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Dear Mr. Helk: 

This responds to your letter regarding the applicability of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to shipments imported to or exported from the 
United States that are regulated as hazardous materials under the HMR, but are not subject to 
regulation under the International Civil Aviation Organization's Technical Instructions for the 
Safe Transport of Dangerous Goods by Air or the International Maritime Dangerous Goods 
Code. Specifically, you ask at what point the jurisdiction of the United States and thus, the 
HMR, begins and ends. 

The HMR apply to the transportation in commerce of hazardous materials by all modes of 
transport. As specified in Federal hazardous materials transportation law (Federal hazmat 
law; 49 U.S.C. § 5101 et seq.), "commerce" means trade or transportation in the jurisdiction 
of the United States between a place in a state or a place outside of the state, that affects trade 
or transportation between a place in a state and a place outside of the state, or on a United 
States-registered aircraft. Thus, the HMR apply to hazardous materials transported in 
commerce as that term is defined in Federal hazmat law, including shipments transported by 
vessel in the navigable waters of the United States, as defined in § 171.8. 

Shipments entering the United States must conform to all applicable HMR requirements. The 
HMR permit hazardous materials to be offered for transportation and transported by air or 
vessel domestically in the United States in accordance with the international standards or 
regulations if all or part of the transportation is by air or water. This policy promotes 



compliance with multiple standards or regulations while facilitating international trade. Note, 
however, that a material regulated under the HMR that is excepted from or not subject to 
regulation under international standards must be transported in accordance with the HMR. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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December 17, 2008 

Office ofHazardous Materials Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department ofTransportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Attn. Office ofHazardous Materials Standards 

Re. request for clarification ofjurisdiction ofTitle 49, Code ofFederal Regulations 

Over the past several months I have received numerous interpretations of the jurisdiction 
of49CFR, which in tum do or can lead to serious complications and in the end to 
possible violations ofthe requirements in 49CFR. 

Specifically, the problem arises when we are shipping materials that are considered 
Hazardous Materials under the US regulations, but that are not considered Hazardous 
under International regulations, i.e. IMDG, ICAO. 

At which point does the jurisdiction of49CFR begin or end. 

My understanding is, that the US regulations become effective, or end, once the 
shipment enters, or leaves the US territorial boundary line (1 8 miles out at sea). Whereas 
other people understand that the US regulations begin, or end once the shipment arrives 
at the port/pier or airport. The implications are far reaching, from marking and labeling 
requirements to documentation requirements. 
As an example, a shipment arrives in the US, shipped under international regulations as 
non-regulated (non-hazardous), but since it is a hazardous material under the US 
regulations, can we now arrange for marking and labeling ofthis material, to bring it into 
compliance, or is this shipment already in violation ofour regulations? 
Or, on the export side, the shipment is transported in compliance with 49CFR, but when 
it reaches the port, can we remove the hazard markings and labels, or does this action put 
us in vio lation with the US regulations. 
At what point must the documentation begin to reflect the hazardous material 
information, or at what point can we stop to show the hazardous material description? 
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Global Logistics & Transportation Solutions 

510 Walnut Street, Philadelphia. Pennsylvania 19106 Phone: 215.629.8900 Fax: 215.629.8940 

www.bdpinternational.com 
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Having researched your database ofLetters of interpretation on the Web, and having 
searched 49CFR for an answer to my dilemma, but not being able to locate the answer, I 
would greatly appreciate ifyou could give a formal interpretation to guide the shipping 
industry. 

Thank you for your kind consideration. Sincerely Yours, 

BDP International, Inc. 

Torsten Helk 
Manager Hazardous Materials 
and Export Compliance 


