
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

MAY 1 4 2009 

Ms. Erin N. Jarman 
URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive 
Morrisville, NC 27560 

Ref. No: 08-0220 

Dear Ms. Jarman: 

This is in response to your request for a clarification of the requirements concerning 
combustible liquids contained in a bulk packaging under 5 173.15 O(f)(3) of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1 80).' Specifically, you ask for confirmation 
that combustible liquids in bulk quantities are not required to be offered for transportation in a 
UN standard or DOT specification packaging. I apologize for the delay in responding and 
any inconvenience it may have caused. 

Your understanding is correct for shipments by highway or rail. Under 5 173.150(f)(3), a 
combustible liquid that is in a bulk packaging (including a combustible liquid that is a 
hazardous substance, a hazardous waste, or a marine pollutant) is not subject to the 
requirements of the HMR except those listed in 5 173.150(f)(3)(i) through (x). Paragraph 
(f)(3) provides, among other things, that a combustible liquid in a bulk packaging is not 
subject to the specification packaging provisions contained inthe HMR. Therefore, a bulk 
non-specification packaging must meet only those requirements in Subpart B, and the various 
sections listed in $173.150(f)(3)(i) through (x) applicable to non-specification packagings, 
and not those specific to UN standard or DOT specification packagings. 

I hope this information is helpful. If you have W h e r  questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

fiattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



August 29,2008 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOTO'HMSA (PHH-10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo: 

I am writing to you with regards to a clarification of the requirements for combustible liquids 
contained in bulk packaging under 49 CFR 5 173.1 50(f)(3). During a conversation with Ms. Helen 
Engrum of your office on August 27,2008, she confirmed that combustible liquids, even when in 
bulk quantities, are not required to be offered for transportation in UN specification packaging. 

In addition, Ms. Engrum and I also spoke about the requirements found in 
49 CFR $173.150(f)(3)(vii) and (viii) which direct the regulated community to comply with the 
packaging requirements of Subpart B of Part 173 as well as numerous other sections containing 
packaging requirements. Some of these sections specifically mention requirements for specification 
packaging. Ms. Engrum further explained that the intent of 49 CFR 5 173.150(0(3) was for the 
regulated community to comply with only those requirements in Subpart B, and the various sections 
mentioned in 49 CFR §173.150(f)(3)(viii) which are applicable to non-specification packages since 
UN specification packages are not required for shipments of combustible liquids, even when in bulk 
quantities. While Ms. Engrum's verbal response via telephone did provide sufficient clarification, 
we are further requesting a formal written interpretation for our records. 

Thank you in advance for your assistance. I look forward to your response. 

Sincerely, 

Erin N. Jarman 
Environmental Scientist 

URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive 
Morrisville, NC 27560 
Tel: 919-461-1478 
Fax: 919-461-1371 
Erin-Jarman@urscorp.com 




