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Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration JAN 2 8 '2JiJ 

Mr. Erik Perrin, CSP 
EHS Manager 
Restek Corporation 

110 Benner Circle 

Bellefonte. P A 16823 

Ref. No. 09-0044 

Dear Mr. Perrin: 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) as applicable to the approval of desensitized explosives. You 
ask whether a change of diluent meeting the same hazard class and mass would be authorized 
without further examination. An example you cite in your letter is a previously examined, 
classed and approved desensitized explosive mixture containing 1 % RDX and 99% acetone. 
Because the mixture exhibits characteristics of the solvent and not the explosive substance 
when examined and tested, you ask if an alternative diluent of the same hazard class, packing 
group and concentration, such as methanol, could be substituted for the acetone without 
obtaining approval from the Associate Administrator. 

As specified in § 173.124(a), unless the mixture is specifically listed by name in the § 172.101 
Hazardous Materials Table (HMT), all desensitized explosive mixtures are assigned a 
shipping name and hazard class by the Associate Administrator under the provisions of either 
a special permit or approval. Furthermore, most desensitized explosive mixtures specifically 
listed by name in the HMT also require approval before they may be offered for 
transportation. Thus, written approval must be issued by the Associate Administrator if an 
alteration is made to any constituent within a desensitized explosive mixture unless the 
alteration is specifically listed by name in the HMT or is authorized in an assigned § 172.102 
special provision. 

I hope this information is helpful. Please contact this office if you have additional questions. 

Sincerely, 

Hattie L. Mitchell 

Chief, Regulatory Review and Reinvention 

Office of Hazardous Materials Standards 
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January 4, 2008 

Edward T. Mazzullo 
Director 
Office of Hazardous Materials Standards 
1200 New Jersey Ave. SE 
Washington, DC 20590-0001 

Subject: Request for Interpretation (49CFR 173.56) 

Dear Mr. Mazzullo, 

My question pertains to the manufacture of Analytical Reference Materials (ARM) for the chromatography 
industry. ARM Standards contain extremely low percentages of explosive material completely dissolved in 
solvent. These mixes are packaged in glass ampules and are used in a variety of laboratory testing 
processes. These laboratory standard solutions are used to calibrate laboratory equipment or analyze and 
evaluate other chemical samples. A TF has detennined that explosive materials used in laboratory standard 
solutions, such as the items outlined here, fall within the Federal regulation at 27CFR 555 Subpart - H 
Exemptions. 27CFR 555.141 (a) (9) allows for the use ofthese explosive materials as industrial and 
laboratory chemicals which are intended for use as reagents and which are packaged and shipped pursuant 
of DOT regulations. 

Extensive testing has been completed on these products and results have indicated that that the solutions 
display the properties ofthe solvent and not the explosive. Due to these solutions not meeting the criteria 
for Class 1 Materials, would I be correct in concluding that the materials do not need to be classified as a 
new explosive? 

If these items are considered new explosives and DOT classification approval is required, would a new 
approval be necessary each time a solvent is changed? Example; DOT Classifies 1% RDX combined with 
99% Acetone as a desensitized explosive. Due to customer request, if the solvent were substituted to 99% 
Methanol, would this be considered a new explosive? 

49CFR 173.56 defmes a new explosive; 
(a) Defmition ofnew explosive. For the purposes ofthis subchapter a new explosive means an explosive 
produced by a person who: (1) Has not previously produced that explosive; or (2) Has previously 
produced that explosive but has made a change in the formulation, design or process so as to alter any of 
the properties ofthe explosive. 

In the scenario above, while there has been a change in fonnulation, the change has not altered any of the 
properties of the explosive. Would I be correct in concluding that the material would not meet the 
definition ofa new explosive? 

I thank you for your interpretation and look forward to your response. 

Sincerely 

b~' 
Erik Perrin, CSP 
EHS Manager 
Restek Corporation 
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