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Ref. No. 09-001 8 

Dear Mr. Stark: 

This responds to your letter requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations 
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) as applied to certain carbon dioxide cylinders that are used in 
a medical device to administer needle-free injections. Specifically, you ask whether the 
cylinders may continue to be carried on board passenger-carrying aircraft in checked or carry- 
on baggage under the exceptions for passengers and crewmembers in !$ 175.10 of the HMR 
and if three previously issued interpretations on the issue (07-0078,02-0193 and 00-0206) 
remain valid. Additionally, you ask whether the cylinders may be offered as cargo to a 
passenger-carrying air carrier under the excepted quantities provisions in 5 173.4a of the 
HMR. 

The answer to all of your questions is yes. The cylinders may continue to be carried on board 
an aircraft in checked or carry-on baggage by a passenger or crewmember under the personal- 
use exceptions for non-radioactive medicinal and toilet articles in $ 175.10(a)(l)(i). The 
previously issued guidance remains valid. Under the provisions for excepted quantities in 
!$ 173.4a, a Division 2.2 gas without a subsidiary hazard that is packaged in a pressure vessel 
with a water capacity of 30 mL (1.8 cubic inches) or less may be offered for transportation by 
all modes under the conditions specified. Therefore, if the cylinders described in your letter 
comply with the requirements of !$ 173.4a, they would be eligible for the excepted quantity 
exceptions. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerelv. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



BIOJECT, INC. 
20245 S.W. 95th Avenue 
TUALATIN. OREGON 97062 
TELEPHONE: (503) 692-8001 
FAX: (503) 692JX98 
WWW.BIOJECT.COM 

January 29,2009 

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
phmsa.webmaster@dot.gov 

Request for Opinion (See carbon dioxide cartridqe specification below) 

1. Opinion on whether high-pressure Carbon Dioxide UN1013 (C02) cartridges can be shipped within 
the United States as "Excepted Quantities" per CFRI ICAO regulations. 

2. Verification whether a previous opinions (see below 07-0078 and 02-0193) are still valid for C02 
cartridges carried by a passenger, on a passenger aircraft, within the United States. 

a. As carry on luggage 
b. Packed in cargo luggage 

Backn round 

Bioject is a manufacturer of needle free injection devices used in medical and veterinary applications. 
One of our devices, the Biojector 82000 http://www.bioiect.com/bioiector2000.html, uses a disposable 
pressurized C02 cartridge to operate the device. The cartridge is very similar to any other C02 cartridge 
used in to carbonate beverages (seltzer bottles), or other consumer products. 

The cartridges are made in Japan by Nittan (Nippon Tansan Gas Co. Ltd.), and distributed in the United 
States by Leland Limited, Inc., New Jersey. 

Bioject ships Biojector products to customers throughout the U.S. and the world. Currently, we have 
been the cartridges as ground shipments as a Consumer Commodity, or via air as hazardous material per 
49 CFR instructions. 

Quite often, because the COs is used as a medical product, our customers need immediate shipments. 
The cost of shipping these products via air as hazardous material is very expensive, nearly $400 for even 
one cartridge. This cost is so prohibitive, that out customers are considering discontinuing this product. 

Excepted Quantities 

It is our opinion that the UN1013 cartridges can be shipped on cargo andlor passenqer aircraft as 
"Excepted Quantity", but would like verification from the Department of Transportation. 

Note: 
UN1013 Limited Quantity is Forbidden. 
We have concluded that the cartridges cannot be shipped as UN2037 due to the high pressures 
produced by the C02 cartridges. 



Passenner Carrv-on and Luaaane 
We have previouslv received opinions 07-0078 and 02-0193 (below) regarding carry-on of C02 
cartridges'. After &viewing the current HMR it is not clear to me that these opinions are still valid. Please 
review and issue an opinion. 

Contact Information 

David Stark, Purchasing Supervisor 
503-691-4133 
dstark@bioiect.com 
www.bioiect.com 




