSA> 
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From: INFOCNTR cPHMSA> 

Sent: Tuesday, April 07, 2009 256  PM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Subject: FW: Request for Interpretation of Air shipment of Lithium Ion batteries installed in end-use 
equipment. 

From: Terry Baiko [mailto:Terry.Baiko@palm.com] 
Sent: Tuesday, April 07, 2009 1:12 PM 
To: PHMSA HM Infocenter 
Subject: RE: Request for Interpretation of Air shipment of Lithium Ion batteries installed in end-use equipment. 

Good Afternoon. 

I just reviewed this question with Dan Derway and he suggested that I request a formal interpretation. 

We ship cell phone products with installed Lithium Ion batteries. 

These are shipped at the pallet-level via air. 

The pallet contains 720 installed single-cell batteries with a net battery weight of 19.44 kg and a net ELC of 0.26 
kg. 

Question: 
Is a "Contains Lithium Ion Batterys" warning label required on the pallet 
for either PASSANGER AIR or CARGO AIR shipping? 

Details are listed below. 

Best regards 

Terry Bai ko 
Global €nvironmental Compliance 
Terry Baiko@Palm. Com 

Office: 408 617 7789 
Far: 408 617 0170 
Cell: 520 449 4702 

Palm, I n c .  
950 W Maude Ave 
m/s 211 01 
Sunnyvale CA 94085-2801 
USA 

The battery is single cell with an ELC = 0.36gm. Battery weight is 27gm. 

There are three packaging levels. 
Individual 1 phonelbattery in an individual box 
Master 10 individual boxes in a carton 
Pallet 72 Master cartons wrapped in PE film. 
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