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1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

Mr. Gene Sanders, DGSA 
Senior Dangerous Goods Transportation Specialist 
Thermo Fisher Scientific, Customer Channels Group 
200 Park Lane 
Pittsburg, Pennsylvania 15275 

Ref. No.: 09-0058 

Dear Mr. Sanders: 

This responds to your e-mail letter regarding the requirements in § 173.124(a)(l)(i) and (ii) 
as they apply to "desensitized explosives" under the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171 -1 80). Specifically, you ask whether small amounts of 
desensitized explosives used to calibrate explosive detection machines may be reclassed 
without submission of an approval request to the Associate Administrator for Hazardous 
Materials Safety. 

According to your letter, calibration products contain less than 1% Class 1 materials and, 
thus, meet the definition for "desensitized explosive" in 8 173.124(a)(l)(i) of the HMR. 
Such desensitized explosives must be specifically authorized by name in the $ 172.10 1 
Hazardous Materials Table or assigned a shipping name and hazard class under the terms of a 
special permit or an approval. You ask whether there is a threshold concentration of 
explosive material in a product below which it would not be necessary to seek the approval 
of the Associate Administrator prior to shipment. 

The answer is no. All new compositions containing any amount of explosive material, 
including compositions of diluted (desensitized) explosives, must be approved by the 
Associate Administrator. Because of the large number of possible variations and 
combinations of explosives and diluents in desensitized explosives, it is not possible to 
determine a threshold concentration of explosive material below which approval would not 
be required. 

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us. 

Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 6, e of Hazardous Materials Standards 



Guidance requested 

Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

From: Gorsky, Susan <PHMSA> 

Sent: Tuesday, February 24,2009 7:21 AM 
04-0d58 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Subject: FW: Guidance requested 

Yet another interp request. 

Susan 

Page 1 of 2 

From: Sanders, Gene [mailto:gene.sanders@thermofisher.com] 
Sent: Friday, February 20, 2009 2:54 PM 
To: Ke, Charles <PHMSA>; Gorsky, Susan <PHMSA> 
Cc: Mayfield, John; Richard, Bob <PHMSA>; Watson, Spencer <PHMSA>; Pfund, Duane <PHMSA> 
Subject: Guidance requested 

Ms. Gorsky and Dr. Ke, 

As terrorism has increased in recent years, so have the number of machines of various kinds designed to 
detect explosives. Whether to prevent terrorist attacks, or to analyze their aftermath, these machines must be 
very sensitive, capable of detecting very small concentrations of explosives, explosive contaminants, and 
explosive residues. As the number of these machines has increased, so has the availability of products used to 
calibrate these machines increased. Very often these calibration products include less than 1 O h  of materials that 
when pure are in Class 1 (other than compatib~lity group A), so that they meet the definition of Desensitized 
Explosive in 49CFR 173.124(a)(l)(i). The difficulty comes in meeting the requirements of '1 73.124(a)(l)(ii), which 
essentially requires the shipper to obtain pre-approval from PHMSA This pre-approval can come in one of three 
ways; a HazMat Table entry, a Special Permit, or an Approval. Or, as some shippers have learned, there is a 
fourth way. 

If a product is not listed in the HazMat Table, and a request for interpretation is made, and answered, and 
that response agrees to a specific classification for a desensitized explosive, then the hassle and delay of 
obtaining a Special Permit or Approval is avoided. It seems that these interpretations are only issued for very low 
percentages of explosive, but in a variety of different solvents, including both aqueous and non-aqueous. 
AccuStanda rd a lone lists 80 of this type of product,' (htt~~!!w~a~.~~.~ta_~~..~.r~,~.~mlS.e~1c_h.R~su!ts/1 
Is=~~.~.HEI\?!CA~=~..&s.uub.ssub.ccatteeg.oory=..CCOO37.~.ccategoory.~Q.~~aani.ic+.Sttand.aard.s~ while a variety of EPA Method 
8095 standards are available from other suppliers. Since Thermo Fisher sells (or re-sells) these products, there is 
the possibility that we'll make dozens and dozens of requests for interpretation in the coming months and years. 
Unless ... 

Is there some threshold concentration of explosive (total of all the explosives in a product), below which we 
do not need to seek PHMSA approval prior to shipment? Or perhaps, since many of these are chromatography 
standards, a combination of concentration and total volume (perhaps 1 O h  and 1 mL), below which pre-approval is 
not required? 

Regardless of your response to the preceding two questions, we suggest that this topic may also be 
appropriate for international groups actively considering desensitized explosive rules, especially the GHS and 
TDG UN Subcommittees. 

Thank you for your time and consideration. 

Cheers. 
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Gene Sanders, DGSA 
Senior Dangerous Goods Transportation Specialist 
Thermo Fisher Scientific, Customer Channels Group 
2000 Park Lane 
Pittsburgh, Pa. 15275 USA 
Gene.Sanders@ThermoFisher.com 
41 21490-8934, cell 41 21498-2458, fax 41 21490-8930 
www.thermofisher.com 
The world leader in sewing science 

WORLDWIDE CONFIDENTIALITY NOTE (Optional): Dissemination, distribution or copying of this e-mail or the information herein by anyone other than 
the intended recipient. or an employee or agent of a system responsible for delivering the message to the intended recipient, is prohibited. If you are not 
the intended recipient, please inform the sender and delete all copies. 




